В «Історіях війни» на НТН розкажуть про письменника Володимира Вакуленка, якого росіяни вбили під Ізюмом

В «Історіях війни» на НТН розкажуть про письменника Володимира Вакуленка, якого росіяни вбили під Ізюмом

27 Грудня 2022
986
27 Грудня 2022
09:13

В «Історіях війни» на НТН розкажуть про письменника Володимира Вакуленка, якого росіяни вбили під Ізюмом

986
Відомого дитячого письменника знайшли застреленим у братській могилі біля Ізюма. Окупанти викрали його з домівки ще в кінці березня.
В «Історіях війни» на НТН розкажуть про письменника Володимира Вакуленка, якого росіяни вбили під Ізюмом
В «Історіях війни» на НТН розкажуть про письменника Володимира Вакуленка, якого росіяни вбили під Ізюмом

У п’ятницю, 30 грудня, о 19:00 в новому випуску проєкту «Історії війни» на телеканалі НТН розкажуть історію дитячого письменника, лавреата міжнародних літературних премій Володимира Вакуленка, тіло якого знайшли в одній із могил масового поховання в Ізюмі. 

Проєкт «Історії війни», в якому ведучий Андрій Данилевич розповідає пронизливі історії людей, життя яких перевернула війна, виходить на телеканалі НТН щопонеділка, щосереди та щоп’ятниці о 19:00.

Володимир Вакуленко жив разом із літніми батьками та 14-річним сином у селі Капитолівка біля Ізюма на Харківщині. Російські окупанти зайшли в Капитолівку 7 березня і майже одразу почали вишукувати місцевих активістів, волонтерів і тих, хто допомагав ЗСУ.

23 березня окупанти забрали письменника разом із його сином, який має розлади аутичного спектра. Чоловіка сильно побили, але після декількох годин допиту відпустили додому. Наступного дня, 24 березня, ті ж військові прийшли по письменника знову. Живим Володимира Вакуленка близькі більше не бачили.

Рідні і письменницька спільнота тривалий час не могли дізнатися бодай щось про його долю. У вересні, вже після звільнення Харківщини, посеред лісу біля Ізюма слідчі виявили масове поховання понад 400 тіл чоловіків, жінок і дітей, яких вбили росіяни. Всі в однакових могилах із дерев’яними хрестами, на більшості замість імен – номери. У могилі під номером 319 знайшли тіло Вакуленка. Експертиза показала, що його застрелили. «Він загинув, як більшість письменників у 1930-ті роки. І став ще однією жертвою режиму, що бореться з українською культурою століттями», – відзначають творці програми.

«Історії війни» розкажуть також, що записав Вакуленко у своєму щоденнику, який вів під час окупації. Перед тим, як російські загарбники забрали його, Володимир встиг сховати щоденник, закопавши його під вишнею у своєму саду. Щоденник знайшла письменниця Вікторія Амеліна, яка приїхала в Капитолівку досліджувати історію колеги.

Також цього тижня в проєкті – розповідь звільненого захисника «Азовсталі», морського піхотинця Михайла Діанова про жахіття російського полону в Оленівській колонії. А також історія безстрашних жінок із Херсонщини, зокрема Надії Дурицької, яка 9 травня разом із сестрою та кумою наважились нарізати синьо-жовтих стрічок і розвішувати їх по місту.

Нагадаємо, про загибель Володимира Вакуленка стало відомо 28 листопада за результатами експертизи ДНК. Тіло письменника виявили у місця масового поховання після того, як українські війська звільнили окупований Ізюм.

У кінці березня росіяни захопили Вакуленка в полон поблизу села Капитолівка, що поряд з Ізюмом.  

Володимир Вакуленко – письменник та громадський діяч, прозаїк, поет, перекладач. Автор тринадцяти дитячих книг. Лауреат літературних премій, серед яких міжнародна літературна премя імені Олеся Ульяненка за роман «Кладовище сердець» («Інфаркт для Ґурманів»).

Учасник Революції гідності, був поранений у Маріїнському парку 18 лютого 2014 року під час сутички з «тітушками». Волонтер від початку 2015 року.

На честь Володимира Вакуленка в Ізюмі на Харківщині назвуть вулицю.

Фото: ТСН

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
986
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду