Справу проти Оксани Марченко щодо фінансування Росгвардії та МВС Росії передали до суду

Справу проти Оксани Марченко щодо фінансування Росгвардії та МВС Росії передали до суду

28 Травня 2024
1894
28 Травня 2024
20:09

Справу проти Оксани Марченко щодо фінансування Росгвардії та МВС Росії передали до суду

1894
За даними слідства, дружина екснардепа Віктора Медведчука спільно з трьома іншими фігурантами перерахувала Росії понад 21 млн гривень під виглядом сплати податків та зборів за охорону нерухомості на території окупованого Криму.
Справу проти Оксани Марченко щодо фінансування Росгвардії та МВС Росії передали до суду
Справу проти Оксани Марченко щодо фінансування Росгвардії та МВС Росії передали до суду

До суду скерували обвинувальний акт щодо дружини колишнього народного депутата за фінансування Росгвардії та МВС РФ. Про це заявила пресслужба Офісу Генерального прокурора. Хоча імені підозрюваної не називають, обставини свідчать, що йдеться про дружину підозрюваного в держзраді Віктора Медведчука, ексведучу Оксану Марченко.

Їй інкримінували фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, та колабораційну діяльність (ч. 3 ст. 110-2, ч. 4 ст. 111-1 КК України).

«Слідством встановлено, що дружина колишнього народного депутата України, який був лідером забороненої партії "ОПЗЖ" та вже позбавлений українського громадянства, була кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємств у Ялті. Через них обвинувачена упродовж 2014–2022 років переводила мільйонні суми на фінансування Росгвардії та МВС РФ, а також передавала матеріальні ресурси незаконним збройним формуванням держави-агресора», — йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

За даними слідства, дружина Медведчука спільно з трьома іншими фігурантами перерахувала Росії понад 21 млн гривень під виглядом сплати податків та зборів за охорону нерухомості на території окупованого Криму.

«Одного зі спільників обвинуваченої вже засуджено до позбавлення волі. Обвинувальний акт стосовно ще двох — на розгляді в суді», — додає прокуратура.

У межах розслідування суд арештував майно Марченко вартістю понад 18,4 млрд гривень.

Нагадаємо, Оксана Марченко — українська ексведуча, дружина підозрюваного в держзраді екснардепа Віктора Медведчука. Напередодні повномасштабного вторгнення Росії вона виїхала з України до Білорусі, а вже наприкінці листопада 2022 року її з чоловіком помітили в тимчасово окупованому Криму.

У лютому 2023 року  СБУ повідомила про підозру Оксані Марченко через фінансування окупаційних військ. За даними відомства, Марченко є кінцевою бенефіціаркою мережі київських компаній і підприємства в Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВС Росії в окупованому Криму.  11 квітня її оголосили в розшук. Велика Британія наклала на Марченко санкції.

У серпні 2022 року суд арештував три, а згодом ще дві земельні ділянки на Львівщині, на яких будували туристичну інфраструктуру, та повернув державі земельні ділянки на березі Дніпра, які незаконно перебували у власності Марченко. Крім того, суд заарештував майно Марченко на понад 5,6 млрд грн, її «приховані» активи на понад 440 млн гривень, а також корпоративні права Марченко в Запорізькому заводі феросплавів вартістю понад 1 млрд грн. Також заарештовано акції Марченко в семи підприємствах припортової інфраструктури в Одеській області та інше майно ексведучої загальною вартістю понад 303 млн гривень.

У березні 2024 року «Схеми» повідомили про те, що Оксана Марченко стала власницею компанії в Росії, яка займається виробництвом кінофільмів. Як встановили журналісти, директором компанії став колишній продюсер шоу «Україна має талант» Олексій Басманов.

Фото: Оксана Марченко / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1894
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду