Суспільний мовник Латвії скасував передвиборчі дебати російською мовою

Суспільний мовник Латвії скасував передвиборчі дебати російською мовою

23 Травня 2024
461
23 Травня 2024
14:11

Суспільний мовник Латвії скасував передвиборчі дебати російською мовою

461
Головна редакторка LTV пояснила, що мовник хотів «донести достовірну інформацію про вибори до різних груп суспільства», проте «не передбачив суспільну реакцію».
Суспільний мовник Латвії скасував передвиборчі дебати російською мовою
Суспільний мовник Латвії скасував передвиборчі дебати російською мовою

Латвійський суспільний мовник LTV скасував заплановані передвиборчі дебати до Європейського парламенту російською мовою. Таке рішення ухвалила головна редакторка LTV Сіґіта Роке після консультацій з редакційною радою мовника, повідомляє суспільний портал LSM.

Дебати мали відбутися на російськомовному порталі суспільного мовника Rus.LSM.lv.

Роке пояснила, що LTV вирішив проводити дебати не лише латиською, а й російською мовою, щоб «донести до різних груп суспільства достовірну та різноманітну інформацію про вибори» і залучити «кандидатів у депутати, основною мовою яких є російська».

Проте Роке визнала, що мовник «не передбачив, яку реакцію це спричинить».

Вона застерегла, що «суспільні медіа не є і не мають бути інструментом досягнення цілей політичних сил чи посадовців». За її словами, команда LTV, бажаючи відстояти свою редакційну автономію та незалежність, різко відреагувала на публічні заяви державних інституцій та політиків, проте прислухалась до думок громадських середовищ та аргументів експертів і переоцінила ситуацію.

Головна редакторка додала, що редакція Rus.LSM.lv «дуже ефективно звертається до цільової аудиторії меншин».

За її словами, LTV поміркує над іншими форматами передвиборчого контенту для «аудиторії меншин» замість дебатів, щоб «забезпечити основне завдання суспільних ЗМІ щодо різноманітного висвітлення виборів». Зокрема, на платформі Rus.LSM.lv. доступні актуальні новини, в тому числі, на день виборів заплановані спеціальні випуски новин, а після виборів пройде дискусійна студія. Крім того, у розділі «Вибори» доступний інтерактивний інструмент, який дає виборцям змогу оцінити пропозиції партій і визначити найбільш прийнятну з них.

Водночас LTV звертає увагу на те, що пропозиції внести зміни до Закону про передвиборчу агітацію, які трактують передвиборчі дебати як агітацію, ставлять під загрозу можливість медіа проводити дебати. Відповідну пропозицію раніше подав опозиційний «Об’єднаний список».

Нагадаємо, раніше редакційна колегія LTV обговорила на засіданні проведення передвиборчих дебатів до Європарламенту російською мовою. Незважаючи на критику з боку низки політиків та громадськості, тоді на зустрічі було вирішено не змінювати плани.

Проте це рішення викликало значний резонанс. Дві урядові та одна опозиційна партії заявили, що довіряють рішенню суспільного мовника. Натомість не підтримала дебати прем’єрка Латвії Евіка Силіня та її політична сила. Вона заявила, що брати участь у виборах можуть лише громадяни Латвії, а вони мають знати державну мову. Інша опозиційна партія «Об'єднаний список» запропонувала поправки до закону про передвиборчу кампанію, які забороняють проведення дебатів російською мовою.

Раніше Конституційний суд Латвії визнав законною вимогу до громадян РФ у визначені законом терміни скласти іспит з латиської мови та вказати джерело доходів, щоб отримати посвідку на постійне проживання в ЄС.

Фото: Getty Image

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
461
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду