Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 липня

19 Липня 2022
986
19 Липня 2022
22:21

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 липня

986
Позиційна війна, викрадення дітей, «зарядний пристрій» для HIMARS, атомний шантаж Кремля.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» запустив моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

Воєнний експерт Олег Жданов зробив аналіз оперативної обстановки на фронті і прогноз розвитку подій. За словами експерта, точиться позиційна війна, «ситуація патова, адже у ворога немає сил, щоб продовжувати наступ, а у нас — щоб активно вести контрнаступ». Росія намагатиметься будь-якою ціною втягти нас у перемовини; уже зараз звучать заяви, що вони готові до діалогу, але Україна, мовляв, повинна визнати те-то і те-то. Ознак підготовки до захоплення Харкова, на думку Жданова, немає: якщо це не вдалося раніше, то зараз і поготів.

Олег Жданов також прокоментував інформацію, що 20 липня в Москві задля нібито перевірки систем оповіщення лунатимуть сирени. Експерт вважає, що Кремль готується або до безладів у своїй столиці, або ж до посилення режиму. Чи свідчать сирени в Москві про намір Кремля застосувати ядерну зброю і очікування удару у відповідь? Ні, переконаний Жданов. По-перше, навряд чи російську верхівку хвилює, чи встигнуть люди добігти до метро, а по-друге, про подібні плани Кремля швидко знатимуть західні розвідки.

Радниця-уповноважена президента України з прав дитини Дар'я Герасимчук повідомила про  ситуацію із викраденням українських дітей і депортацією їх в Росію. Є дані про нелегальне переміщення на територію Росії 5100 дітей. Єдиного для всіх механізму повернення немає, це секретна інформація, кожна операція є індивідуальною. «На сьогодні ми повернули додому 46 дітей», —каже Дар'я Герасимчук. 1 серпня запустять єдину інформаційну  платформу щодо повернення дітей, де громадяни зможуть повідомляти про порушення, свідками яких стали.

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко розповів про затримання дівчини, яка мала сміливість в окупованому місті носити у волоссі синьо-жовту стрічку. Мати дівчини вже добу не може знайти свою доньку. Хлопцеві, який ходив із українським прапором, пощастило більше: зараз він у безпечному місці, хоча його намагалися упіймати і побити. Будь-який вияв поваги і любові до України росіяни жорстко придушують. Водночас опір окупантам ширшає. «Ми запустили спеціальний телеграм-бот Опір, куди люди надсилають велику кількість корисної інформації», — сказав Андрющенко.

Хорошою новиною є те, що артисти Маріупольського театру — ті, які вибралися зі знищеного і окупованого міста — зіграли першу виставу на ужгородській сцені. За словами Петра Андрющенка, ужгородці сприйняли прем’єру дуже тепло.

Воєнний журналіст, ексречник Генштабу української армії Владислав Селезньов зачепив тему інформаційної війни з боку Росії. На тлі гарних офіційних новин про підтримку наших партнерів та позитивні результати нашої армії з різних телеграм-каналів ллються агресія, негатив, навіть панічні настрої. «Позаяк Росія не може досягти своїх цілей на фронті, вони проводять активні інформаційні і психологічні атаки», — наголошує Селезньов.

Воєнно-політичний експерт Юрій Федоров навів приклад російського фейку: «Вони заявляють, що знищили не тільки HIMARS, але й зарядний пристрій для нього. Але ж у HIMARS немає жодних зарядних пристроїв. Це все свідчить про панічні настрої у армійській верхівці Росії».

А аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд коментував висвітлення теми війни в Україні в німецьких медіа: «Війна не завжди є першою темою, але завжди на високих позиціях. Велика кількість німців підтримує Україну, але багато з них не хочуть, щоб Німеччина дуже активно допомагала Україні через страх втягнення Німеччини у пряму конфронтацію з Росією».

У інтерв’ю з російським інженером-фізиком, критиком атомної енергетики Андрєєм Ожаровскім йшлося про атомний шантаж російської армії і небезпеку, на яку російські військові наражають не лише Україну, але й всю Європу. Ситуація на Запорізькій АЕС вийшла і з-під контролю МАГАТЕ. «Нам у Росії соромно і боляче за те, що відбувається, - сказав фахівець, - жодна нормальна людина не підтримує війну».

Цього дня в етері не обійшлося і без новин спорту. А саме — включення президента Спортивного комітету України Іллі Шевляка з американського Бірмінгему, де українська збірна на Всесвітніх іграх-2022 посіла третє місце у медальному заліку.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
986
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду