Естонський парламент визнав Московський патріархат інститутом, що підтримує військову агресію Росії

Естонський парламент визнав Московський патріархат інститутом, що підтримує військову агресію Росії

6 Травня 2024
714
6 Травня 2024
17:47

Естонський парламент визнав Московський патріархат інститутом, що підтримує військову агресію Росії

714
Посадовці у своїй заяві закликали всі держави та міжнародну громадськість перешкоджати ворожій діяльності Московського патріархату.
Естонський парламент визнав Московський патріархат інститутом, що підтримує військову агресію Росії
Естонський парламент визнав Московський патріархат інститутом, що підтримує військову агресію Росії

Парламент Естонії (Рійгікогу) ухвалив заяву, в якій оголосив Московський патріархат інститутом, що виправдовує та підтримує військову агресію Росії. Про це повідомляє ERR.

У заяві Рійгікогу засудив російську війну проти України та окупацію її територій, а також зазначив, що терористичний путінський режим став найбільшою загрозою миру у світі.

«Патріарх московський і всієї Русі Кирило з початку розв'язаної Російською Федерацією у 2022 році повномасштабної війни проти України відкрито підтримує агресію терористичного режиму Російської Федерації. Як інструмент пропаганди війни керівництво Московського патріархату і патріарх Кирило використовують ідеологію "Русского мира", за допомогою якої знищуються останні вияви демократії в Росії, мілітаризується російське суспільство і виправдовується агресія з метою розширити Російську Федерацію на всі території, що історично перебували під впливом Росії, зокрема на Україну», — йдеться в заяві.

Посадовці нагадали, що в березні 2024 року створений під егідою Російської православної церкви Всесвітній російський народний собор ухвалив програмний документ, згідно з яким агресивна війна проти України є також «священною війною» проти всього західного світу. 

«Заклики Московського патріархату приховують у собі загрозу безпеці та існуванню Естонії, зокрема пряму загрозу суспільному та конституційному порядку в Естонії», — зазначив парламент Естонії.

Рійгікогу зауважив, що його заява стосується Московського патріархату як інституту та керівного органу, а не людей, які дотримуються традицій православ'я. Естонія виступає за свободу віросповідання.

«Але в сучасному світі держава також повинна захищати населення від терористичної та іншої ворожої пропаганди та від закликів до насильства. Захист від подібної пропаганди, зокрема, стосується і православних, які проживають в Естонії, незалежно від мови, національності або канонічної належності», — говориться в заяві. 

Естонський парламент також закликав всі держави та міжнародну громадськість перешкоджати ворожій діяльності Московського патріархату.

Нагадаємо, у квітні Парламентська асамблея Ради Європи визнала Російську православну церкву інструментом впливу офіційної Москви й пропаганди. Це вона зафіксувала у своїй резолюції, у якій також закликала визнати нелегітимним президента Російської Федерації Володимира Путіна. Крім того, у своїй резолюції ПАРЄ підкреслила, що згідно з міжнародним гуманітарним правом російські нафтопереробні заводи мають вважатися законними цілями військових атак.

Раніше повідомлялось про те, що міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив про намір запропонувати естонському парламенту визнати Російську православну церкву терористичною організацією.

27 березня 2024 року в Москві з’їзд так званого Всесвітнього російського  народного собору, що діє під егідою Російської православної церкви, затвердив «наказ», що містить відкритий заклик до війни проти України та Заходу і до геноциду українського народу.

Зокрема, документ називає «СВО» — «священною війною» проти «Заходу, що впав у сатанізм», і стверджує, що існування незалежної України, яку називають «русофобським політичним режимом», має бути припинене, вся територія України повинна ввійти під безпосередній вплив Росії, а українці повинні «возз’єднатися з російським народом».

На світлині — православний собор Олександра Невського у підпорядкуванні Естонської православної церкви Московського патріархату  у Таллінні

Фото: Siim Lõvi /ERR

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
714
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду