detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
21.04.2024 15:27
Уряд Латвії планує відмовитися від російської мови як другої іноземної у школах
Уряд Латвії планує відмовитися від російської мови як другої іноземної у школах
Згідно із запропонованими змінами, з 2026/2027 навчального року школи повинні поступово пропонувати учням як другу іноземну одну з офіційних мов ЄС чи країн-членів Європейської економічної зони, або мову, що регулюється міжурядовими угодами про освіту. Російська до них не належить.

У вівторок, 23 квітня, уряд Латвії ухвалить рішення про поступову відмову від російської мови як другої іноземної в загальній освіті. Про це повідомив портал Delfi.

Наразі латвійські школярі вивчають англійську як першу іноземну мову від початку навчання, а другу — обирають з кінця початкової школи. І хоча діти можуть опановувати французьку, німецьку та інші мови, на практиці найчастіше викладається російська через нестачу в школах вчителів інших мов.

За даними Міністерства освіти і науки Латвії, російська мова викладається як друга іноземна майже в половині шкіл країни. У деяких навчальних закладах не пропонують альтернативу.

Згідно із запропонованими змінами, з 2026/2027 навчального року школи повинні поступово пропонувати учням як другу іноземну на рівні основної освіти одну з офіційних мов Європейського союзу чи країн-членів Європейської економічної зони, або мову, що регулюється міжурядовими угодами про освіту. Російська до них не належить.

У Delfi зауважують, що впродовж двох тижнів від приватних осіб та представників різних асоціацій надійшло понад 300 звернень, більшість з яких спрямована проти рішення міністерства. У зверненнях переважно вказано, що діти не повинні бути обмежені у вивченні «рідної» мови та мають самі робити вибір. Окрім цього, деякі громадяни вважають, що відмова від російської з політичних причин неприпустима.

Нагадаємо, в лютому Конституційний суд Латвії визнав законною вимогу до громадян РФ у визначені законом терміни скласти іспит з латиської мови та вказати джерело доходів, щоб отримати посвідку на постійне проживання в ЄС. Якщо росіяни не виконають вимоги закону про імміграцію, їм загрожує депортація з країни.

Ще в травні минулого року уряд Латвії запровадив мовний тест, який мають скласти понад 20 000 громадян Росії. Окрім цього, росіяни мають заповнити анкету, в якій є запитання, зокрема про вторгнення Росії в Україну, радянську окупацію Латвії та пам'ятники, встановлені за часів СРСР. Відповіді на них оцінює Служба держбезпеки країни (СДБ).

У вересні 2023-го ми писали про те, що Латвія не видала дозволу на постійне проживання в ЄС майже сотні росіян попри складений ними мовний іспит, оскільки СДБ виявила в їхніх анкетах певні ризики. 

Фото: Publicitātes attēls

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY