КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Думська» через порушення етичних норм у матеріалі про проституцію в Одесі

КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Думська» через порушення етичних норм у матеріалі про проституцію в Одесі

28 Лютого 2024
3784
28 Лютого 2024
20:52

КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Думська» через порушення етичних норм у матеріалі про проституцію в Одесі

3784
Комісія з журналістської етики зауважила, що матеріалові бракує коментарів фахівців, обізнаних з аспектами торгівлі людьми, захисту прав та безпеки осіб у проституції. Окрім цього, журналісти вживають у тексті низку дискримінаційних термінів.
КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Думська» через порушення етичних норм у матеріалі про проституцію в Одесі
КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Думська» через порушення етичних норм у матеріалі про проституцію в Одесі

Комісія з журналістської етики висловлює публічний осуд онлайн-медіа «Думська» через порушення вимог пунктів 6, 10 та 15 Кодексу етики українського журналіста в матеріалі «Ціни в доларах, знижки військовим і поліцейський шмаровоз у комендантську годину: як велика війна вплинула на одеську проституцію» від 18 грудня 2023 року. Про це йдеться на сайті органу саморегуляції.

Журналісти Георгій Ак-Мурза та Віктор Босняк описують зміни, що відбулися у сфері проституції під час повномасштабного вторгнення. Для цього вони в анонімізованій формі опитали проституйованих жінок та представників Нацполіції щодо проблем, які виникають у цій галузі.

Автори матеріалу також розглянули питання, пов’язані з «кришуванням», особистою  фізіологічною та психологічною безпекою осіб у проституції, юридичною відповідальністю за діяльність із сексуальної експлуатації, а також економічні аспекти, пов’язані з цією діяльністю.

Як зауважили в КЖЕ, матеріалові бракує коментарів фахівців, які більш обізнані з аспектом торгівлі людьми, лише побіжно згаданим у матеріалі, а також з аспектами захисту прав та безпеки осіб у проституції, які належать до найменш захищених верств населення.

«Єдиний запрошений до коментування фахівець — соціолог Віктор Нікіфоров — коментує лишень те, що ринок проституції є кримінальним, і повномасштабне вторгнення на нього мало вплинуло. Журналісти не пояснюють свій вибір експерта та його залученість до тематики сексуальної експлуатації чи торгівлі людьми, зокрема через громадську чи академічну сфери. На думку Комісії, це дозволяє говорити про порушення журналістами “Думської” вимог пунктів 6 та 10 Кодексу етики українського журналіста», — пояснюють фахівці.

Зазначимо, що згідно з пунктом 6 Кодексу етики українського журналіста, «повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста». Журналісти повинні перевіряти автентичність усіх матеріалів, отриманих від представників загалу, фрилансерів, пресслужб та інших джерел. У пункті 10 зазначено, що точки зору опонентів та оцінки незалежних експертів мають бути представлені збалансовано.

Окрім цього, журналісти «Думської» порушили пункт 15 Кодексу етики, вживаючи в тексті дискримінаційні терміни. На початку матеріалу вони вказують, що виступають за легалізацію проституції, що надалі провокує їх підхід до використання певної лексики на кшталт «секс-послуги». Утім, серед іншого Георгій Ак-Мурза та Віктор Босняк постійно використовують як синонімічні до терміна «секс-працівниця» такі вислови: «девушка легкого поведения», «VIP-путана», «путаны низшего эшелона» тощо. Окрім цього, в контексті пересування представниць ринку під час комендантської години використовується слово «шмаровоз».

Згідно з висновком юристки, національної гендерної експертки Посольства Канади в Україні Олени Зайцевої, онлайн-медіа «Думська» публічно заявляє про підтримку порушення прав людини, оскільки проституція за міжнародним правом є формою рабства, несумісною з людською гідністю та основними правами людини. Мова статті також не відповідає міжнародним та українським нормам.

«Мова ООН, НАТО та ЄС — це проституція і особи в проституції, сексуальна експлуатація і торгівля людьми. Терміни "секс-працівниці", "індустрія "особливих" послуг", "робота", "ремесло" — використання евфемізмів для прикриття злочину. Вживання такої ж лексики на кшталт: "шмаровоз", "путани", "хвойди" тощо — принизлива ненормативна лексика, яка використовується здебільшого до жінок, тобто є дискримінаційною за ознакою статі», — пояснила експертка.

Комісія  з журналістської етики закликає медіа бути уважними до висвітлення тематики, пов’язаної з порушеннями прав людини через сексуальну експлуатацію та торгівлю людьми. У своїх матеріалах журналісти повинні:

  • уникати вживання принизливої лексики, яка стигматизує осіб у проституції та сприяє їх дискримінації, особливо на підставі статі, гендерної ідентичності або соціального статусу;
  • дотримуватися повноти висвітлення контексту життя осіб у проституції, розкриваючи труднощі їх безпекової ситуації, загрози фізичному та психологічному здоров’ю, потенційні порушення прав;
  • залучати до коментування ситуації у сфері сексуальної експлуатації та торгівлі людьми незалежних фахівців, що працюють з цією тематикою в міжнародних та громадських організаціях;
  • належно захищати приватність осіб у проституції з огляду на ризики їх притягнення до кримінальної відповідальності в Україні.

Зазначимо, що видання «Думська» — один з основних інформаційних порталів півдня України, створений у 2008 році. Власником медіахолдингу разом з телеканалом «Думська ТБ» є голова фракції «Європейська солідарність» в Одеській обласній раді Михайло Шмушкович.

Фото: логотип видання «Думська» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3784
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Olvr
58 дн. тому
Секс-працівниці є, а слова нема!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду