Від щоденника окупації Вакуленка до іноземного трилеру — видавництво Vivat випустить у серпні одинадцять новинок

Від щоденника окупації Вакуленка до іноземного трилеру — видавництво Vivat випустить у серпні одинадцять новинок

8 Серпня 2023
817
8 Серпня 2023
16:04

Від щоденника окупації Вакуленка до іноземного трилеру — видавництво Vivat випустить у серпні одинадцять новинок

817
Щорічно Vivat видає близько 400 найменувань творів українських і закордонних авторів.
Від щоденника окупації Вакуленка до іноземного трилеру — видавництво Vivat випустить у серпні одинадцять новинок
Від щоденника окупації Вакуленка до іноземного трилеру — видавництво Vivat випустить у серпні одинадцять новинок

Українське видавництво Vivat підготувало цього місяця для читачів декілька різножанрових книжок як українських, так і зарубіжних авторів. Переважають у цьому списку твори про війну, але є й дитячі казки. 

Як відомо, Vivat входить до трійки найбільших видавництв України за сумарним накладом (на сьогодні це 20 мільйонів примірників) та за кількістю виданих книжок. Щорічно, за словами представників видавництва, у ньому виходить близько 400 найменувань творів українських і закордонних авторів. У серпні Vivat випустить ще одинадцять новинок.

«Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші» Володимира Вакуленка-К. — болючі й правдиві записи, які вів письменник від початку повномасштабного вторгнення і під час окупації Ізюма та його рідного села Капитолівки на Харківщині. Аж до викрадення рашистами, неминучість якого усвідомлював, як і те, що в нього мало шансів вижити — бо українець, бо волонтер і активіст, бо має гідність. За день до викрадення Володимир приховав щоденник під вишнею на своєму подвір’ї, заповівши батькові: «Коли наші прийдуть — віддаси».

Книга з’явилась у світ завдяки письменниці Вікторії Амеліній, яка приїхала до Капитолівки майже одразу після деокупації у складі команди Truth Hounds для документування воєнних злочинів. Вікторія знайшла закопаний рукопис, а згодом написала передмову до видання.

27 червня 2023 року Вікторія отримала важкі поранення під час російської ракетної атаки по Краматорську і попри зусилля лікарів 1 липня померла.

За кілька днів до того в інтерв’ю Польському радіо Амеліна сказала: «Тепер я думаю, що моя місія завершена і починається місія читачів, бо я впевнена, що письменник Володимир Вакуленко, закатований росіянами, дуже хотів би, щоб його щоденник читали. Я думаю, що поки його читають —  Володимир Вакуленко не переможений».

Поетична антологія «Поміж сирен» (упорядник Остап Сливинський) — свідчення великої війни, що мала знищити Україну та українців, обнуливши й українську культуру. Увібравши голоси 59 сучасних українських поетів і поеток, ця збірка доводить, що Україна вистояла, і показує, якими сильними та непереможними стають в горнилі випробувань українці. Докладніше про книжку на «Детекторі медіа» писав Ігор Кручик у статті «Поезія під гуркіт ворожих ракет»

«Тільки не гавкай» Олени Захарченко теж про війну. А точніше — про тварин і людей, яких об’єднала війна. А також про про зв’язок поколінь, карколомні втечі, неможливі порятунки, доленосні зустрічі. Про українців, які бігли в невідомість, але не залишили тих, хто потребував допомоги, — приблудних собак, домашніх котів, страусів, курей і навіть акваріумних рибок. 

Книжку «Як ти там?» написала журналістка, психологиня, блогерка з Харкова Анна Гін. В ній авторка щиро, правдиво та щемко ділиться пережитим. День за днем її думки укладаються в цілісну історію — щоденник першого року повномасштабної війни Росії проти України. Особисту історію доповнюють новинні зведення й пам’ятні моменти: ракети за вікном, евакуація, втрата найближчих, вірний доберман, нові друзі, розчарування та віднайдені сенси. Ця книжка для всіх, кому важливі не лише факти, а й почуття та рефлексії. 

У «Повітряній тривожній книжці» її авторка — українська журналістка й радіоведуча, виконавча продюсерка радіо «Культура» Ірина Славінська — з позиції власного досвіду описує реалії міста часів війни. Як зазначила Ірина, книга була написана під час блекаутів унаслідок російських обстрілів, «коли єдиним світлом був вогник монітору на ноутбуці та віра в ЗСУ». У цій книжці йдеться про зміну пріоритетів, відносну безпеку, історичну пам’ять, відчуття дому, міста й людей, які пов’язані між собою. Про те, як війна вкрала в нас спокій, друзів, оселі, але несподівано й позбавила всього зайвого — речей, сподівань, страхів. "Як колись" уже ніколи не буде, але точно настане "після перемоги"», — каже Славінська.

«Чому Україна виграє» — це збірка текстів, які історик та публіцист Сергій Громенко написав у період з 2014 по 2022 рік. В них автор пропонує свої, часто неочікувані, відповіді на головні питання сьогодення. Чому ця війна стала можливою? Чому Москва вірила у свій блискавичний успіх на полі бою? Яке значення має Україна для Путіна особисто та Росії в цілому? Звідки взялися міфи про «ісконно русскій» Крим та «один народ»? Та, зрештою, чим закінчиться війна і яке майбутнє чекає на Росію та Україну?

Також серед книг, що вийдуть у видавництві Vivat цього місяця, гостросюжетна «Одна з дівчат» британської письменниці Люсі Кларк та чотири дитячих книжки. Для дітей видавництво підготувало повість «Валетка й сироти» американки Келлі Барнгілл і три книжки німецької авторки Забіне Больман — «Маленька Соня в лісі різдвяних історій», «Маленька Соня і шапочка зимових оповідок» і «Маленька Соня й повна ковдра казочок».  

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що видавництво «Фабула» відкрило передзамовлення на книгу Сергія Руденка «Бій за Київ».

Також ми повідомляли про те, що у вересні в Києві пройде фестиваль видавців KyivBookFest.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
817
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду