Уряд Латвії планує відмовитися від російської мови як другої іноземної у школах

Уряд Латвії планує відмовитися від російської мови як другої іноземної у школах

21 Квітня 2024
718
21 Квітня 2024
15:27

Уряд Латвії планує відмовитися від російської мови як другої іноземної у школах

718
Згідно із запропонованими змінами, з 2026/2027 навчального року школи повинні поступово пропонувати учням як другу іноземну одну з офіційних мов ЄС чи країн-членів Європейської економічної зони, або мову, що регулюється міжурядовими угодами про освіту. Російська до них не належить.
Уряд Латвії планує відмовитися від російської мови як другої іноземної у школах
Уряд Латвії планує відмовитися від російської мови як другої іноземної у школах

У вівторок, 23 квітня, уряд Латвії ухвалить рішення про поступову відмову від російської мови як другої іноземної в загальній освіті. Про це повідомив портал Delfi.

Наразі латвійські школярі вивчають англійську як першу іноземну мову від початку навчання, а другу — обирають з кінця початкової школи. І хоча діти можуть опановувати французьку, німецьку та інші мови, на практиці найчастіше викладається російська через нестачу в школах вчителів інших мов.

За даними Міністерства освіти і науки Латвії, російська мова викладається як друга іноземна майже в половині шкіл країни. У деяких навчальних закладах не пропонують альтернативу.

Згідно із запропонованими змінами, з 2026/2027 навчального року школи повинні поступово пропонувати учням як другу іноземну на рівні основної освіти одну з офіційних мов Європейського союзу чи країн-членів Європейської економічної зони, або мову, що регулюється міжурядовими угодами про освіту. Російська до них не належить.

У Delfi зауважують, що впродовж двох тижнів від приватних осіб та представників різних асоціацій надійшло понад 300 звернень, більшість з яких спрямована проти рішення міністерства. У зверненнях переважно вказано, що діти не повинні бути обмежені у вивченні «рідної» мови та мають самі робити вибір. Окрім цього, деякі громадяни вважають, що відмова від російської з політичних причин неприпустима.

Нагадаємо, в лютому Конституційний суд Латвії визнав законною вимогу до громадян РФ у визначені законом терміни скласти іспит з латиської мови та вказати джерело доходів, щоб отримати посвідку на постійне проживання в ЄС. Якщо росіяни не виконають вимоги закону про імміграцію, їм загрожує депортація з країни.

Ще в травні минулого року уряд Латвії запровадив мовний тест, який мають скласти понад 20 000 громадян Росії. Окрім цього, росіяни мають заповнити анкету, в якій є запитання, зокрема про вторгнення Росії в Україну, радянську окупацію Латвії та пам'ятники, встановлені за часів СРСР. Відповіді на них оцінює Служба держбезпеки країни (СДБ).

У вересні 2023-го ми писали про те, що Латвія не видала дозволу на постійне проживання в ЄС майже сотні росіян попри складений ними мовний іспит, оскільки СДБ виявила в їхніх анкетах певні ризики. 

Фото: Publicitātes attēls

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
718
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду