Дворовий: Зареєстровані онлайн-медіа матимуть полегшену процедуру відповідальності за порушення

Дворовий: Зареєстровані онлайн-медіа матимуть полегшену процедуру відповідальності за порушення

5 Травня 2023
969
5 Травня 2023
15:40

Дворовий: Зареєстровані онлайн-медіа матимуть полегшену процедуру відповідальності за порушення

969
Онлайн-медіа зможуть зареєструватися після того, як регулятор затвердить відповідний підзаконний акт.
Дворовий: Зареєстровані онлайн-медіа матимуть полегшену процедуру відповідальності за порушення
Дворовий: Зареєстровані онлайн-медіа матимуть полегшену процедуру відповідальності за порушення

Онлайн-медіа зможуть подати документи на реєстрацію після завершення обговорення підзаконних актів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, зокрема «Порядку подання заяв на реєстрацію суб’єктів у сфері медіа». Про це йшлося під час  онлайн-зустрічі провайдерів, журналістів та юристів, які  обговорили перспективи  подальшого ухвалення регулятором актів, їхні недоліки та ризики.

Обговорення підзаконних актів має завершитися 7 травня, після цього регулятор врахує пропозиції громадськості, затвердить акти, і медіа зможуть зареєструватись.

Анна Литвищенко, екскерівниця юридичного управління Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, розказала, що процедура буде «дуже проста»: потрібно буде подати заяву і сплатити реєстраційний збір до 3 тисяч гривень. «Якби Нацрада мала фінанси на створення електронного кабінету, то було б простіше», — зазначила вона, а також звернула увагу на те, що реєстрація не є обов’язковою.

Однак, як зазначив Максим Дворовий, керівник напряму «Цифрові права» в «Лабораторії цифрової безпеки»,  відмова від реєстрації не позбавляє відповідальності, однак зареєстровані онлайн-медіа матимуть полегшений режим: «Умовно кажучи, якщо для незареєстрованих медіа відповідальність настає після трьох порушень, то  для зареєстрованих допускається 5–7 порушень. Другий великий плюс — це доступ до системи співрегулювання. Це даватиме можливість зареєстрованим медіа брати участь у розробці кодексів. Це дві основні "плюшки", закладені в закон, щоб заохочувати медіа реєструватись».

Юристку і членкиню Незалежної медійної ради Людмилу Панкратову цікавило питання: чи є особливості для реєстрації тих медіа, які працюють як іноземні представництва (наприклад, «Радіо Свобода», «Німецька хвиля»).

За словами Анни Литвищенко,  реєстрація для таких видань, як і для інших, необов’язкова, але вона надаватиме переваги, про які згадав Максим Дворовий. «Реєстрація дає контакт з медіа та розуміння, хто стоїть за ним. Тому й процедура штрафних санкцій більш довга. Іноземні онлайн-медіа мають прийняти рішення про те, що вони хочуть заявити про себе як онлайн-медіа».

Нагадаємо, закон «Про медіа» вступив у силу 31 березня. Він передбачає добровільну реєстрацію онлайн-медіа. За реєстрацію стягується реєстраційний збір у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що встановлений станом на 1 січня року, в якому подається заява про реєстрацію. Станом на 01 січня 2023 року такий прожитковий мінімум становить 2684 грн відповідно до статті 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
969
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду