«Інтерфакс-Україна», «Укрінформ» і «Гал-Інфо» більше не інформаційні агенції

«Інтерфакс-Україна», «Укрінформ» і «Гал-Інфо» більше не інформаційні агенції

24 Квітня 2024
1532
24 Квітня 2024
19:54

«Інтерфакс-Україна», «Укрінформ» і «Гал-Інфо» більше не інформаційні агенції

1532
Закон про медіа не передбачає такої категорії інформаційних ресурсів, як інформагентство.
«Інтерфакс-Україна», «Укрінформ» і «Гал-Інфо» більше не інформаційні агенції
«Інтерфакс-Україна», «Укрінформ» і «Гал-Інфо» більше не інформаційні агенції

Законом України «Про медіа», який набрав чинності понад рік тому (31 березня 2023 року), був скасований інший закон —  про інформаційні агентства. Після того всі інформагентства, що діяли в Україні, мусили перереєструватися згідно зі статтею 63 Закону «Про медіа». 

Для перереєстрації вони мали обрати для себе іншу категорію медіа, адже в новому законі відсутня така категорія, як інформаційне агентство. На це їм, як і всім іншим інформаційним ресурсам, відводився рік. 

«Детектор медіа» звернувся до редакцій інформагенцій з питанням, чи виконали вони цю законодавчу норму і в яку категорію медіа перереєструвались.

Гендиректор «Інтерфаксу-Україна» Олександр Мартиненко в коментарі «ДМ» повідомив, що очолюване ним медіа з 4 грудня 2023 року більше не є інформаційним агентством і зареєстровано Національною радою з питань телебачення і радіомовлення як онлайн-медіа.

Як онлайн-медіа зареєструвались також інформаційне агентство Mind.ua, про що раніше писав «ДМ», та колишня інформаційна агенція «Гал-Інфо», про що нам повідомив її головний редактор Андрій Маринюк.

«Інформаційна агенція “Гал-Інфо” зареєстрована cуб’єктом у сфері медіа у якості онлайн-медіа 1 лютого 2024 року. Ідентифікатор медіа — R40-02551. Вид онлайн-медіа — портал новин. Назва: Агенція інформації та аналітики “Гал-Інфо”», — йдеться у відповіді «Детектору медіа» очільника «Гал-Інфо».

Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ» також уже зареєстровано суб’єктом у сфері онлайн-медіа, повідомив нам генеральний директор «Укрінформу» Олексій Мацука. Відбулося це 28 вересня 2023 року. 

А юристи «ЛігаБізнесІнформу» у відповіді «Детектору медіа» послались на тлумачення законодавчої норми Нацрадою, у якому вона стверджує, що обов’язковій реєстрації підлягають суб’єкти, що здійснюють мовлення без використання радіочастотного спектра, суб’єкти у сфері аудіовізуальних медіа на замовлення, провайдери аудіовізуальних сервісів та провайдери платформ спільного доступу до відео.

«У свою чергу, суб’єкти у сфері онлайн-медіа, до яких відноситься інформагентство “ЛігаБізнесІнформ”, відповідно до вимог закону можуть зареєструватися добровільно. Як бачимо, для нас така реєстрація є опцією, а не законодавчою вимогою. Разом з тим, ми маємо намір здійснити добровільну реєстрацію, подавши відповідні документи до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення», — йдеться у відповіді «ЛігаБізнесІнформ», яку надала головна редакторка Liga.net Юлія Банкова. Вона пообіцяла повідомити, коли «ЛігаБізнесІнформ» перереєструється.

Інші інформаційні агентства, зокрема, УНІАН, «РБК-Україна», «Українські новини», УНН, «АрміяІнформ», на запит «Детектора медіа» щодо своєї перереєстрації не відповіли.

Нагадаємо, що на початок квітня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення зареєструвала за новим законом про медіа 231 ресурс як онлайн-медіа. 

Закон «Про медіа» набув чинності наприкінці березня 2023 року і став одним із тих, які необхідно було ухвалити для набуття статусу кандидата в ЄС. Він розширив повноваження Національної ради з питань телебачення та радіомовлення й запровадив нові правила на ринку. На повну імплементацію закону може піти десять років.

У 2023 році Нацрада, зокрема, розпочала реєстрацію ОТТ-сервісів, друкованих медіа, а також онлайн-видань. Останні почали реєструватися наприкінці червня. Крім традиційних сайтів, регулятор реєструє як медіа відеохостинги, сторінки у фейсбуці та інстаграмі, канали на ютубі та в телеграмі, акаунти в тіктоку, вотсапі та вайбері.

Про те, кому належать зареєстровані станом на листопад 2023 року онлайн-медіа, детальніше читайте в матеріалі журналістки «Детектора медіа» Наталки Данькової. 

Читайте також:

Фото: «Інтерфакс-Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1532
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду