Медіарух закликав президента не допустити виключення Суспільного з вечірніх праймів телемарафону

Медіарух закликав президента не допустити виключення Суспільного з вечірніх праймів телемарафону

30 Квітня 2024
1131
30 Квітня 2024
17:15

Медіарух закликав президента не допустити виключення Суспільного з вечірніх праймів телемарафону

1131
Також представники української медіаспільноти звернулися з приводу тиску на суспільного мовника до Верховної Ради і посольств країн — партнерів України.
Медіарух закликав президента не допустити виключення Суспільного з вечірніх праймів телемарафону
Медіарух закликав президента не допустити виключення Суспільного з вечірніх праймів телемарафону

Українські журналісти, медіа та медійні організації, які є учасниками Медіаруху, закликали припинити тиск на Суспільне мовлення, зберегти за ним вечірні прайми телемарафону, зреагувати на неправдиві висловлювання народної депутатки Безуглої та виділити достатній бюджет мовнику на 2025 рік.

Про це йдеться у зверненні організації до Президента України, Голови Верховної Ради, керівника парламентської фракції «Слуга народу», очільників комітетів ВР — з питань гуманітарної та інформаційної політики і з питань свободи слова, — а також до посольств країн — партнерів України.

Підставою для такого звернення стала серія інформаційних та інституційних атак на Суспільне мовлення, які відбулися протягом останнього тижня. Спочатку народна депутатка, членкиня фракції «Слуга народу» Мар’яна Безугла в соцмережах поширила неправдиві відомості про статус мовника, його бюджет і буцімто «оплату праці» членів наглядової ради, які насправді працюють безоплатно з моменту створення АТ «НСТУ». Потім окремі представники каналів — виробників телемарафону «Єдині новини» почали просувати ідею позбавити Суспільне мовлення вечірніх праймових годин, які мають найбільше охоплення аудиторії. А після Міністерство фінансів України повідомило про скорочення суми фінансування Суспільного у 2025 році до розміру, який поставить мовника на межу виживання.

«Ми вважаємо збіг цих подій невипадковим і висловлюємо свою рішучу підтримку Суспільному мовленню, яке є прикладом однієї з найуспішніших реформ, втілених після Революції гідності. Це підтверджують численні моніторинги та свідчення як українських, так і міжнародних організацій. Це відзначає і сама аудиторія мовника, довіра з боку якої зросла з 60,5% у 2020 до 86% у 2023 роках», — ідеться у зверненні Медіаруху.

За словами його підписантів, моніторинги дотримання журналістських стандартів у марафоні «Єдині новини» показують, що серед усіх мовників Суспільне найбільш збалансовано надає слово представникам політичних фракцій у Верховній Раді України. 

«Таким чином, Суспільне мовлення в умовах війни на належному рівні виконує свою роль з інформування загалу про події, що становлять значний публічний інтерес», — наголошують медійники, зауважуючи при цьому, що мовник працює в умовах жорсткого недофінансування. Всупереч законодавству, жодного разу від часу створення Суспільного мовника у 2017 році на його діяльність не було виділено коштів, які б дорівнювали закріпленій на рівні закону нормі гарантованого фінансування у 0,2% від загальної суми видатків державного бюджету.

Автори звернення наголосили на неприпустимості будь-якого тиску на мовника — включно з тиском на редакційну політику, фінансовим тиском та поширенням неперевіреної чи недостовірної інформації.

Медіарух закликав:

  • Президента України, Апарат Верховної Ради України, Комітет ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітет ВРУ з питань свободи слова — докласти зусиль до збереження за Суспільним мовленням вечірніх праймів телемарафону «Єдині новини»;
  • фракцію «Слуга народу» — зреагувати на неправдиві висловлювання народної депутатки Мар’яни Безуглої;
  • Міністерство фінансів України — дотримуватися норми про рівень фінансування Суспільного мовлення, а в умовах неможливості забезпечити стовідсоткове фінансування — провести консультації з Національною суспільною телерадіокомпанією України для визначення рівня видатків на 2025 рік, які дадуть можливість підтримувати життєдіяльність Суспільного мовлення;
  • посольства країн — партнерів України — посилити увагу до збереження свободи слова в Україні як опори для демократії та суспільного мовника як флагмана медіареформ в Україні.

Довідково: Медіарух ― спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали Перший канал Суспільного, «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», «Ліга.net», «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, Донецький інститут інформації, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Центр прав людини Zmina. Згодом приєдналися інші організації та окремі журналісти ― загалом понад 70 учасників. 16 листопада 2021 року представники провідних медіа закликали журналістів об'єднуватися у професійну спільноту «Медіарух» для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні за посиланням.

Раніше повідомлялось про те, що Суспільне мовлення оприлюднило відповідь на закиди про діяльність медіакомпанії, які протягом кількох днів з’являються у фейсбуці. У заяві Суспільного йдеться, зокрема, про те, що однією з передумов вступу України до ЄС є існування незалежного суспільного мовника, а успіх трансформації державного медіа в суспільне відзначають у Раді Європи, Європейській комісії, USAID та інших міжнародних організаціях.

Фото: Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1131
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олена
12 дн. тому
А до Римського Папи ще не зверталися?
Отже , знову
16 дн. тому
подвійні стандарти. Без пояснень , без аргументації, без спроби розібратись і пояснити тим , хто, можливо , не зовсім в темі. Більшість тексту присвячена опису інстанцій, до яких апелює медіарух. І ще більше просторовий список маловідомих і невідомих організацій, які під цим підписуються. Припустимо , з Безуглою майже все ясно.Але , якщо вона бреше , особливо про гроші членам наглядової ради , то подайте на неї в суд.Чесна наглядова рада і особисто синочок її голови мали би це зробити . І давно.Але мовчать . І чому погано те , що , цитата :"... окремі представники каналів — виробників телемарафону «Єдині новини» почали просувати ідею позбавити Суспільне мовлення вечірніх праймових годин, які мають найбільше охоплення аудиторії "?Чому нема пояснень цього?Люди хочуть працювати і не вимагають за це збільшення грошей. Чи не висмоктана з пальця ця претензія і що тут такого страшного? Назвіть прізвища баламутів і оприлюдніть їх аргументи! Що "стандарти" дозволяють апелювати неперевіреними шлюхами і тицяти їми в очі Президенту , Верховній Раді і іншим поважним інстанціям?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду