У Латвії можуть заборонити теледебати російською мовою

У Латвії можуть заборонити теледебати російською мовою

17 Травня 2024
447
17 Травня 2024
15:14

У Латвії можуть заборонити теледебати російською мовою

447
Прем'єрка Латвії Евіка Силіня заявила, що брати участь у виборах можуть лише громадяни Латвії, а вони мають знати державну мову.
У Латвії можуть заборонити теледебати російською мовою
У Латвії можуть заборонити теледебати російською мовою

Редакційна колегія латвійського телебачення  провела засідання, де обговорювалося питання проведення передвиборчих дебатів Європарламенту російською мовою. Незважаючи на критику з боку низки політиків та громадськості, на зустрічі було вирішено не змінювати плани, передає ERR. 

Однак заява Латвійського мовника викликала резонанс. Тепер теледебати російською мовою намагаються заборонити на законодавчому рівні. 

Урядові партії «Прогресивні» й «Союз зелених і селян» та опозиційна партія «Стабільність» заявляють, що довіряють рішенню латвійського суспільного мовника вести передвиборчі дебати до Європарламенту російською. 

На думку представників цих партій, якщо щось не за законом, то це мають оцінити самі суспільні медіа. 

Не підтримала дебати російською партія прем'єрки «Нова єдність».

Прем'єрка Латвії Евіка Силіня заявила, що брати участь у виборах можуть лише громадяни Латвії, а вони мають знати державну мову. 

Лідер опозиційного «Об'єднаного списку» Едвард Смілтенс заявив, що «це спроба мобілізувати одну певну частину суспільства, що може вплинути на результати виборів»

«У цьому контексті “Об'єднаний список” також вніс поправки до закону, і вони будуть подані на розгляд сейму, щоб чітко і ясно сказати, що передвиборчі дебати мають вестися державною мовою, якщо вони проводяться за державні гроші», — сказав він. 

Нацоб'єднання вже внесло поправки до закону про передвиборчу кампанію, які забороняють проведення передвиборчих дебатів російською мовою.

«У цьому немає нічого унікального, просто в нинішній політичній атмосфері різні питання свідомо поляризовані й, на жаль, контент російською мовою вже давно перестав обговорюватися професіоналами. Ця дискусія є абсолютно політизованою. Особливо для певних політиків і політичних сил, які використовують її у своїй передвиборній риториці. Йдеться взагалі про основні принципи демократії, де ми даємо кожному можливість висловити свою думку», — наголосила виконавча директорка Балтійського центру розвитку ЗМІ Гунта Слога. 

Нагадаємо, Конституційний суд Латвії визнав законною вимогу до громадян РФ у визначені законом терміни скласти іспит з латиської мови та вказати джерело доходів, щоб отримати посвідку на постійне проживання в ЄС.

Читайте також: 

Фото: Flickr / Latvijas armija

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
447
Читайте також
08.03.2024 09:00
Наста Захаревич
для «Детектора медіа»
1 160
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду