Ярослав Юрчишин: Наше завдання — захистити Суспільне

Ярослав Юрчишин: Наше завдання — захистити Суспільне

21 Травня 2024
1282
21 Травня 2024
10:39

Ярослав Юрчишин: Наше завдання — захистити Суспільне

1282
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи сподівається, що рішення про розширення власного мовлення Суспільного припинить будь-які маніпуляції щодо суспільного мовника.
Ярослав Юрчишин: Наше завдання — захистити Суспільне
Ярослав Юрчишин: Наше завдання — захистити Суспільне

Голова Комітету Верховної  Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин вважає, що цілодобове мовлення на Першому каналі в рамках власного марафону Суспільного посилить суспільного мовника.

Про це він сказав  у коментарі «Детектору медіа». 

«Відзначу конструктивну позицію усіх сторін у пошуку рішення для безперервності роботи Суспільного. Мовлення в рамках “Єдині новини #UAразом” на Першому каналі дозволить максимально посилити можливості Суспільного мовника у виконанні своєї місії, а саме “...надавати суспільству достовірну та збалансовану інформацію про Україну та світ, налагоджувати громадський діалог задля зміцнення суспільної довіри, розвитку громадянської відповідальності, української мови та культури, особистості та українського народу”», — сказав Ярослав Юрчишин

Також він додав, що наразі головне завдання — захистити суспільного мовника: «Сподіваюся, це припинить будь-які маніпуляції щодо Суспільного. Наступне наше завдання — захистити суспільного мовника і з точки зору забезпечення належними для виконання своїх функцій ресурсами. Працюємо над цим». 

Він вважає, що вихід Суспільного з марафону не має вплинути на його фінансування: «Не має вплинути ніяким чином, бо перехід на окремий канал, навпаки, потребує більше ресурсів, бо вимагає більше продукту». 

Нагадаємо, що Суспільний мовник розпочинає власне мовлення на Першому каналі. За домовленістю з іншими виробниками телемарафону, це буде в рамках розширення створення контенту в контексті цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини». Відповідні зміни в Меморандумі про діяльність телемарафону підписали всі його виробники.

У середині квітня народна депутатка Мар’яна Безугла почала інформаційну кампанію проти Суспільного. Одночасно з цим  координатор телемарафону Владислав Матяш (це неофіційна посада, вплив Матяша пов’язують із тим, що він наближений до Офісу президента) повідомив у чаті виробників «Єдиних новин», що «більшість каналів» проголосувала за те, щоб Суспільне не отримувало більше в марафоні вечірні слоти. Суспільне про такі наміри заздалегідь попереджене не було й запропонувало у відповідь або залишити чергування в слотах, як раніше, або передати саме Суспільному всі вечірні слоти.

У зв’язку з тиском та намаганням прибрати Суспільне з вечірніх слотів на його захист висловилися Європейська мовна спілкаКомітет з питань інтеграції України до ЄС Верховної Ради УкраїниМедіарухГромадська рада при Комітеті свободи слова.

2 травня під час засідання Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики голова правління НСТУ Микола Чернотицький заявив, що Суспільне готове до двох варіантів розвитку подій:  припинення тиску  на нього та збереження паритетних умов участі в телемарафоні або виходу Суспільного з марафону та розширення мовлення на Першому каналі. При цьому  мовник має отримати письмові гарантії, що його вихід з марафону не загрожуватиме санкціями і не буде суперечити указу президента та рішенню РНБО про марафон. 

Ідеться про ухвалені 18 березня 2022 року рішення Ради національної безпеки і оборони «Про нейтралізацію загроз інформаційній безпеці держави» і «Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану», яке зобов’язало «усі загальнонаціональні телеканали, наповнення яких складається переважно з інформаційних та/або інформаційно-аналітичних програм, мовити на єдиній інформаційній платформі стратегічної комунікації — цілодобовому інформаційному марафоні "Єдині новини #UАразом"». Президент ввів у дію це рішення 19 березня 2022 року.  

Після публічного звернення Суспільного до Комітету з гуманітарної та інформаційної політики та Комітету з питань свободи слова голови комітетів Микита Потураєв та Ярослав Юрчишин звернулися до РНБО , щоб «отримати роз’яснення щодо поставлених головою НСТУ питань». 

Результатом цих кроків і стало рішення про самостійний ефір Суспільного на Першому каналі, про яке офіційно було оголошено сьогодні.

Марафон почав працювати 26 лютого 2022 року. До нього приєдналися спочатку комерційні канали та державний канал «Рада», а пізніше Суспільне. Канали 5, «Еспресо» та Прямий не були включені в роботу марафону та були відключені від цифрового мовлення 4 квітня 2022 року

30 травня 2022 року шість медіагруп та каналів: Starlight Media, «1+1 media», «Медіа Група Україна», Inter Media Group, державний канал «Рада» та Суспільне, — підписали меморандум про взаємодію та співпрацю щодо забезпечення цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини UA/разом», в якому спільно визначили  формат і теми окремих частин марафону, над якими працюють редакції кожної групи. Після закриття каналів Рената Ахметова місце «України» в марафоні посів новоутворений канал «Ми — Україна». 

Виробництво марафону фінансується з бюджету. У 2024 році держава витратить на виробництво марафону «Єдині новини» майже пів мільярда гривень. Суспільне за виробництво своєї частини марафону не отримувало грошей від держави та продукувало контент для неї за рахунок власного загального бюджету, який фінансує держава.

Читайте також: 

Фото: Ярослав Юрчишин / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1282
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ось і маємо
32 дн. тому
Юрчишин каже, що це посилить суспільне. А зявдяки кому посилиться суспільне? Чи не треба дякувати Безуглій, яка все почала??? А Юрчишин вже собі присвоїв.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду