detector.media
Захар Злива
28.03.2024 17:58
РПЦ закликала вірян на «священну війну» з Україною
РПЦ закликала вірян на «священну війну» з Україною
У документі Соборного з’їзду Російська православна церква закликала народ єднатися, щоб підкорити всю Україну та дати відсіч Заходу, який «впав у сатанізм». УПЦ (Московського патріархату) відмежувалася від цих заяв. Представники інших церков в Україні наразі не відреагували на них офіційно.

Російська православна церква закріпила засади своєї діяльності в новому документі — так званому наказі XXV Всесвітнього російського народного собору «Сьогодення та майбутнє російського світу», що відбувся 27 березня 2024 року в Москві. Очолював з’їзд предстоятель РПЦ патріарх Кирил, відомий своєю підтримкою політики диктатора Володимира Путіна та агресивної війни проти України.

У документі так звану СВО московські церковники називають «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу». «З духовно-моральної точки зору спеціальна військова операція є Священною війною, в якій Росія і її народ, захищаючи єдиний духовний простір Святої Русі, виконують місію “стримувача”, що захищає світ від натиску глобалізму і перемоги Заходу, що впав у сатанізм», — зазначають московські церковники.

Існування незалежної України, яку в РПЦ називають «русофобським, ворожим до Росії політичним режимом», має бути припинене, вся територія України повинна ввійти під вплив РФ, а українці повинні «возз’єднатися з російським народом», йдеться в документі. Таке «возз'єднання», як бачить собі московська церква, «має стати одним із пріоритетних завдань зовнішньої політики Росії». Росії слід повернутися до «існуючої більше трьох століть доктрини триєдності російського народу, згідно з якою російський народ складається з великоросів, малоросів і білорусів, які є гілками (субетносами) одного народу, а поняття “руський” охоплює всіх східних слов'ян — нащадків історичної Русі», — записано в наказі.

У вступній частині документа вказано, що він є «наказом, адресованим органам законодавчої та виконавчої влади Росії», а «доктрина триєдності має отримати законодавче закріплення, ставши невід'ємною частиною російської системи права».

Українська православна церква (Московського патріархату, — «ДМ») заявила на своїй сторінці у фейсбуку, що «відмежовується, категорично не поділяє і засуджує викладені в цьому документі ідеї». В УПЦ МП заявили, що відмежовуються від ідеології «русского міра», а твердження московських церковників про те, що так звана СВО є «священною війною», суперечить базовим принципам християнської моралі.

Митрополит Євстратій Зоря, архієрей Православної церкви України, відреагував на цю заяву дописом на своїй фейсбук-сторінці: «Структура Московського патріархату в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм цілком нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником… Вони бояться його погроз та переслідування, бояться “піти з дому”, тобто вийти з системи МП, бо “залишаться на вулиці” — “без канонічності”. Вони бояться його зв’язків, адвокатів, грошей, впливу».

Проте офіційної реакції ПЦУ та інших церков в Україні наразі немає.

Читайте також: 

Архівне фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY