Кабмін Молдови пропонує позбутися російського перекладу офіційної урядової газети

Кабмін Молдови пропонує позбутися російського перекладу офіційної урядової газети

30 Листопада 2023
267
30 Листопада 2023
17:31

Кабмін Молдови пропонує позбутися російського перекладу офіційної урядової газети

267
На думку міністрів Молдови, газета «Офіційний монітор» має виходити лише румунською мовою, як і проєкти законів, що пропонуються на розгляд депутатів.
Кабмін Молдови пропонує позбутися російського перекладу офіційної урядової газети
Кабмін Молдови пропонує позбутися російського перекладу офіційної урядової газети

У середу, 29 листопада, уряд Молдови розглянув проєкт поправок до закону про публікацію газети «Офіційний монітор». Кабмін країни подав пропозицію оновлювати ресурс лише румунською мовою, без російського перекладу. На думку міністрів, проєкти законів, які пропонуються на розгляд депутатів, також мають бути тільки державною. Про це повідомляє Newsmaker.

«Кожен громадянин, який живе на території Молдови і прагне інтегруватися в суспільство, брати участь у демократичних процесах і користуватися можливостями, які надає держава, потребує знання державної мови», — зазначили в уряді.

Там також додали, що на «Офіційний монітор» російською підписані лише близько 260 людей. Згідно з пропозицією Кабміну, в районах та населених пунктах, де нацменшини становлять значну частину населення, місцева влада має перекладати законодавчі акти та інші документи на відповідну мову протягом місяця після їх публікації в урядовій газеті, але до набуття ними чинності.

Водночас в уряді вважають, що переклад нормативних актів необхідний для забезпечення доступності законів російськомовним громадянам, тому Кабмін запропонував залишити переклад законів, опублікованих у Державному реєстрі правових актів на порталі legis.md.

«З огляду на різноманіття національностей, з одного боку, несправедливо віддавати перевагу одній меншості перед іншою, а, з іншого боку, нераціонально зобов'язувати державу перекладати нормативні акти мовами всіх меншин на її території», — зазначили в Кабміні.

Міністри також вважають, що Рамкова конвенція про захист меншин не зобов'язує держави, що її підписали, забезпечувати публікацію чинних актів мовою національних меншин.

Нагадаємо, у жовтні ми писали про те, що в Молдові вирішили заблокувати 22 російські інтернет-портали: RT, «Звезда», «Царьград», НТВ, ВГТРК, Рен-ТВ, «Мир», «РТР-Планета», «Вести», ТВЦ, «Спас-ТВ» та інші.

Раніше у Молдові також заблокували п’ять сайтів російського пропагандистського медіа Sputnik. 13 вересня з Молдови депортували керівника російського пропагандистського агентства Sputnik Moldova Віталія Денисова, заборонивши йому в’їзд у країну на 10 років. Як з’ясував The Insider, Денисов, імовірно, є кадровим офіцером 72-го центру спеціальної служби ГРУ Росії, який займається збором інформації із закордонних резидентур російської розвідки та поширює інформаційні фейки на закордонну аудиторію.

У липні 2023 року уряд Молдови схвалив створення Центру стратегічних комунікацій та протидії дезінформації «Патріот».

Ілюстрація: dip.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
267
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду