Політичне множення на нуль

5 Липня 2010
11342

Політичне множення на нуль

11342
Від нескінчених розмов про суспільне мовлення та нездійснених обіцянок, помножених на відсутність політичної волі, результат скоріше від’ємний, принаймні, для суспільства
Політичне множення на нуль

Дітям нескінченно забавно множити на нуль. Вигадують якнайбільші числа, а результат усе одне - нуль. А от від нескінчених розмов про суспільне мовлення та нездійснених обіцянок, помножених на відсутність політичної волі, результат скоріше від'ємний, принаймні, для суспільства. Бо вже давно не вірять у можливість його запровадження, не надто розуміють, навіщо воно потрібне. Й головне, можна будь-яку імітацію підсунути, а підробки не помітять.

 

2 липня на сайті президента з'явився, зокрема й англійською, відкритий лист Герман - Кремеру: «Україна не зверне з демократичного шляху». Вкрай важко зрозуміти, як така «відповідь» могла задовольнити Девіда Кремера, котрий представив конкретні звинувачення, та отримав типовий набір вибіркових фактів і специфічно поданих тверджень. Він має вірити, що вчилися «виправляти свої помилки», бо через півтора місяці після візиту офіцера СБУ до ректора Українського католицького університету та фактичної заяви голови СБУ, що такі візити є виправданими, завітав до о. Бориса Гудзяка й сам Хорошковський. Натомість президент не тільки не «швидко», але ніяк не реагує на обґрунтоване нерозуміння - як в Україні, так і за кордоном - призначення аж ніяк не юриста Хорошковського членом Вищої ради юстиції. Навіть без звернення СБУ до Нацради щодо конкурсу на телечастоти від 27 січня та трансляції каналу ТВі явний конфлікт інтересів, коли голова СБУ є й власником «Інтера», не може не викликати стурбованість не тільки у п. Кремера.

 

Не перераховуватиму всіх фактів тиску, зокрема й із боку СБУ, цензури та розгону мірних зібрань, які, п. Крамер має переконатися, є дрібницями. Він уміє читати, а інформації вже накопичилося достатньо.

 

До речі, порадила би пані Герман враховувати той безперечний факт, що вибіркові підбори фактів мають обмежену силу, коли не можна водночас обмежити доступ до інформації. Як не прикро, обмежити не можна. Адже пан Крамер напевно почув про «кримінальні справи проти корупції». Про те, наприклад, що порушено справи щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко та інших осіб, пов'язаних з опозицією, натомість закрито карні справи проти екс-міністра транспорту Миколи Рудьковського, екс-голови Державного управління справами Ігоря Бакая і губернатора Одещини Руслана Боделана. Якщо не про них, то про інших, бо він сам закликає до справжніх реформ, не «лише щоб звести старі рахунки.»

 

Запевнення щодо «правильного шляху» ще менше переконують, коли так разюче розходяться із діями. Коли можна прочитати, що «під час зустрічі Клінтон зі студентами затримали учасників пікету проти цензури, котрі мірно тримали плакати з написом This country has censorship ("В цій країні є цензура")».

 

Повернімося до «найкращої», за словами п. Герман, відповіді тим, хто каже, що влада тисне на пресу. «Громадське незалежне телебачення з ілюзорної ідеї стає реальністю». Йдеться про засідання Гуманітарної громадської ради та ухвалення концепції громадського телебачення .

 

Звісно, треба було би тільки привітати таке досягнення. З оптимізмом, на жаль, клопітно, з низки причин. По-перше, того самого дня, 29 червня, реальністю став ще виразніший рівень політизації інформаційного простору - з обранням ВР нових представників у Національній раді з телебачення та радіомовлення. Незважаючи на сильну кандидатуру від громадських організацій, обрано лише висуванців від правлячої коаліції.

 

За тиждень до засідання Гуманітарної громадської ради громадський рух «Стоп цензурі!» попросив президента залучити представників руху до обговорення суспільного мовлення, «оскільки в складі ради немає представників журналістської спільноти». Оприлюднюється також розроблений у рамках руху законопроект про створення в Україні суспільного мовлення.

 

Втім, як прохання, так і законопроект, проігнорували. Пані Герман заявила, що представників руху не запросили, бо вони не є членами ради, але в листі п. Кремеру хвалиться участю «авторитетного європейського експерта, який працює з Європейською Комісією та організацією "Репортери без кордонів" Жана Мартана». Останній, може, й працює, але «Репортери без кордонів» уже публічно заявили, що не відправляли Жана Мартана в Україну і не вповноважували його давати оцінку свободи слова.

 

Не відомо, чому п. Мартан вирішив брати участь у засіданні та яку роль він відіграв у розробці концепції. Не відомо, до речі, як журналістам, так і громадськості загалом, чим керувалися президент і його адміністрація, відбираючи членів Гуманітарної ради.

 

За лічені тижні (якщо не один) розроблено та блискавично швидко ухвалено концепцію, що є, за словами п. Герман, «нашим баченням створення в Україні громадського телебачення, і ви маєте можливість взяти участь у цьому процесі, маєте можливість подавати свої пропозиції»

 

Кого ми маємо розуміти під словом «наше»? У своєму листі п. Кремеру Ганна Герман запевняє, що «вже у вересні проект закону про Громадське телебачення буде внесено у Верховну Раду і його підтримає наша коаліція». Складається враження, що Рада має засідати заради ухвалення «нашого бачення», громадськість має можливість подавати пропозиції щодо «нашого бачення», хоча можна й насолоджуватися теплими, літними днями, бо «наш» законопроект і так ухвалять у вересні.

 

Маємо два документи - законопроект, запропонований рухом «Стоп цензурі!», який напевно потребує доопрацьовування, але більш-менш відповідає загальновизнаному розумінню суспільного мовлення й явно заслуговує на увагу.

 

Цей документ і його авторів проігноровано й вирішено розпочинати з концепції... Як був невідомий проект концепції, так і невідомо, як її обговорювали. Ще важче зрозуміти, що все це має спільного зі справжнім громадським мовленням. Фахівці, напевно, вже готують вичерпний аналіз концепції, і я тут обмежуся тим, що впадає в око будь-якій людині, яка прагне отримувати об'єктивну та незалежну інформацію. І яка знає, чим відрізняється суспільне мовлення від російського першого каналу ОРТ.

 

Де гарантії незалежності - геть незрозуміло, та й не надто ясно, чи насправді поставлено мету їх надати. Можливо, це несправедливо, й усе так само оперативно буде передбачено в законопроекті. Наразі читаємо, що:

 

«Нагляд за діяльністю Національної суспільної телерадіокорпорацїї України здійснює Наглядова рада НСТУ, яка формується по одному представнику від: Президента України, кожної фракції Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та загальнонаціональних громадських організацій: освітніх, наукових, релігійних, спортивних, мас-медійних, правозахисних, творчих, підприємницьких, молодіжних, жіночих, осіб з особливими потребами тощо».

 

З числом політично ангажованих членів ради ясно. Скільки буде тих представників громадських організацій - не дуже, та й як дійдуть згоди, абсолютно не зрозуміло. Й це істотно, бо без згоди їхніх представників теж оберуть політики, оскільки:

 

«У випадку незнаходження консенсусу серед окремих неурядових об'єднань щодо єдиної кандидатури до складу Наглядової ради протягом конкретно визначеного терміну з метою забезпечення дієздатності Наглядової ради право остаточного вибору кандидата делегується профільному комітетові Верховної Ради України».

 

Чи треба додавати, що всіх керівників цього специфічного явища під назвою «Національного суспільного телебачення і радіомовлення» обирає саме Наглядова рада?

 

Ось яким досягненням хвалиться Герман, пишучи п. Кремеру: «Фактично ми зробили за кілька місяців те, чого не могли зробити всі українські влади за усі роки існування Незалежності».

 

Про деякі «досягнення» нинішньої влади вже б'ють на сполох журналісти, правозахисники, представники демократичних держав та європейських структур. Є люди, що зможуть допомогти владі зі створенням суспільного мовлення. Навчитися виправляти помилки їм доведеться самим, бажано - для України та її громадян - якнайшвидше.

 

 

Фото - storage.cw.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11342
Читайте також
19.10.2010 11:59
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
13 486
09.07.2010 13:50
Мар'яна Закусило
, Анастасія Білякова-Бєльська, для «Детектор медіа»
30 713
04.07.2010 14:11
Олександр Народецький, «Радіо Свобода»
15 843
24.06.2010 15:42
Наталія Данькова
12 624
29.05.2010 10:55
Олексій Гашинський, для «Детектор медіа»
19 423
20.05.2010 13:31
Інна Кузнецова, радіо «Свобода»
41 842
03.04.2010 09:25
Олександр Зирін, для «Дзеркала тижня»
21 543
02.04.2010 14:02
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
35 320
25.03.2010 12:00
Василь Самохвалов, для «Детектор медіа»
11 401
25.03.2010 11:52
Петро Провалов, для «Детектор медіа»
12 386
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду