На Першому національному створюють клон «российского общественного ТВ»?

23 Червня 2010
25695
23 Червня 2010
08:07

На Першому національному створюють клон «российского общественного ТВ»?

25695
Експерти коментують заяву прес-служби НТКУ про запровадження стандартів суспільного мовлення
На Першому національному створюють клон «российского общественного ТВ»?

Як повідомила прес-служба Національної телекомпанії України, «з квітня 2010 року Національна телекомпанія України розпочала активну підготовку до приведення головних засад своєї діяльності у відповідність до критеріїв суспільного телебачення». До перших кроків такого реформування НТКУ зараховує запровадження змін у нинішній структурі управління, оптимізацію штату, технічне переоснащення телеканалу та створення рейтингових телевізійних програм. Керівництво НТКУ також упевнене, що ініційовані зміни за кілька сезонів дозволять вивести телеканал у лідери вітчизняного телебачення та забезпечать більш ефективне використання бюджетних коштів.

 

У зв'язку з цим ТК поставила кілька запитань медіаекспертам:

 

1. Як ви оцінюєте заяву прес-служби НТКУ про підготовку до приведення головних засад діяльності у відповідність до критеріїв суспільного телебачення?

 

2. Враховуючи, що на НТКУ нині тривають масштабні скорочення, чи не вважаєте ви, що час для цієї заяви було обрано не випадково?

 

Відповідають: Тарас Шевченко, Василь Самохвалов, Тарас Петрів, Олександр Чекмишев.

 


 

 

 

Тарас Шевченко, директор Інституту медіа права:

 

1. З керівництвом НТКУ можна погодитися в одному: для того щоб запроваджувати стандарти суспільного телерадіомовлення, не обов'язково ухвалювати окремий закон, до того ж закон, який би називався «Про суспільне телерадіомовлення». Багато речей можна було б зробити на підзаконному рівні, на рівні статуту компанії, на рівні практики. Тим більше, що НТКУ входить до об'єднання суспільних мовників - EBU (The European Broadcasting Union).

 

Однак ті кроки, які озвучено, на жаль, не дають підстав говорити, що це є стандарти суспільного мовлення. Тому що суспільне мовлення - це насамперед мовлення, яке не залежне від держави, не контролюється нею, яке має як організаційну автономію, так і за змістом є критичним до держави, воно діє в інтересах глядачів, а не в інтересах висвітлення позиції влади. У 2005 році наша організація, Інститут медіа права, розробила і запропонувала зміни до статуту НТКУ, які було надіслано до Кабміну з пропозицією ухвалити ці зміни. Ці зміни (власне, вони й на «Детектор медіа» друкувалися) передбачали поступове впровадження стандартів суспільного мовлення. Але ще раз повторюся: ті речі, які зараз робить нинішнє керівництво, які пов'язані з модернізацією структури НТКУ чи зі скороченням персоналу, або з підвищенням рейтингу програм - це, насправді, робиться комерційне телебачення за бюджетні кошти, нічого суспільного я в цьому не бачу.

 

2. Мені важко оцінювати мотиви керівництва НТКУ, яке зробило таку заяву. Хоча прикриватися створенням чи запровадженням стандартів суспільного мовлення могли й раніше. Теоретично я очікував, що подібна заява буде зроблена ще раніше, тим більше, що найближчі українські сусіди, наприклад, молдавани, або дальші сусіди, азербайджанці, формально вже давно створили начебто суспільне мовлення, яке так називається, але яке таким насправді не є.

 

 

 

 

 

 

Василь Самохвалов, політтехнолог, засновник Інституту антикризових стратегій:

 

1. Янукович у своєму щорічному зверненні до народу України сказав, що він виступає за розбудову саме державного телебачення. Я не знаю, чим керувалася в такому випадку прес-служба НТКУ, коли вона заявляла, що переходить до стандартів суспільного телебачення, якщо президент України сказав, що бачить саме їх державним каналом. Це перший такий акцент. А другий акцент - у принципі, я не вірю, що за президента Януковича може бути створено суспільне мовлення.

 

2. Звісно, НТКУ як організація потребує реформування. Станом на сьогодні це є дуже невдалий, дуже неефективний бізнес, який ведеться коштом держави, і, звісно, потрібне скорочення кадрів. Через війну з колективом проходили всі керівники Національної телекомпанії, але жодному з них не вдавалося провести це скорочення, не вдавалося провести ці реформи. Можливо, дана заява зараз є елементом боротьби за ці реформи, скорочення, можливо - ні. Я не знаю. Я точно знаю, що скорочувати штат НТКУ потрібно, і тут я керівництво Національної телекомпанії підтримую.

 

 

 

 

 

Тарас Петрів, голова Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі:

 

- Я думаю, що це навіть не профанація, це - спекуляція, тому що насправді звільнення людей не має жодного стосунку до створення в Україні системи суспільного мовлення. Cистеми, яка має у всьому світі чітко окреслені інструменти забезпечення незалежності від держави, перш за все - через створення наглядової ради, в якій були б збалансовані політичні впливи на суспільного мовника. Також має бути вирішено питання фінансування - передовсім у частині наявності або відмови від комерційної складової тощо.

 

Тобто ті, хто про це заявили, мали, як мінімум, вийти з проектом СМ, який вони хочуть реалізувати в Україні. Мали б зробити громадське обговорення цього проекту, який вони хочуть реалізовувати, тому що це не жарти: заявляти щось про суспільне мовлення. Як мінімум вони мали би порадитися з експертами, які давно вже займаються проблемами суспільного мовлення. Вони, наскільки я розумію, навіть не мають сивої уяви, що це таке. Я думаю, що люди з чорного хотіли зробити біле, більш того, вони прикриваються ідеєю створення суспільного мовлення для облаштування дуже сумнівних планів. На мою думку, консорціум громадських організацій і ті, кому небайдужа доля українських медіа, обов'язково мали би зреагувати на нинішню ситуацію і на такі необдумані заяви, які публікуються від імені Першого національного. До того ж у цій заяві проглядає невміння менеджменту працювати з власним колективом.

 

 

 

 

 

 

Олександр Чекмишев, голова комітету «Рівність можливостей»:

 

1. Як можна оцінювати такі заяви? Для того щоб оцінювати, треба мати конкретні пропозиції, конкретні викладки і, зрештою, хоча б коротеньку дорожню карту, як це буде робитися, на яких засадах і так далі. Якщо буде враховуватися весь той досвід експертного середовища, організацій громадянського суспільства, які активно працювали над цим, фактично починаючи з 2002 року, то це одна справа, якщо це не так, то це інша справа. І наступне: щоб це справді не було профанацією, ми повинні принципово вирішити хоча б одну штуку. Чи ми створюємо українську модель суспільного мовлення, причому систему суспільного мовлення, яка включає в себе відповідно всі обласні канали? Чи треба сказати, що хлопці, які зараз працюють на НТКУ і які прийшли з «Інтера», отримали команду зробити український клон «общественного российского телевидения».

 

2. Звісно, вони хочуть пов'язати одне з іншим. Просто скорочення людей і створення суспільного телебачення - це трошки різні речі, адже для цього знову ж таки треба мати дорожню карту, формат, виписані процедури і все інше. А просто проходити через те, щоб катком прокататися через людей, - то це вже було, це вже робили різні люди з різним політичним забарвленням, у тому числі представники нинішньої опозиції.

 

Фото - dif.org.ua, propr.com.ua та Павла Старостенка

 

Ілюстрація - www.nashdomtv.com

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Веремчук, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25695
Читайте також
09.07.2010 13:50
Мар'яна Закусило
, Анастасія Білякова-Бєльська, для «Детектор медіа»
30 727
06.07.2010 17:20
Тетяна Веремчук, Альона Качкан, для «Детектор медіа»
12 522
05.07.2010 12:17
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
11 349
Коментарі
24
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Императорский Дог
5049 дн. тому
А вы посмотрите пол годика рейтинги и увидите,что выведет наверняка из штопора 1й,уже вывел,и это только начало подъема.Закон сохранения энергии:Ничто ни откуда не берется и никуда не исчезает.Просто пришло время пррогресса,который сменил бывший там десятилетиями регресс.
о4евидец
5052 дн. тому
Ага,Бенкендор выведет машину из штопора.Я в него верю.А Федорыч даст по 50 грн к зарплате,народ сразу обрадуется,будет много работать и рейтинги вверх полезут.Аминь
герострат
5054 дн. тому
конечно нужно переделать канал.Что это за лажа такая,что его никто не смотрит.Егор никакой клон не собирается делать.Он сделает телеканал,которым будет гордиться страна.А текому не нравится-пусть смотрит молдавскую студию "дутен пуло".
бывший с 1го(пенсионер)
5054 дн. тому
давно уже пора было начать делать Телевидение,а не то,что делалось годами.Это было не телевидение а суррогат-фильм.И поэтому годами все переключали с 1го на другой канал-потому что неинтерерсно.Но ,похоже,время совковости на НТКУ заканчивается.Пришел Ас,и он выведет машину 1го из штопора.Я в него верю.Мне было стыдно там работать,да идти было некуда.
Лисияка
5054 дн. тому
вот и правильно,незачем было так долго держать столько людей,попавших туда по "клановому" методу.Чисто наше Жлобство.Кум брата,брат свата,сват любовницу,любовница мужа,муж бабушку и в результате мы имеем канал объединенный по принципу кланов в Сицилии-все кто пришел,тот кому то или родственник,или еще кто у годно,но только не специалист.А на 1м телеканале страны должны работать в первую очередь профессионалы,с хорошей подготовкой и желающие работать,а не "веселая семейка" которая сливает государственные деньги и друг друга покрывает.
С Крещатика
5056 дн. тому
Один написал: "1й до последнего времнеи вообще никто не смотрел последние 18 лет". Что ж, теперь, когда педик Борис Апрель будет вести на 1-м... ДЕТСКУЮ (!) ПЕРЕДАЧУ, его сразу станут смотреть! Вперёд, в Европу, со всеми её шнусностями - гей-парадами, разводами детей с родителями и прочими радостями. У нас и так куда ни плюнь, то пидор. Так теперь ещё и детей будут приучать к тому, что ЭТО вот гнусное вонючее - норма.
андерсен
5056 дн. тому
А Бенкендор-то голый!
Вуйко
5057 дн. тому
Егор молодець!Усе файно робить.А усі його вороги хай своїим лайном подавяться!
Zorro
5057 дн. тому
Непонятно,почему до сих пор не создал в Украине общественное телевидение?Ведь восновном во всех государствах оно давно уже пристутствует.Слава богу что нашелся человек,который начал его создавать.Да ему аплодировать нужно,что он на это решился,а не критиковать его.Он УЖЕ поднял рейтинг канала ,-и это толь начало.И я уверен,что он создаст общественное телевидение лучше,чем в России,потому что он креативщик.Очень хорошо знает свое дело и если уже будет с кого-то брать пример в основных напрвлениях развития,то не Российского 1го, а как минимум CNN.Но это при его опыте работы и колличестве успешных проектов вовсе не обязательно ввиду разности ментальности Англичан с привитыми стереотипами и нашим людьми,которые всегда отличались изобретательностью и новыми идеями во всех направлениях,не только в телевидении.Говоря иными словами наши люди имеют намного больший твореческий потенциал,чем те же Англичане.
АНТИЛЛИПУТИН
5058 дн. тому
О, уже и здест налезли штатные комментаторы-ФСБшники. Телекритка становится популярной не только в журналистской среде)
Гондлурас,Гондурас,в сердце каждого у нас
5058 дн. тому
Хватит паразитировать за государственный счет.Утопили телеканал,загнали на рейтинг=0,а тперь кричат что им "мешают" работать.Да за такую работу вообще всех уволить надо.а не 93х.Скажите спасибо-1й до последнего времнеи вообще никто не смотрел последние 18 лет.
Фокус-покус
5058 дн. тому
Скорее всего будет трансформация телеканала из колличества в качество.Нельзя полноценно управлять телеканалом,где подпись семерых нужна для выхода одной программы,где все роли дубоируются и передублируются и конца и края этому не было видно.Оптимизация коллектива до разумных пределов явно уже назрела и наконец-то началась.В добрый путь! Пусть останутся профессионалы,лкчшие из лучши.
Стихоплет
5058 дн. тому
Шайка идиотов громко плачет. Уронили в речку: мячик, деньги, линзы, документы, чемодан, рулон брезента, кактус, веник, сигареты, керогаз, белье, конфеты, камень, ножницы, бумагу, честь, разборчивость, отвагу, совесть, справку о доходах, самолеты, пароходы, монитор, процессор, мышку, табурет, вторую книжку, пылесос, кровать, мобилу, альпеншток, лопату, вилы, зажигалку, дреды, кеды, понедельник, вторник, среду, канарейку, распашонку, припасенную тушенку, масло, мыло, спички, печку, гастарбайтера, уздечку, песни, пляски, разговоры, солнце, звезды, лес и горы, Кострому, Саратов, Вятку, попрыгучую лошадку, карбюратор, пенку, спальник, бормашину, матюгальник, руки, ноги, папу, маму, патриарха, далай-ламу, просветленье, счастье, горе... УплылО все нахрен в море, вот сидят теперь и плачут... Ну а хули еще делать, мы же шайка идиотов...
Олесь
5058 дн. тому
Веселые парни! А они не хотят покритиковать работу политтехнологов Обамы или Ватикана. Они вообще кто, такие? Первый Национальный скоро сделает революцию в телевидении. А плохой Бенкендорф за месяц с небольшим увеличил показатели канала в двое... Что сделали эти чудаки, где пример их эффективной работы? Самохвалов - политконсультант главы сельрады Антоновки...
роскошь
5058 дн. тому
я тоже была на этом собрании и хочу сказать, что мне стыдно за таких сотрудников НТКУ, как ты, Idle-pro. Семенов говорил про целевую аудиторию, такую, как на ОРТ.
студент с шулявкм
5058 дн. тому
Честное слово,удивительно,как этого раньше никто не сделал,-не начал фоматировать телеканал так,чтобы он был интересным.Давно пора,а то я даже никогда его и в память не вбивал в телевизоре,а сейчас вбил.
для Idle-pro:
5058 дн. тому
ну ты и параноик:-) ну ты и гонишь про Пукина и Янека! уверен, что в туалете заглядываешь сначала в унитаз - не слушают ли тебя российские шпионы! ну ты и красавчег!
молотов
5058 дн. тому
а кто все эти люди, что комментируют работу и реформы на НТКУ? Какое право они имеют высказывать свое мнение и формировать его у таких же неумелых специалистов, которые пишут комментарии!? Откуда вырыли Чекмишева и всех их? мир сошел с ума, по-моему! И чем Вам ОРТ не угодил, НТКУшники!? Не нравится - уходите, но вы же сидите на канале, ухватившись в профсоюзы, и попукиваете тут на Телекритике. Слизняки.
CNN
5058 дн. тому
кто эти "эксперты"? кто эти неудачники?
Idle-pro
5058 дн. тому
Щодо об"єктивності: чому вчорашні новини НТКУ не повідомили про нові географічні відкриття Януковича? Чому не було зустрічного коментаря до переспіву Азаровим слів Сталіна "жить стало лучше і т.п." Чому НТКУ нічого не сказало про російських "партизанів" в Усурійській тайзі? ми ж так любимо кримінал! Чому? Чому?
Idle-pro
5058 дн. тому
Реформи потрібні. НІхто не сперечається. Але те, що відбувається - це не реформи. На одній із "зустрічей з колективом" дядя Семьонов так і сказав: Вы все знаете, что такое ОРТ. Вот такой канал мы и хотим сделать здесь. Коментарі - зайві. Общественное ТВ под колпаком у Пукіна і Янека.
Училка
5058 дн. тому
Давно уже пора было сделать 1й канал первым на последним.Если работать не умеют,и за 20 лет не показали никатькой результат,команду нужно частично обновить опытными специалистами,а от "просиживатель штанов" избавлятся.
Филин
5058 дн. тому
Очень похожая ситуация:Как только кто-то хочет навести порядок в разбаллансированном НТКУ,тут же начинаются сыпатся обвинения в пророссийском телеканале,отсутствии четкого плана и "катком по людях".Очень напоминает то,что кто то очень н ехочет,чтобы на НТКУ происходили реальные изменения к лучшему.
agata
5058 дн. тому
Теперь вам ребята будет Хорошковский делать "общественное телевидение" себе в карман, очень выгодно за госсчёт, практически каждый приходящий временщик-президент телекомпании, работал себе в карман, либо был сильно далек от телевидения, если бы телекомпания получала хотя бы часть денег за тайную аренду технических средств, аренду предоставляемых помещений разным продакшн-студиям, бесплатное обслуживание различных трансляций кандидатов с майдана и многое другое. Если бы деньги выделяемые на реконструкцию канала хоть раз расходовались рационально, то и центральный вход бы уже достроили за 20 лет. сокращение 90% процентов работников телеканала может объяснятся,только переездом Интера на НТКУ. Рыба гниёт с головы.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду