У Франції викрили спецоперацію Росії «Portal Kombat» з поширення пропаганди про війну в Україні

У Франції викрили спецоперацію Росії «Portal Kombat» з поширення пропаганди про війну в Україні

12 Лютого 2024
1253
12 Лютого 2024
21:01

У Франції викрили спецоперацію Росії «Portal Kombat» з поширення пропаганди про війну в Україні

1253
Мережа російських вебсайтів поширювала на Заході кремлівську пропаганду про війну в Україні. Мета російської спецоперації «Portal Kombat» полягала в позитивному висвітленні «спеціальної військової операції» і дискредитації України та її керівництва.
У Франції викрили спецоперацію Росії «Portal Kombat» з поширення пропаганди про війну в Україні
У Франції викрили спецоперацію Росії «Portal Kombat» з поширення пропаганди про війну в Україні

Французький орган протидії іноземному впливу Viginum 12 лютого заявив про викриття спецоперації Росії під назвою «Portal Kombat», у межах якої мережа російських вебсайтів поширювала на Заході кремлівську пропаганду про війну в Україні. Про це повідомляє «Європейська правда».

Мережа складається мінімум зі 193 сайтів. Спершу вони поширювали новини про Україну та Росію, але з початку повномасштабного вторгнення мережа переорієнтувалась на тимчасово окуповані українські території, а згодом  на декілька західних країн (зокрема, Францію), які підтримують Україну.

Частина сайтів «Portal Kombat» містила в доменному імені слово «pravda». Англомовний портал шукався за посиланням pravda.en.com, а французькомовний — за посиланням pravda.fr.com.

«Сайти цієї мережі не створюють власного контенту, а ретранслюють публікації з трьох основних джерел: акаунтів російських або проросійських суб’єктів у соціальних мережах, російських інформаційних агентств та офіційних сайтів місцевих інституцій або суб’єктів», — зазначають у Viginum.

З 23 червня по 19 вересня 2023 року в рамках спецоперації «Portal Kombat» сайти мережі  опублікували понад 150 тисяч матеріалів. Мета «Portal Kombat» полягала в позитивному висвітленні «спеціальної військової операції» Росії, а також дискредитації України та її керівництва.

«Намагаючись охопити широку аудиторію, ця мережа використовує низку методів, зокрема ретельний відбір джерел проросійської пропаганди відповідно до цільової аудиторії, масову автоматизацію розповсюдження контенту та оптимізацію пошукових систем», — ідеться у звіті Viginum.

Нагадаємо, у січні Міністерство оборони Франції звинуватило Росію в поширенні «скоординованої дезінформації» після публікації російських пропагандистів про нібито загибель «французьких найманців» унаслідок удару по Харкову. В оборонному відомстві зазначили, що Росія вже давно вдається до дезінформації проти Франції, а після останніх запевнень Парижа в тому, що підтримка України триватиме, ця хвиля посилилася. 

«Детектор медіа» також писав про те, що американський безпековий сайт Defense One з посиланням на анонімні джерела повідомив, що Пентагон збирається скоротити  операції з військової інформаційної підтримки (ІПСО), попри те, що Росія і Китай розширюють  свій інформаційний вплив.

Фото: gettyimages

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1253
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду