Суд зобов’язав видалити Портнова з Реєстру зрадників. Рух «Чесно» подає апеляцію

Суд зобов’язав видалити Портнова з Реєстру зрадників. Рух «Чесно» подає апеляцію

10 Вересня 2024
1349
10 Вересня 2024
18:47

Суд зобов’язав видалити Портнова з Реєстру зрадників. Рух «Чесно» подає апеляцію

1349
Ексзаступник голови адміністрації Януковича також просив суд визнати недостовірною інформацію, що він вчинив державну зраду, і стягнути з «Чесно» 250 тисяч грн.
Суд зобов’язав видалити Портнова з Реєстру зрадників. Рух «Чесно» подає апеляцію
Суд зобов’язав видалити Портнова з Реєстру зрадників. Рух «Чесно» подає апеляцію

Печерський районний суд Києва задовольнив позов колишнього заступника голови адміністрації Януковича та екснардепа Андрія Портнова до руху «Чесно» щодо видалення його профілю з Реєстру зрадників на сайті руху. Рух «Чесно» вирішив подати апеляційну скаргу, повідомляється на сайті організації.

У своєму позові Портнов, крім видалити його з Реєстру зрадників, просить також визнати недостовірною та такою, що порочить його честь, гідність та ділову репутацію, інформацію про те, що він: 

  • вчинив державну зраду; 
  • «Zрадник країни»;
  • «посібник російських можновладців, які взялись за агресивну війну проти України та зміну її кордонів». 

Портнов вимагає визнати недостовірною інформацію «кримінальне провадження за ст. 111 ККУ (державна зрада)» та спростувати її. 

Він також просить стягнути 250 тисяч грн. У русі зауважили, що це одна з найбільших фінансових вимог за його позовами до різних організацій.

«Ми бачимо спробу масштабного тиску на українські громадські організації та медіа. Цікаво, що всі рішення, винесені Печерським судом за позовами Портнова, не на користь журналістів та активістів. “Чесно” відстоюватиме свою позицію в апеляції та захищатиме свободу слова», — прокоментувала лідерка Руху Віта Думанська.

Нагадаємо, Андрій Портнов подав до суду на Рух «Чесно» та НАЗК з вимогою виключити його з Реєстру зрадників в лютому 2024 року.

Відзначимо, це вже не перший позов Портнова до суду проти журналістів та громадських організацій з аналогічними заявами про приниження честі, гідності та ділової репутації.

Раніше Портнов подав до суду на hromadske через розслідування «Як віджимали Крим: ексклюзивні записи», яке з’явилось 27 грудня 2023 року. У ньому журналісти, спираючись на аудіозаписи з квітня-травня 2014 року, роблять висновок про те, що Андрій Портнов, імовірно, був куратором окупації Криму. 6 серпня Печерський суд Києва задовольнив позов Портнова проти hromadske.

Крім того, у грудні 2023 року Печерський суд визнав недостовірною інформацію про Портнова зі статті Центру протидії корупції, яка вийшла на «Українській правді» і «Фокусі». У своєму позові Портнов теж вимагав спростувати інформацію про те, що він є «колаборантом», «зрадником» і «проросійським діячем», і заперечував, що коли-небудь підтримував агресію Росії чи розпалював ненависть до українського народу.

Раніше, у квітні 2023 року, Портнов виграв справу проти «Схем» — Печерський суд назвав інформацію про нібито його причетність до підпалу автомобіля водія «Схем» «недостовірною» та зобов'язав медіа спростувати її.

Крім того, у серпні 2023 року Портнов подав до суду на головного редактора «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова через висловлювання журналіста щодо проросійських дій Портнова.

Детальніше про те, хто такий Андрій Портнов, читайте в матеріалі «Детектора медіа»: «Непокаране зло повертається й росте. Хто такий Андрій Портнов?».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1349
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду