На засіданні Комітету свободи слова обговорили випадок тиску на журналіста Євгенія Шульгата

На засіданні Комітету свободи слова обговорили випадок тиску на журналіста Євгенія Шульгата

10 Квітня 2024
1252
10 Квітня 2024
16:33

На засіданні Комітету свободи слова обговорили випадок тиску на журналіста Євгенія Шульгата

1252
Голова комітету повідомив, що журналісти фактично не можуть простежити хід справи у зв'язку з перебуванням фігуранта розслідування «Слідства.Інфо» в зоні бойових дій.
На засіданні Комітету свободи слова обговорили випадок тиску на журналіста Євгенія Шульгата
На засіданні Комітету свободи слова обговорили випадок тиску на журналіста Євгенія Шульгата

Намагання вручити повістку журналісту «Слідства.Інфо» Євгенію Шульгату після його розслідування про статки керівника Департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка обговорили на засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова. Зокрема, заслухали головну редакторку «Слідства.Інфо» Анастасію Станко та виконавчу директорку проєкту Анну Бабінець.

Анна Бабінець запитала, як журналісти можуть перевірити той факт, що Ілля Вітюк справді в зоні бойових дій, та взагалі стежити за ходом розслідування. 

Крім того, головна редакторка «Слідства.Інфо» Анастасія Станко звернулась до комітету з проханням вплинути на НАЗК та інші органи, щоб вони самотужки відкривали провадження та здійснювали перевірку вказаних журналістами фактів.

«У нашому розслідуванні чітко вказано, що ринкова і вказана в декларації вартість квартири начальника Департаменту кібербезпеки СБУ — це абсолютно різні цифри. Ми написали запит до НАЗК, але наразі не маємо інформації, чи НАЗК взялося перевіряти цю інформацію. Також хотілося б і до комітету, і до НАЗК, і до інших органів звернутися, щоб, як це інколи НАЗК чи інші органи роблять, за матеріалами журналістських розслідувань відкривалися справи, перевірялась інформація. А не лише коли ми просимо і подаємо запити, щось відбувається. Наразі ми навіть не знаємо, чи це відбувається», — сказала Анастасія Станко.

У відповідь голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин пообіцяв особисто звернутися до НАЗК з питанням про те, чи почали вони перевіряти статки Іллі Вітюка й факти, оприлюднені в журналістському розслідуванні. Також він сказав, що комітет намагатиметься вплинути на органи, які ведуть розслідування інциденту з тиском на журналіста, щоб вони були максимально прозорі і бодай частково розсекретили перебіг розслідування, де це можливо.

Коментуючи переведення в бойовий підрозділ Іллі Вітюка, Ярослав Юрчишин сказав: «По моменту власне відсилання на фронт — в нас немає одного пазлу, і мені дуже прикро, що Служба безпеки це не комунікує: чи це було особисте прохання людини, яка має бойовий досвід і явно затребувана на фронті, чи це було адміністративне рішення. І в першому випадку це можна зрозуміти, а в другому випадку етично — питання є. Стосовно перебування людини в зоні бойових дій ми інформацію, скоріш за все, не отримаємо, де він перебуває, у зв’язку з тим, що він буде в певній військовій частині. Я навіть сумніваюся, що на запит нашим правоохоронним органам такі речі повідомлятиме Служба безпеки». 

Нагадаємо, раніше агенція журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» опублікувала розслідування про майно сім’ї керівника Департаменту кібербезпеки Іллі Вітюка, зокрема про те, що його дружина у грудні 2023 року придбала квартиру в житловому комплексі преміумкласу на столичному Печерську. У декларації Іллі Вітюка зазначено, що за квартиру сплачено 12,8 млн гривень, проте його офіційної зарплати на таке житло не вистачило б, а ринкова вартість такої квартири, за твердженнями, журналістів, значно вища.

Через два дні після виходу розслідування журналісти «Слідства.Інфо» повідомили, що, на їхню думку, співробітники ТЦК, ймовірно, за вказівкою працівника СБУ намагалися вручити повістку автору цього матеріалу, журналісту Євгенію Шульгату. Журналістів-розслідувачів підтримав Медіарух, виступивши з заявою, в якій вимагав відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК через цей інцидент.

СБУ повідомила, що вивчає інформацію і проводить відповідну перевірку. 8 квітня Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів та можливого зловживання службовими повноваженнями (ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 171 ККУ).

На інцидент відреагував також Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Зокрема, він доручив командувачу Сухопутних військ провести службову перевірку щодо інформації про спроби вручити повістку журналістові «Слідства.Інфо». Генштаб ЗСУ також повідомив про те, що начальника Соломʼянського територіального центру комплектування та соціальної підтримки у Києві, співробітники якого намагалися вручити повістку журналісту, перевели на нижчу посаду в один з бойових підрозділів Збройних сил України.

Того ж дня стало відомо, що голова СБУ Василь Малюк відсторонив Іллю Вітюка від виконання посадових обов'язків на час перевірки обставин, оприлюднених журналістами «Слідства.Інфо». Крім того, за рішенням голови СБУ, Вітюк на час проведення перевірок проходитиме службу в бойовому підрозділі Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ (ДКІБ СБУ), який виконує завдання на фронті спільно з бійцями спецпідрозділу СБУ «Альфа».

Анна Бабінець у коментарі «Детектору медіа» висловила припущення, що «переведення Вітюка у зону бойових дій — це спроба його сховати від офіційного розслідування».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1252
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду