Громадськість рекомендує законодавчо убезпечити суспільного мовника від впливу держави

2 Вересня 2010
16041

Громадськість рекомендує законодавчо убезпечити суспільного мовника від впливу держави

16041
Громадськість рекомендує законодавчо убезпечити суспільного мовника від впливу держави

Громадськість рекомендує законодавчо убезпечити суспільного мовника від впливу держави, навіть у разі державного фінансування. Ці та інші рекомендації до проекту концепції суспільного мовлення, розробленої Громадською гуманітарною радою при президентові України, було ухвалено під час громадських слухань «Оцінка концепції суспільного мовлення нової влади», які були ініційовані рухом «Стоп цензурі!» та  відбулися 2 вересня.

 

Проект концепції СМ від Гуманітарної ради під час слухань було представлено головою робочої групи по її створенню, проректором Університету «Україна» Валерієм Бебиком. В обговоренні проекту концепції взяли участь  як  українські, так і зарубіжні експерти, зокрема, консультант спільного проекту ЄС та Ради Європи «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі» Ад Ван Лун, керівник проектів BBC WORLD TRUST щодо трансформації суспільних мовників на Балканах, в Азepбайджані, Грузії та Киргизстані Нік Ньюджмент, представник міжнародної організації «Артикль 19» Бойко Боєв, член Наглядової ради Грузинського суспільного мовлення Хагі Шайн та інші.

 

 

 

 

Головним висновком дискутантів під час громадських слухань стало те,  що будь-яка концепція зі створення СМ в Україні неприйнятна для суспільства без виконання головних умов забезпечення незалежності:

 

- у фінансуванні;

- кадрових рішеннях;

- редакційній політиці.

 

Під час обговорення народний депутат Андрій Шевченко (БЮТ) також  зазначив, що з усім, що стосується концепції суспільного мовлення, «потрібно апелювати не тільки до президента, а й  до Кабінету Міністрів, Верховної Ради та всіх, хто до цього процесу залучений».

 

Народний депутат Ірина Геращенко внесла пропозицію, що поки немає закону про суспільне мовлення, варто звернутися до Верховної Ради з пропозицією прийняти пакет медійних законів, зокрема про  доступ до інформації, а також законодавчо посилити відповідальність за цензуру.

 

«Я не знаю жодної країни, де Адміністрація президента створює суспільне телебачення. Держава повинна тільки створювати умови для нього», - сказала Ірина Геращенко.

 

Тарас Шевченко, директор Інституту медіа права, розповів ТК, що вчора Ганні Герман від організаторів громадських слухань був надісланий лист з пропозиціями та зауваженнями до проекту концепції суспільного мовлення від Гуманітарної ради: «Ми будемо стежити за тим, чи наші пропозиції врахують», - наголосив Тарас Шевченко.

 

По закінченні обговорення Валерій Бебик, член Громадської гуманітарної ради при президентові, запевнив, що усі пропозиції, виголошені на круглому столі, будуть враховані: «Практично всі пропозиції, які стосуються фінансування, кадрового призначення, програмової політики - абсолютно все співпадає з думками робочої групи».

 

Організатори громадських слухань нагадали, що до 12:30 3 вересня, приймаються пропозиції до Резолюції щодо проекту концепції суспільного мовлення від Гуманітарної ради, які можна надсилати на електронну адресу редакційної ради на чолі з  Костянтином Квуртом, директором «Інтерньюз-Україна» (suspilne.mov@gmail.com). Сам проект Резолюції з урахуваннями побажань громадськості буде оприлюднено завтра, 3 вересня, о 16:00.

 

Проект Резолюції, підготований організаторами громадського обговорення, наводимо повністю:

 

 

Також Андрій Шевченко запропонував до переліку нормотворчих напрацювань включити такі позиції - рекомендації Ради Європи та міжнародних організацій щодо суспільного мовлення, законопроект №41-98, зареєстрований  у Верховній Раді у 2008 році (законопроект набрав 202 голоси), концепцію Суспільного мовлення, відібрану Секретаріатом президента під час відкритого конкурсу 2005 року, та концепцію суспільного мовлення, представлену Центром суспільних медіа та «Інтерньюз-Україна» у 2006 році.

 

 «Детектор медіа»

 

Фото Леоніда Княжицького

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16041
Читайте також
20.08.2010 17:54
Борис Рудь, «Подробности»
30 154
09.07.2010 13:50
Мар'яна Закусило
, Анастасія Білякова-Бєльська, для «Детектор медіа»
30 728
07.07.2010 12:00
Руслан Кухарчук, «Українська правда»
17 304
05.07.2010 12:17
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
11 349
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знайка
4986 дн. тому
Свобода слова, общественное ТВ и снова за деньги Сороса ..... (деньги Американских налогоплательщиков) Свобода по Американски ..... Какой смысл ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду