Інцидент з журналістом «Слідства.Інфо»: Медіарух вимагає відкрити провадження щодо працівників СБУ і ТЦК

Інцидент з журналістом «Слідства.Інфо»: Медіарух вимагає відкрити провадження щодо працівників СБУ і ТЦК

7 Квітня 2024
1607
7 Квітня 2024
10:12

Інцидент з журналістом «Слідства.Інфо»: Медіарух вимагає відкрити провадження щодо працівників СБУ і ТЦК

1607
Учасники Медіаруху наголошують, що незаконне стеження за медійником представниками спецслужб та використання військових як інструменту припинення журналістських розслідувань є неприпустимим та загрозливим прецедентом.
Інцидент з журналістом «Слідства.Інфо»: Медіарух вимагає відкрити провадження щодо працівників СБУ і ТЦК
Інцидент з журналістом «Слідства.Інфо»: Медіарух вимагає відкрити провадження щодо працівників СБУ і ТЦК

Медіарух вимагає відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо». Відповідну заяву спільнота направила президенту Володимиру Зеленському, голові СБУ Василеві Малюку, генпрокурору Андрію Костіну, міністру оборони Рустему Умєрову та головнокомандувачу Олександру Сирському.

«Ми, українські журналісти та медійні організації, учасники Медіаруху, звертаємося до вас з вимогою встановити справедливість і захистити права журналістів в Україні. Ситуація, що склалася з переслідуванням журналіста-розслідувача "Слідства.Інфо" Євгенія Шульгата, викликає серйозне занепокоєння щодо можливого зловживання службовим становищем та перешкоджання журналістській діяльності з боку СБУ, а також щодо використання військових як інструменту для припинення журналістських розслідувань», — ідеться в заяві.

Учасники Медіаруху вимагають:

  • негайно відкрити кримінальне провадження за фактами можливого зловживання службовим становищем, незаконного стеження та перешкоджання журналістській діяльності з боку співробітників СБУ і ТЦК;
  • здійснити ретельне та оперативне розслідування обставин справи, зокрема ролі співробітників СБУ і ТЦК в цьому інциденті;
  • забезпечити надійний захист прав журналістів та їхню безпеку в процесі виконання професійних обов'язків.

Відсутність належної реакції на такі інциденти підриває довіру до державних інституцій і ставить під загрозу принципи демократії та права на свободу слова в Україні.

Журналісти зазначили, що високо цінують зобов'язання перед країною, особливо у складний час воєнного стану, та усвідомлюють необхідність кожного громадянина вносити вклад у захист України. Утім, незаконне стеження за журналістом представниками спецслужб та використання військових як інструменту припинення розслідувань є неприпустимим та загрозливим прецедентом, вважають учасники Медіаруху.

«Тисячі наших колег служать, десятки журналістів уже загинули, захищаючи нашу країну. Підкреслюємо, що четверо з шістнадцяти співробітників "Слідства.Інфо" отримали повістки і доєднались до лав Збройних Сил України. Однак зафіксований нами випадок викликає серйозне занепокоєння щодо використання військової служби як інструменту для переслідування журналістів за їхню професійну діяльність», — пише Медіарух.

Журналісти нагадують, що днями невідомі також звернулись до Державного бюро розслідувань, щоб те перевірило роботу одного з вінницьких ТЦК. Буцімто він погано працює та не мобілізує головного редактора Руху «Чесно» Олександра Саліженка.

Окрім цього, наприкінці грудня 2023 року працівники Департаменту СБУ із захисту національної державності вели відеостеження за журналістами видання Bihus.Іnfo, коли ті святкували новорічний корпоратив.

Медіарух ― спільнота, що з 2019 року об’єднує журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Загалом до меморандуму Медіаруху приєдналися понад 70 організацій та окремих журналістів.

Нагадаємо, напередодні команда агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» заявила про те, що співробітники Солом’янського ТЦК буцімто невипадково вручили 1 квітня повістку Євгенію Шульгату в торговому центрі «Дрім» в Оболонському районі Києва, а ймовірно, за вказівкою працівника СБУ. Вони вважають, що це пов'язано з публікацією розслідування авторства Євгенія Шульгата, в якому він викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.

Агенція «Слідство.Інфо» повідомила, що планує звернутися до правоохоронних органів із заявою про переслідування та перешкоджання журналістській діяльності.

Невдовзі народний депутат та очільник парламентського Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив у своєму фейсбук-профілі, що обговорив цю ситуацію з главою СБУ Василем Малюком.

За даними Суспільного, наразі СБУ, Міноборони та Генштаб вивчають інформацію, оприлюднену журналістами проєкту розслідувань «Слідство.Інфо», та проводять перевірку.

Фото: «Слідство.Інфо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1607
Читайте також
09.04.2024 20:46
Валерія Буняк
Гала Скляревська
«Детектор медіа»
1 196
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду