Зеленський продовжив санкції РНБО проти Шарія та Гужви

Зеленський продовжив санкції РНБО проти Шарія та Гужви

22 Серпня 2024
333
22 Серпня 2024
09:59

Зеленський продовжив санкції РНБО проти Шарія та Гужви

333
Президент Володимир Зеленський продовжив на 10 років санкції РНБО проти низки медіаресурсів, які поширюють антиукраїнську пропаганду.
Зеленський продовжив санкції РНБО проти Шарія та Гужви
Зеленський продовжив санкції РНБО проти Шарія та Гужви

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) щодо продовження санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які співпрацюють із Росією. Про це йдеться в указі президента.

Упродовж щонайменше десяти років обмеження стосуватимуться проросійських медійних діячів.

Санкції запровадили проти блогера Анатолія Шарія. Він звинувачується у пропаганді, яка підриває національну безпеку України. Санкції включають блокування активів, обмеження торговельних операцій, повне припинення транзиту ресурсів, заборону передачі технологій та позбавлення державних нагород.

Також санкції застосували проти Ігоря Гужви — власника медіаресурсів, які поширюють антиукраїнську пропаганду. Санкції передбачають блокування активів, заборону на ведення торговельних операцій, обмеження використання електронних комунікаційних мереж, а також заборону поширення його медіа на території України.

Під обмеження потрапив і Денис Пушилін — один із ватажків окупаційної адміністрації на сході України, причетний до терористичної діяльності. Санкції включають блокування активів, заборону на участь у приватизації та оренді державного майна, заборону на набуття у власність земельних ділянок, а також позбавлення державних нагород України.

Документом передбачено блокування інтернет-провайдерами ресурсів, пов’язаних із підсанкційними особами.

Серед юридичних осіб санкції продовжили для:

  • ТзОВ «Шарій.Нет»,
  • Фонд вивчення історичної перспективи,
  • Акціонерне товариство «Бізнес Ньюс Медіа»,
  • ТзОВ «Ласмак»,
  • ТзОВ «Маджері»,
  • ТзОВ «Смарт Медіамережа»,
  • ТзОВ «Версія»,
  • ТзОВ «АННА-Ньюс»,
  • ТзОВ «Смарт Медіамережа»
  • ТзОВ «ЕРА-Медіа»,
  • ТзОВ «Скептик»;
  • Інформаційне агентство «Онлі Н'юз».

Також продовжені санкції щодо дружини Шарія Ольги Шарій, окрім економічних обмежень, передбачають блокування доступу до ресурсу «Шарій.net», сайту «Політична партія Шарія» і пов’язаних із ними субдоменів, а також до сторінок членів списку в соціальних мережах.

Окрім того, санкції також продовжили щодо дружини Ігоря Гужви Ганни Солнцевої, яка за даними youcontrol є серед засновників компаній  «Ласмак» та «Маджері».

Нагадаємо, напередодні підсанкційне проросійське видання «Страна.ua» поширило повідомлення, ніби декілька рот 15-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України відмовилися виконувати завдання на Покровському напрямку фронту, де зараз ведуться найактивніші бої.  

На початку серпня петиція на сайті Президента України з вимогою повністю заблокувати роботу проросійського видання «Страна.ua» та запровадити санкції проти низки його працівників набрала 25 тис. підписів.

Видання «Страна.ua» відоме антиукраїнською пропагандою, указ Президента від 16 лютого 2022 року заблокував доступ до вебресурсів на доменах та субдоменах strana.ua, а указ від 20 серпня 2021 року запровадив санкції до головного редактора ресурсу Ігоря Гужви та пов’язаних з ним осіб.

Проте редакції вдається створювати нові канали, використовуючи підставних осіб, посередницькі юридичні особи, технічні засоби обходу блокування вебресурсів.

У вересні 2022 року волонтер та активіст Роман Сініцин уже реєстрував петицію з вимогою заблокувати всі «дзеркала» сайту «Страна.ua» та припинити співпрацю держорганів з цим виданням. На петицію відреагував Володимир Зеленський, попросивши РНБО розглянути це питання.

У грудні 2022-го позбавили акредитації чотирьох кореспондентів підсанкційного видання «Страна.ua», які їздили у звільнений від російської окупації Херсон. Вони отримували акредитацію як нібито представники інформаційної агенції «360 новини»

Що не так із виданням «Страна.ua», можна прочитати в матеріалі Отара Довженка та Ярослава Зубченка.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
333
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду