Міноборони Франції звинуватило Росію у скоординованій дезінформації проти країни

Міноборони Франції звинуватило Росію у скоординованій дезінформації проти країни

26 Січня 2024
1729
26 Січня 2024
18:49

Міноборони Франції звинуватило Росію у скоординованій дезінформації проти країни

1729
Хвилю дезінформації міністерство пов’язує з посиленням французької військової допомоги Україні й очікує, що ця кампанія продовжиться.
Міноборони Франції звинуватило Росію у скоординованій дезінформації проти країни
Міноборони Франції звинуватило Росію у скоординованій дезінформації проти країни

Міністерство оборони Франції звинуватило Росію в поширенні «скоординованої дезінформації» після публікації російських пропагандистів про нібито загибель «французьких найманців» унаслідок удару по Харкову. Переказ комюніке міністерства наводить BFMTV, передає «Європейська правда».

У міністерстві зазначили, що Росія вже давно вдається до дезінформації проти Франції, а після останніх запевнень Парижа в тому, що підтримка України триватиме, ця хвиля посилилася. 

«У зв’язку з посиленням французької військової допомоги Україні ми очікуємо, що ця російська діяльність продовжиться. Ми її засуджуємо і посилюємо зі свого боку відстеження таких маніпуляцій», — заявив міністр оборони Себастьєн Лекорню

Як повідомили в міністерстві, французькі державні служби «виявили та відстежують скоординовану діяльність Росії, у тому числі з використанням проросійських інформаційних мереж та державних ЗМІ, як «Спутник», RT, «РИА Новости», щоб ретранслювати і збільшувати охоплення цією неправдивою інформацією».

Причиною реакції Парижа стала, зокрема, заява Москви 17 січня про те, що ракетним ударом по Харкову російські війська нібито поцілили в місце тимчасового розташування «французьких найманців», з яких нібито 60 загинули і 20 отримали поранення, після чого в російських телеграм-каналах почали поширювати нібито списки загиблих. Відтак у РФ заявили, що Росія буцімто знищила передану Україні франко-італійську систему SAMP-T. 

«Жодне з цих повідомлень не підтверджене Францією… Проти Франції вчергове розгорнули кампанію грубої російської дезінформації. На відміну від деяких інших, Франція не використовує найманців», — заявив міністр Лекорню. 

У Міноборони Франції зазначили, що деякі з цих «списків загиблих найманців» поширювали ще в перші тижні повномасштабної війни. 

У коментарі AFP один з поінформованих дипломатів сказав, що хоча до українського Інтернаціонального легіону справді долучилися багато іноземців-добровольців, і деякі французи у списку, поширюваному росіянами, скоріш за все, є членами легіону, багато інших імен явно неправдиві. 

Додатковим елементом атаки на Францію в цих заявах Москви є те, що французьке законодавство передбачає кримінальну відповідальність за найманство для ведення бойових дій — 5 років позбавлення волі та 75 тисяч євро штрафу. 

Нагадаємо, у червні 2023 року французький орган протидії іноземному втручанню VIGINUM звинуватив Росію в онлайн-кампанії з дезінформації проти Франції. Метою цієї кампанії, в якій брали участь російські суб’єкти, а також державні структури або структури, пов’язані з Росією, було створення плутанини й поширення недостовірної інформації про війну в Україні. Ця кампанія базувалась, серед іншого, на створенні фальшивих інтернет-сторінок державних органів влади і сайтів провідних медіа Франції.

Фото: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1729
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду