У Франції проводять конференцію про «тисячоліття спільної історії» з Росією. Український інститут: «Це — потурання колоніалізму»

У Франції проводять конференцію про «тисячоліття спільної історії» з Росією. Український інститут: «Це — потурання колоніалізму»

30 Січня 2024
724
30 Січня 2024
17:38

У Франції проводять конференцію про «тисячоліття спільної історії» з Росією. Український інститут: «Це — потурання колоніалізму»

724
Конференція має бути присвячена постаті Анни Київської — королеви Франції, доньки Ярослава Мудрого, яку організатори називають «Анною з Росії». Вся програма конференції присвячена російській історії, культурі та її зв’язкам із Францією.
У Франції проводять конференцію про «тисячоліття спільної історії» з Росією. Український інститут: «Це — потурання колоніалізму»
У Франції проводять конференцію про «тисячоліття спільної історії» з Росією. Український інститут: «Це — потурання колоніалізму»

Український інститут та єпархія Української греко-католицької церкви в Парижі виступили проти проведення у Франції наукової конференції «Франція — Росія: 1000 років історії та культури», тези та заходи якої базуються на наративах російської пропаганди. Про це повідомляє «УП.Життя».

Конференцію під назвою «Франція — Росія: 1000 років історії та культури» запланували провести ввечері 30 січня у французькому Католицькому університеті ICES, що в місті Ла-Рош-сюр-Іон.

«Тисячу років тому Анна, князівна Київська, перетнула Європу, щоб вийти заміж за одного з перших капетингських королів. Вона встановила перший історичний зв'язок між Францією та світом східних слов'ян», — ідеться в описі події.

У програмі заплановані лекції «Панорама російської історії» від викладача ICES Еріка Пікара, «Російська народна музика» від читця собору святого Олександра Невського в Парижі Арно Алаберта-Мозалевського, «Літературна балада» з читанням текстів Пушкіна, Чехова, Буніна, Пастернака, а також лекція під назвою «Анна з Росії» про саму королеву, дочку Ярослава Мудрого.

Як передає «УП», представництво Українського інституту у Франції у своєму офіційному листі до організаторів конференції заявило, що з подивом дізналося про проведення конференції.

«Ми приголомшені тим, що чергова спроба Росії проводити свої пропагандистські заходи може відбутися у вашій солідній навчальній установі в департаменті Вандея, яке відзначилось боротьбою проти нацистських окупантів під час Другої світової війни», — йдеться в листі.

В Українському інституті називають вкрай дивним рішення «проводити захід, присвячений 1000-літтю «спільних історії і культури» Франції і Росії, посилаючись на ім’я королеви Франції Анни Київської.

«Анна Київська — королева Франції та донька князя Ярослава Мудрого, який правив Київською Русю, державою зі столицею в Києві, а не Москві. Місто Москва було засноване в 1147-му році, більш ніж через сто років після народження Анни Київської. Французька королева ніколи Москву не відвідувала та ніколи не була носієм російської культури», — заявили в Українському інституті.

«Спроба назвати її іменем захід, присвячений так званій спільній історії і культурі Франції та Росії та загалом проведення подібного заходу — це потурання російському колоніальному погляду на історію та бажанню експропріювати історію, культуру та видатних особистостей пригнічених народів», — ідеться в листі.

Як повідомляє «УП», своє звернення до Католицького університету ISEC направила Єпархія святого Володимира Великого Української греко-католицької церкви в Парижі. У своєму листі до університету єпархія висловила незгоду з проведенням таких заходів під час повномасштабної війни Росії проти України та окупації частини її територій.

«Ми хочемо звернути вашу увагу на маніпулювання історією, що відбувається через цю конференцію. Київську княгиню Анну представляють як Анну з Росії, а Росії тоді не існувало! Росія привласнює королеву Франції, щоб почати свою “тисячолітню історію” культурної співпраці з Францією!» — ідеться в листі.

Єпархія святого Володимира Великого підкреслила, що така позиція базується на тезах російської пропаганди про те, що нібито «України ніколи не існувало, вона не має своєї історії».

Там зазначили ганебність того, що участь у цій конференції братиме представник Московського патріархату: «Це не лише патріархат, який розвинув ідеологію “русского мира”, “духовну” ідеологію російської агресії проти України, яка спричиняє стільки жертв серед мирного населення, а й патріархат, який кваліфікує цивілізований західний світ як декадентський і розпусний».

Як пише «УП», це не єдиний захід університету ICES, пов'язаний з Росією. Приміром, на початку січня цього року виш повідомив про перевидання книги свого викладача Девіда Тертрі під назвою «Росія: повернення влади».

«Девід Тертрі пропонує глибокий аналіз стратегії економічного суверенітету Росії, який пояснює частковий провал санкцій. Більш широко, це панорама переваг і обмежень російської влади в контексті реструктуризації міжнародних відносин», — ідеться в описі книги, який подає університет.

У грудні цей університет анонсував виставку, присвячену російському письменнику Олександру Солженіцину, який відомий, з одного боку, як критик та викривач радянської тоталітарної системи, з іншого — як адепт російського імперського світогляду щодо сусідніх народів, запереченням Голодомору як геноциду з боку радянської влади та права українців на створення власної незалежної держави.

Нагадаємо, у квітні 2023 року асоціація PromoUkraїna виступила з критикою діяльності організаторів «Фестивалю слов'янських народів» (Festival Arsmondo Slave) у французькому Страсбурзі. Вони стверджували, що концепція фестивалю містить наративи російської пропаганди, співзвучні з ідеєю «русского міра», зокрема використовують небезпечні терміни російської пропаганди «слов'янський світ», «слов'янський всесвіт», об'єднання слов'ян релігійною, мовною і ментальною спільністю.

У своїй відповіді на звернення PromoUkraїna організатори фестивалю заявили, що публічно і прямо засудили агресію Росії проти України, «не ставлять жертву і агресора на один рівень» і беруть участь у благодійній діяльності та допомозі Україні у часи повномасштабної війни.

Головне фото: фрагмент афіші конференції

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
724
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду