Укра як проект громадського телебачення

29 Травня 2010
19428
29 Травня 2010
10:55

Укра як проект громадського телебачення

19428
Аби не базікати про те, чи буде колись в країні громадське телебачення, запропоную варіант готового рішення, може, саме воно невдовзі й стане реальністю.
Укра як проект громадського телебачення

Бренд громадського телебачення

 

Правильний бренд є визначальним каменем для фундаменту нового громадського телебачення. Бренд ГТ має дистанціювати, виокремлювати канал від загальної маси. Бренд має розкривати «громадянськість» каналу, має асоціюватися з чимсь більш духовним, ніж звичайні комерційні назви, має бути патріотичним.

 

В цьому контексті насправді проривним брендом є «УКРА» (наголос на першу літеру). Вимовте це ім'я, трошки розтягуючи «У» на початку. Як бачите, в цих чотирьох елегантних літерах містяться і громадянськість, і державність, і патріотичність. Немає сумнівів - УКРІ з народження судилося дистанціюватися від загальної маси.

 

Наша спорідненість з державними прапорами, близькість нам блакитного і жовтого зроблять бренд Укра завжди красивим, - погодьтеся, її лого скрізь і в будь-якому виконанні виглядає природно, звично і зручно для нашого ока! І це, помітьте, ще далеко не комерційний, професійний дизайн.

 

 


 

 

Та хочеться розкрити ще одну унікальну сторону Укра - вона є особистістю, це не бренд, це ім'я. Ім'я громадського телебачення. Не можна порівнювати Укру з «Інтером», чи «Плюсами» - вона нескінченно іншої якості. Помітьте, ми навіть зараз називаємо їх «каналами» (умовно чоловічої статі без розбору), а її по імені.

 

Укра - це особистість. Вона може мати власний голос, власне обличчя, власний стиль, власну думку і позицію. Більше того, вона може мати власний настрій, безліч настроїв!

 

Укра - стане справжнім проривом в сучасних ТБ-комунікаціях! В Україні може з'явитися суб'єктний бренд, не звичайна людина, не звичайний канал, а унікальне поєднання характеристик особистості з надпотужними комунікативними можливостями. Вона - це суперлюдина, супергромадянка України, супербренд! Вона - це голос громадянського суспільства.

 

А тепер уявляйте, перед очима ви бачите - «Укра, голос суспільства».

 

Зміст громадського телебачення

 

В пошуку змістовного наповнення ГТ його численні концептуалізатори смикаються з однієї крайності в іншу.

 

Одні чомусь асоціюють ГТ суто з грантоїдськими організаціями нашого бутафорського громадянського суспільства. І з цих міркувань, зрозуміло, роблять висновки, що воно приречене на непопулярність і останні сходинки у рейтингах.

 

Інші вважають що воно по змісту взагалі ніколи не може бути конкурентом  комерційним проектам, і якщо ГТ бажає мати хоч якусь частку аудиторії - то має забивати свій ефір тими ж таки серіалами та поп-ток-шоу, нічим від них не відрізняючись.

 

Поява Укри знімає дефіцит привабливого змісту. Суб'єктність і унікальне позиціонування Укри сформує особливу редакційну політику і кінцевий інформаційний продукт - він буде найцікавішим для глядача  і виграватиме конкурентну війну зі «звичайними» каналами. Укра ще й переграє комерційні канали, побачите!

 

Редакційна політика Укра буде родзинкою вітчизняного інформаційного ефіру. Укра передусім є особистістю, і позиціонує себе голосом українського суспільства та асоціює себе з кожним громадянином. Відтак новини не пасивно і відсторонено висвітлюватимуться - вони ще й будуть рефлексуватися Укрою в прямому ефірі, проходитимуть особистісну обробку - суб'єктні питання «Чи правильне рішення прийнято владою? Чим це добре для мене? Що поганого несе? А як можна було краще зробити?» стануть звичайними для порядку денного.

 

Укра як істинний голос громадянського суспільства працюватиме у найтіснішій зв'язці з громадськими організаціями, аналітичними центрами, фабриками думки - Укра публічно оголосить про пріоритет громадянина над політиком. Можливо, аналітична міць Укри досягне такого рівня, що вона зможе власноруч (з тими ж таки ОГЗ) формувати порядок денний для влади і суспільства. Можливо, саме вона стане комунікаційним майданчиком важливих ідеологічних, економічних змін і реформ. А політики в Укри не у пріоритеті - всі ток-шоу з політиками будуватимуться так, щоб суспільство нарешті зрозуміло і змогло відчути правильне ставлення до політиків, їх діяльності і заяв. Як? Секрет! Самі побачите.

 

Погодьтеся, такий унікальний громадський формат редакційної політики є зараз надзвичайно актуальним (ну кому не набридла поточна популістична маячня?), матиме попит (шалений?) і аудиторію (може навіть найбільшу в країні). Так хто сказав що громадське телебачення неможливе?

 

Фінансування громадського телебачення

 

Досі розглядалося переважно два варіанти.

 

Бюджетне фінансування. Його відкидаємо відразу - в країні криза, дефіцит бюджету доганяє славнозвісний грецький, держава корумпована і бюрократизована. Давайте не будемо будувати нездійсненних мрій.

 

Фінансування з кишень платників податків. Мова йде про запровадження цільового податку наприклад, з продажів телевізорів, чи з ТБ-реклами, які б йшли прямісінько до ГТ. Будемо реалістами - у нас податкова адміністрація наявним податкам дати раду не може, а ще й видумувати новий, думати як в поточній плутанині адмініструвати ще й його... Проїхали.

 

Виникнення ж Укри  відкриває нам оптимальну перспективу громадського телебачення - самофінансування. Укра може стати суперпопулярною. Чому ж тоді вона не зможе стати прибутковою?

 

Укра житиме на прибутки від реклами, як і всі решта комерційних каналів. Таким чином буде забезпечена й незалежність громадського телебачення від держави, неможливість його проституювання.

 

Фактично громадське телебачення Укра - це надзвичайно незвичайний комерційний проект з особливим/унікальним позиціонуванням й редакційною політикою. Це зрештою дуже добре, адже комерційне - найякісніше, а громадське - найцікавіше, і те що Укра хоче стати реальністю, змусить її сформувати конкурентний інформаційний продукт.

 

З Укра-підходом, впевнений, громадське телебачення в Україні цілком можливе. Відбудеться це шляхом ребрендингу вже існуючого каналу, чи створенням Укри  з нуля невідомо. Але так і знайте - Укра ніколи навіть не підійде до проклятої землі і будівлі НТКУ!

 

А щодо поточних реалій з цензурою - давайте на неї не зважати, може влада сама зацікавлена у виникненні конструктивного, а не популістичного, суб'єкта громадянського суспільства, який буде допомагати творити реформи - саме такою Укра і планує бути.

 

***

 

PS: Укра є зареєстрованою на території України торгівельною маркою автора у  таких класах  за міжнародною класифікацією:

 

  • 16(папір, друкована продукція, канцелярія),
  • 35 (реклама, керування справами, ділове адміністрування),
  • 38(зв'язок, інформагенції, телевізійне мовлення, радіомовлення).

 

З цікавими пропозиціями звертайтесь сюди - alex.gashinskiy@gmail.com.

 

Щиро Ваш,

 

Гашинський Олексій

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олексій Гашинський, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19428
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гашинський
5091 дн. тому
mister-x // 30.05.2010 21:43:00 УКРА В - випив - в тюрму! Така асоціація....... і ще щось накатило - ганьба тій країні, де в громадянина, який читає про якесь позитивне майбутнє - виникають лишень асоціації - "украв-випив-в-тюрму"
Гашинський
5091 дн. тому
mister-x // 30.05.2010 21:43:00 Ви наголос неправильно ставите - от і асоціації неправильні
mister-x
5091 дн. тому
УКРА В - випив - в тюрму! Така асоціація.......
Гашинський
5092 дн. тому
Бесталанный самопиар УРКА // 29.05.2010 18:29:59 Давайте не притягивать политические домыслы - Урка, мне кажется, не из нашей оперы :) Хотя на 1 апреля поприкалываться можно... Учтём-с
Гашинський
5092 дн. тому
Ужас // 29.05.2010 17:23:21 Да, икрА и Укра - вещи тождественные :) Будьте щасливы!
Бесталанный самопиар УРКА
5092 дн. тому
Этот аФФтар жуть как хочет пропиарить самого себя. И пиарит. Но уж лучше бы молчал: теперь точно буду знать имя еще одного бесталанного дилетанта.
Ужас
5092 дн. тому
Ужасное название для Главного телевидения.Прямо Икра.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду