Франція звинуватила Росію в масштабній кампанії з дезінформації

Франція звинуватила Росію в масштабній кампанії з дезінформації

14 Червня 2023
795
14 Червня 2023
18:19

Франція звинуватила Росію в масштабній кампанії з дезінформації

795
Ця кампанія базувалась, окрім іншого, на створенні фальшивих інтернет-сторінок державних органів влади і сайтів провідних медіа Франції.
Франція звинуватила Росію в масштабній кампанії з дезінформації
Франція звинуватила Росію в масштабній кампанії з дезінформації

Французький орган протидії іноземному втручанню VIGINUM викрив онлайн-кампанію з дезінформації проти Франції. Метою цієї кампанії, в якій брали участь російські суб’єкти, а також державні структури або структури, пов’язані з Росією, було створення плутанини й поширення недостовірної інформації про війну в Україні, повідомляє AP.

Вона ґрунтувалась, серед іншого, на створенні фальшивих сайтів провідних французьких ЗМІ та органів влади, а також їхніх фальшивих акаунтів у соцмережах. VIGINUM повідомляє про 335 доменів, що прикидаються європейськими ЗМІ, зокрема, французькими щоденними газетами Le Monde і Le Figaro. Агентство зазначає, що контент, який поширюють ці підроблені сайти, дискредитує Збройні сили України, містить критику санкцій проти Росії та маніпуляції про начебто негативний вплив українських біженців на інші європейські країни. 

Оскільки Франція виявила кампанію заздалегідь, відповідні органи влади країни змогли вжити захисних і превентивних заходів. Серед іншого, МЗС Франції не допустило викрадення особистих даних зі свого сайту. 

«Франція засуджує такі дії, які не гідні постійного члена Ради безпеки ООН. Жодні спроби маніпуляцій не послаблять французьку підтримку України проти російської агресивної війни», — заявило міністерство зовнішніх справ Франції. Натомість російське посольство у Франції не надало свого коментаря щодо цього. 

Речниця МЗС Франції Анна-Клер Лежандр заявила, що це перший випадок, коли уряд «так чітко й відверто» звинуватив когось у подібній кампанії. 

За її словами, фейковий сайт міністерства мав на меті заплутати громадськість щодо французької підтримки України та підважити демократичну дискусію. Речниця зазначає, що втручання влади обмежило ефективність сайту-клону, який вона назвала складовою «гібридної війни, котру зараз веде Росія». 

У VIGINUM повідомляють, що кампанія пов’язана з розлогою мережею дезінформації, яку тогоріч викрила компанія Meta і яка поширювала кремлівські наративи через фейкові профілі в соцмережах і підроблені новинні сайти.

Раніше урядовий уповноважений з питань безпеки інформаційного простору Польщі Станіслав Жарин попереджав, що в країні триває кампанія дезінформації, котра дискредитує біженців з України

У березні 2023 року секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Росія розгортає одну з найпотужніших інформаційних кампаній починаючи з лютого 2022 року, спрямовану насамперед на ЄС та США.

Також «Детектор медіа» писав про те, що ЦРУ запустило кампанію в Telegram та інших соцмережах для вербування росіян.


Фото: Unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
795
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду