Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 20 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 20 липня

21 Липня 2022
1231
21 Липня 2022
22:19

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 20 липня

1231
Зміни на фронті, «Рамштайн-4», апетити Лаврова, вибори наступника Бориса Джонсона.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 20 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 20 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» запустив моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

Група каналів StarLight Media на початку свого блоку показала інтерв’ю з деканом факультету соціальних наук Російсько-Британського університету «Шанінка» Віктором Вахштайном про ситуацію в російській освіті: «Зараз багато вчителів відсторонені від роботи через відмову проводити ті самі «уроки мужності» тощо. Водночас багато дітей на уроках просто вмикають диктофон, і потім батьки здають їх вчителів у ФСБ».

За словами координатора «ОВД-Інфо» Леоніда Драбкіна, в Росії через «фейки про російську армію» за 147 днів повномасштабної війни порушено 200 кримінальних справ. За цей час без затримань минув лише один день — 13 червня.

Іслам Бєлокієв, речник ічкерійського батальйону імені Шейха Мансура, добровольці якого допомагають українцям у боротьбі з російськими окупантами, розповів про цілі батальйону: «Ми працюватимемо на звільнення усього Північного Кавказу, не тільки Ічкерії… Ми воюємо з Росією понад 400 років, у цій боротьби полягло більше половини нашого народу».

У блоці каналу «1+1» експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв коментував вибори прем’єр-міністра Великої Британії; відомий український тенісист Олександр Долгополов — відсторонення російських тенісистів від деяких світових турнірів; старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки електростанцій НАН України Олена Паренюк — тиск, який Росія своїми діями на Запорізькій АЕС чинить на всю світову атомну енергетику. МАГАТЕ, зазначила фахівчиня, «дуже занепокоєне», але «МАГАТЕ – це не міжнародна військова організація, це клуб джентльменів. Якщо у клуб джентльменів приходить злодій і починає стукати черевиком по столу, джентльмени не знають, що з ним робити».

Андрій Піонтковський прокоментував зокрема соціальну рекламу, яка з’явилась у Росії: батьки загиблого на війні в Україні отримують 5 мільйонів рублів компенсації, купують автомобіль і їдуть на цвинтар до сина, який, за їхніми словами, мріяв саме про таку машину — білу… «Ті, хто зняв цю рекламу, навіть не бачать в ній нічого жахливого», — наголосив Піонтковський.

Політексперт Володимир Фесенко прокоментував відставки Івана Баканова та Ірини Венедіктової з посад голови СБУ та генерального прокурора відповідно, а також візит Олени Зеленської до США.

Ведучі каналу UATV обговорювали свіжу заяву міністра закордонних справ Росії Лаврова про нові загарбницькі апетити РФ з експертом із питань безпеки Іваном Варченком та політтехнологом Борисом Тизенгаузеном.    

Заяву Лаврова, а також підсумки четвертої зустрічі в форматі «Рамштайн» коментував й співрозмовник ведучих каналу «Інтер» Олег Жданов. А британський журналіст і письменник Пітер Померанцев розповів, як він разом із колегами збирає документальні підтвердження військових злочинів російської армії на території України.

Радник голови ОПУ Михайло Подоляк говорив про перемовини у форматі «Рамштайн», зустрічі Путіна у Тегерані, зміни на фронті, які відбуваються завдяки західним поставкам зброї. «Антонівський міст – це те, що з ними всіма буде, якщо вони не зроблять черговий "жест доброї волі"», — заявив Подоляк. Фрагмент його коментаря в етері з’являвся двічі.

Ведучі каналу «Україна 24» спілкувалися з провідним експертом Atlantic Council, дослідником російського імперіалізму Аріелем Коеном. До слова, з Коеном полюбляв дискутувати в своїх «Вечорах» російський пропагандист Володимир Соловйов. Йшлося про розширення територіальних претензій Росії і різне ставлення західних політичних течій до розв’язаної Росією війни в Україні.

Російський опозиціонер Михайло Ходорковський, включення якого ведучі кілька разів урочисто анонсували, говорив про те, що російське суспільство схвалює війну, а також про позицію Китаю, який «не може собі дозволити повну голосну підтримку дій Путіна».

Популярним серед гостей етеру став й сюжет про те, як Ердоган у Тегерані змусив Путіна на себе чекати. Його коментували директор школи політичної аналітики НАУКМА Максим Яковлєв, а також Володимир Фесенко і Андрій Піонтковський (два останніх з’явилися в етері вдруге протягом ефірного дня).

Публіцист, оглядач Deutsche Welle Константін фон Еггерт, коментуючи вихід у фінал виборів наступника Бориса Джонсона ексміністра фінансів Ріші Сунака та очільниці Міністерства закордонних справ Ліз Трасс, зауважив, що віддав би перевагу перемозі Сунака. Мовляв, жінка-прем’єр у Великій Британії уже була, а от представник національної меншини (Ріші Сунак має індійські корені) — ще ні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1231
Теги:
Читайте також
25.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 263
24.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 231
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду