КЖЕ оголосила «Українській правді» і ТаблоID дружнє попередження через новину про сексистські висловлювання Арестовича

КЖЕ оголосила «Українській правді» і ТаблоID дружнє попередження через новину про сексистські висловлювання Арестовича

28 Лютого 2024
896
28 Лютого 2024
18:15

КЖЕ оголосила «Українській правді» і ТаблоID дружнє попередження через новину про сексистські висловлювання Арестовича

896
У тексті новини за 13 жовтня 2023 року йшлося про те, що «за фактом заяв Арестовича відкрито кримінальне провадження». Однак Комісія з журналістської етики зауважила: у відповіді поліції насправді зазначено, що досудове розслідування розпочате за фактом звернення народної депутатки Інни Совсун.
КЖЕ оголосила «Українській правді» і ТаблоID дружнє попередження через новину про сексистські висловлювання Арестовича
КЖЕ оголосила «Українській правді» і ТаблоID дружнє попередження через новину про сексистські висловлювання Арестовича

Комісія з журналістської етики оголосила дружнє попередження сайтам ТаблоID та «Українська правда» через новину про початок кримінального провадження після сексистських висловлювань колишнього позаштатного радника голови Офісу Президента Олексія Арестовича. КЖЕ вбачає в їхньому матеріалі порушення п. 6 Кодексу етики українського журналіста, йдеться на сайті органу саморегуляції.

Оскаржувана новина «Закон один для всіх: через сексистські вислови Арестовича про жінок відкрили справу» була розміщена 13 жовтня 2023 року під рубрикою «Скандал» на сайті ТаблоІD, який є одним із проєктів «УП».

Інформаційним приводом став допис нардепки Інни Совсун, яка написала заяву до Національної поліції після оприлюднення в інтернеті відеозаписів із сексистськими висловлюваннями Арестовича. Зокрема, на своїх закритих «психологічних семінарах» він називав жінок «істотами», яких «хочеться душити». Невдовзі поліція зареєструвала заяву і внесла інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У тексті цієї новини на TabloID було зазначено, що «за фактом заяв Арестовича відкрито кримінальне провадження», тоді як у відповіді поліції йшлося: досудове розслідування розпочате за фактом звернення народної депутатки. 

«Відповідно до законодавства, поліція зобов’язана реєструвати всі заяви про скоєння кримінальних правопорушень, а вже потім перевіряти інформацію і з’ясовувати обставини. На момент публікації слідство ще не зробило жодних висновків і не висувало звинувачень», — зауважили в КЖЕ.

На цій підставі Комісія вбачає ознаки порушення п. 6 Кодексу: «Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти і редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіоматеріалів, отриманих від представників загалу, фрилансерів, пресслужб та інших джерел».

Комісія також взяла до уваги той факт, що видання «Українська правда» розмістило оскаржувану публікацію в головній стрічці новин під заголовком «На Арестовича завесли справу через сексистські висловлювання про жінок». 

«У цьому випадку видання поширило інформацію з фактологічною помилкою (досудове розслідування розпочате не за фактом заяв Арестовича, а за фактом звернення народної депутатки). Заголовок “На Арестовича завесли справу через сексистські висловлювання про жінок” не відповідає тексту матеріалу і також містить помилку. При цьому оригінальний заголовок на сайті ТаблоІD не містить порушень», — ідеться у висновку органу саморегуляції.

Тому Комісія вважає, що «УП» припустилася порушень п. 9 Кодексу етики українського журналіста: «Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення».

Загалом фахівці позитивно оцінили позицію українських медіа, які практично одностайно засудили Олексія Арестовича за його сексистські висловлювання. Окрім цього, Комісія вітає той факт, що таблоїдна журналістика звертає увагу на суспільно важливі теми, водночас застерігаючи:   

«У матеріалах про розслідування кримінальної справи або про судовий процес журналістам варто бути максимально точними і дотримуватися презумпції невинуватості — навіть якщо фігурант справи не викликає у медійників особистої симпатії. Паралельно із цим редакція може використати інформаційний привід для створення інших матеріалів, у яких буде чітко окреслена позиція автора чи медіа».

Нагадаємо, раніше Комісія з журналістської етики надала роз’яснення щодо застосування Кодексу в жанрах таблоїдної журналістики. Ознайомитися з ними можна за посиланням.

Фото: КЖЕ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
896
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду