Нацрада зареєструвала вже 231 онлайн-медіа

Нацрада зареєструвала вже 231 онлайн-медіа

2 Квітня 2024
1020
2 Квітня 2024
10:35

Нацрада зареєструвала вже 231 онлайн-медіа

1020
Зокрема, зареєстрували вже 183 вебсайти, 11 фейсбук-сторінок, 10 телеграм-каналів, 16 ютуб-каналів, сім сторінок в інстаграмі, три в тіктоку і по одному у вайбері, вотсапі та Х.
Нацрада зареєструвала вже 231 онлайн-медіа
Нацрада зареєструвала вже 231 онлайн-медіа

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення зареєструвала за новим законом про медіа вже 231 онлайн-медіа. Про це в інтерв'ю виданню «Жінки в медіа» розповіла очільниця Нацради Ольга Герасим'юк.

Серед зареєстрованих онлайн-медіа є: 183 вебсайти, 11 фейсбук-сторінок, 10 телеграм-каналів (ще три заяви в опрацюванні), 16 ютуб-каналів, сім сторінок в інстаграмі, три в тіктоку, по одному каналу у вайбері, вотсапі та Х.

«Вони зареєструвалися як медіа — фактично, офіційно є журналістами. Ті, хто отримали реєстрацію, можуть мати акредитацію, cкажімо, якщо їм захочеться прийти на якусь пресконференцію. Їм не скажуть: “Хто ти такий, вийдіть геть”», — прокоментувала Герасим’юк.

Вона нагадала, що новий закон пропонує відходити від звичного раніше поняття ЗМІ — відтепер ідеться про медіа. За її словами, за бажанням друковані та онлайн-медіа можуть пройти процедуру реєстрації в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. Крім «класичних медіа», як-от редакції, зареєструватися й отримати статус медіа можуть також блогери, які ведуть свою діяльність у ютубі, інстаграмі, фейсбуку, автори телеграм-каналів.

Голова Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим'юк розповіла також, що влітку 2023 року пропонувала телеграм-каналу «Труха» зареєструватися як онлайн-медіа, однак ресурс досі не подав заявку.

Нагадаємо, закон «Про медіа» набув чинності наприкінці березня 2023 року і став одним із тих, які необхідно було ухвалити для набуття статусу кандидата в ЄС.

Закон розширив повноваження Національної ради з питань телебачення та радіомовлення й запровадив нові правила на ринку. На повну імплементацію закону може піти десять років.

У 2023 році Нацрада, зокрема, розпочала реєстрацію ОТТ-сервісів, друкованих медіа, а також онлайн-видань. Останні почали реєструватися наприкінці червня. Окрім традиційних сайтів, регулятор реєструє як медіа відеохостинги, сторінки у фейсбуці та інстаграмі, канали на ютубі та в телеграмі, акаунти в тіктоку, вотсапі та вайбері.

Про те, кому належать зареєстровані станом на листопад 2023 року онлайн-медіа, детальніше читайте в матеріалі журналістки «Детектора медіа» Наталки Данькової. 

Фото: Дмитро Ларін / «Жінки в медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1020
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду