Кореспондентів «Страны.ua», які їздили у Херсон від «360 новини», позбавили акредитації

Кореспондентів «Страны.ua», які їздили у Херсон від «360 новини», позбавили акредитації

1 Грудня 2022
4594
1 Грудня 2022
16:34

Кореспондентів «Страны.ua», які їздили у Херсон від «360 новини», позбавили акредитації

4594
Відповідне рішення принйяли сьогодні на основі клопотання від Міністерства культури та інформполітики.
Кореспондентів «Страны.ua», які їздили у Херсон від «360 новини», позбавили акредитації
Кореспондентів «Страны.ua», які їздили у Херсон від «360 новини», позбавили акредитації

Кореспондентів підсанкційного видання «Страна.ua», які їздили у звільнений від російської окупації Херсон нібито від видання «360 новини», позбавили акредитації.

Про це «Детектору медіа» повідомив керівник Управління зв'язків з громадськістю Збройних сил України полковник Богдан Сеник.

«У зв'язку із застосуванням санкцій проти трьох юридичних осіб, що належать інформаційному ресурсу "Страна": ТОВ "Ласмак", ТОВ "Маджері", ТОВ "Смарт медіамережа" (Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 серпня 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)"), наступним журналістам Інформаційного агентства "360 новини", які продовжували працювати на портал "Страна" скасовано акредитацію: Бовтрук Владислав Петрович; Зубович Андрій Володимирович; Крюкова Світлана Валентинівна; Товт Анастасія Володимирівна», — повідомив він.

Сеник уточнив, що рішення про позбавлення акредитації прийняли сьогодні, 1 грудня, після того, як отримали відповідний лист-клопотання від Міністерства культури та інформаційної політики.

У понеділок, 14 листопада, провели перший престур для журналістів до звільненого Херсона. В той же день у Херсон прибув президент України Володимир Зеленський. На наступний день, 15 листопада, видання «Страна. ua» оприлюднило анонімний фоторепортаж зі звільненого міста. На фото стоїть водяний знак «Страна.ua». 

На сайті «Страны.ua» Владислав Бовтрук фігурує як спеціальний кореспондент цього видання. 16 листопада на сайті, який не є заблокованим в Україні, вийшов репортаж, підписаний його ім’ям. «Детектор медіа» звернувся по коментар до Владислава Бовтрука та заступниці головного редактора «Страны.ua» Світлани Крюкової, однак не отримав відповідей.

Водночас керівник Управління зв'язків з громадськістю ЗСУ Богдан Сеник розповів «Детектору медіа», що «Страна.ua» не отримувала акредитації для роботи в зоні бойових дій та на щойно звільнених територіях, зокрема в Херсоні.

Він також повідомив, що Владислав Бовтрук отримав акредитацію як представник інформаційної агенції «360 новини». Ще навесні акредитацію як представниця «360 новини» отримала інша кореспондентка «Страны.ua» Анастасія Товт.

16 листопада представники Медіаруху, зокрема, й «Детектора медіа», порушили питання про вилучення акредитації у журналістів, що працюють на підсанкційне видання,  перед представниками ЗСУ, Генштабу, Офісу президентa. Після резонансу волонтер та активіст Роман Сініцин зареєстрував петицію про блокування всіх «дзеркал» сайту «Страна.ua» та припинення співпраці держорганів з цим підсанкційним виданням. На неї відреагував президент Володимир Зеленський. 

Також українські та іноземні журналісти і медійні організації закликали владу розв’язати конфліктну ситуацію навколо позбавлення акредитації журналістів, які висвітлювали події у звільненому Херсоні.

Нагадаємо, що онлайн-видання «Страна.ua» вже понад рік під санкціями Ради національної безпеки і оборони. Основний домен strana.ua і кілька дзеркал заблоковані більшістю українських інтернет-провайдерів, але зараз видання доступне за адресою strana.today. Що не так із виданням «Страна.ua» можна прочитати в матеріалі Отара Довженка та Ярослава Зубченка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4594
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду