КЖЕ допомогла владнати конфлікт довкола публікації в «СтопКорі» про жертву сексуального насильства

КЖЕ допомогла владнати конфлікт довкола публікації в «СтопКорі» про жертву сексуального насильства

24 Липня 2023
1219
24 Липня 2023
15:30

КЖЕ допомогла владнати конфлікт довкола публікації в «СтопКорі» про жертву сексуального насильства

1219
Редакція видання визнала помилку і погодилась видалити матеріал.
КЖЕ допомогла владнати конфлікт довкола публікації в «СтопКорі» про жертву сексуального насильства
КЖЕ допомогла владнати конфлікт довкола публікації в «СтопКорі» про жертву сексуального насильства

До Комісії з журналістської етики надійшла скарга на публікацію «Обʼєктивність чи хайп? Відповідь Дані Окоманюк», яка вийшла в інтернет-виданні «СтопКор» 3 лютого 2023 року. Зараз на сторінці, де був опублікований цей матеріал, міститься позначка «знято з публікації» та надані пояснення причин: «Проаналізувавши інформацію, ми вирішили зняти цю публікацію з нашого сайту як таку, що не відповідає нашим стандартам підготовки й редакційного опрацювання матеріалів». Це результат розгляду скарги Комісією та владнання конфлікту шляхом медіації, повідомили в КЖЕ.

Звертаючись до КЖЕ зі скаргою, Дана Окоманюк повідомила, що під час підготовки публікації про зґвалтування, яке вона пережила у 17 років, журналістка попросила її надати телефон ґвалтівника — нібито для того, щоб вислухати його точку зору. 

Після того, як заявниця відмовилася надати таку інформацію, журналістка опублікувала матеріал на сайті «СтопКор» з негативною оцінкою дій героїні публікації. Цей крок журналістка виправдовувала необхідністю подавати історію з двох боків. Крім того, за словами заявниці, журналістка публікувала в соціальних мережах персональну інформацію про авторку скарги. Все це Дана Окоманюк розцінила як порушення журналістської етики. 

«Попередній аналіз публікації показав, що в тексті містяться ознаки порушення приватного життя (п. 3 Кодексу етики українського журналіста) та порушення принципу відділення фактів від суджень і припущень (п. 9 Кодексу). Той факт, що Дана Окоманюк оприлюднила свою історію у своєму акаунті в соціальній мережі, не означає, що ці відомості перестали бути частиною її приватного життя. І не означає автоматичної згоди на поширення цих відомостей у медіа», — йдеться у рішенні КЖЕ щодо ситуації. 

На думку Комісії, намір взяти коментар у «протилежної сторони», тобто в самого ґвалтівника, свідчив про хибне розуміння балансу. Це створило би в читачів уявлення про те, нібито думка і потерпілої, і злочинця однаково цінна, та призвело би до використання майданчику медіа задля виправдання насильства. 

Комісія також не вбачала суспільного інтересу в оприлюдненні імені та прізвища героїні публікації або її ґвалтівника, адже суспільний інтерес становить проблема насильства загалом. Натомість авторка матеріалу зосередилася на особі потерпілої, а не на проблемі насильства.

Комісія з журналістської етики запропонувала редакції видання надати коментар з питань, порушених у скарзі. Та висловила готовність до розгляду скарги за посередництва КЖЕ і попросила розглянути скаргу в присутності авторки матеріалу Марини Тітової, щоб вона мала можливість викласти свою позицію. 

В Комісії запропонували журналістці «СтопКору» Марині Тітовій направити до КЖЕ письмовий коментар. У докладній відповіді вона зазначила, що оскаржувана публікація з’явилася в розділі «Блоги» з рубрикою «Точка зору» та була емоційною реакцією на репліки Дани Окоманюк на адресу журналістки.

Однак через те, що поруч із прізвищем авторки стояла її посада — шефредакторка, — весь матеріал сприймався як позиція редакції, зауважили в КЖЕ. 

Після вивчення цього та інших аргументів Комісії з журналістської етики авторка матеріалу визнала помилку, виявила готовність видалити публікацію і провести тренінг для працівників редакції про правила спілкування з людьми, які пережили насильство. 

Комісія з журналістської етики надала поради, якою має бути редакційна політика з видалення або внесення правок до вже опублікованих матеріалів: 

  • зазначити, що матеріал видалено або виправлено; 

  • пояснити причини таких дій;

  • принести вибачення читачам; 

  • розповісти, яких заходів вживатиме редакція для того, щоб уникнути помилок у майбутньому. 

«Редакція пообіцяла зробити висновки і вдосконалити процеси, а також надала адресу для зворотного зв’язку. Комісія з журналістської етики вітає результативний розгляд ще однієї скарги шляхом медіації», — наголосили в КЖЕ. 

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що КЖЕ винесла попередження «Українській правді» за новину про «любителів Лепса».

Також ми повідомляли про те, що КЖЕ засудила Zaxid.net за спекуляцію темою сексуального насильства над дітьми.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1219
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду