У Києві презентували дослідження про експлуатацію російською пропагандою теми корупції в Україні

У Києві презентували дослідження про експлуатацію російською пропагандою теми корупції в Україні

17 Квітня 2024
1270
17 Квітня 2024
12:42

У Києві презентували дослідження про експлуатацію російською пропагандою теми корупції в Україні

1270
Тема корупції має потужний деконсолідуючий потенціал, і саме тому російська пропаганда так активно її використовує в українському медіапросторі.
У Києві презентували дослідження про експлуатацію російською пропагандою теми корупції в Україні
У Києві презентували дослідження про експлуатацію російською пропагандою теми корупції в Україні

Корупція в Україні — благодатна тема для російських інформаційних операцій. Маніпулюючи, спекулюючи, паразитуючи на ній, можна розколювати українське суспільство, підривати його віру в державні інституції й таким чином послаблювати Україну в протистоянні російській агресії. Такого висновку дійшли автори дослідження «Виявлення та аналіз російських інформаційних загроз на тему корупції в українському медіапросторі», яке було презентовано в Києві. 

Воно стало результатом спільних зусиль експертів Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП та аналітичної компанії Osavul. 

За допомогою ключових слів, пов’язаних із темою корупції, дослідники проаналізували понад 130 тисяч повідомлень в українському сегменті інтернету та соцмережах у період з 1 липня по 31 грудня 2023 року. В результаті вони виявили 86 значущих інформаційних інцидентів, що мають ознаки інформаційної операції.

До числа джерел, які писали в цей період про корупцію в Україні, потрапили 418 ресурсів, які раніше вже були задіяні в інформаційних операціях, а також 462 джерела, афілійованих з Росією. Крім цього, програмне забезпечення Osavul виявило 223 джерела-бота.

«Працюючи з різними інформаційними кампаніями і раніше, і протягом цього дослідження, ми фіксували джерела, які поводять себе неавтентично. Вони або мають неадекватну кількість переглядів і підписників відносно кількості реакцій. Або це джерела, які поширюють схожий пропагандистський контент. Також це величезні мережі російських джерел, які позиціонують себе як українські», — розповів аналітик Osavul Федір Кудрін.

За результатами аналізу було встановлено сім основних наративів, які просувала роспропаганда. Серед них теза про «тотальну корумпованість» України, твердження про те, що Президент України «пов'язаний із корупцією», а також заклики до повалення влади через її корумпованість.

За висновком аналітиків, для створення загрозливих інцидентів та їх просування були використані вісім тактик. Ідеться, зокрема, про:

  • використання джерел, що видають себе за українські;
  • скоординоване поширення ідентичних або подібних постів та коментарів у соцмережах;
  • поширення фейків;
  • культивування теорій змови;
  • перекручування початкової інформації;
  • використання маніпулятивних і узагальнюючих формулювань; посилання на заяви третіх осіб для надання твердженням авторитетності;
  • подання фактів боротьби з корупцією як свідчення її високого рівня.

Директорка Департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної політики Ганна Красноступ зауважила, що за останніми дослідженнями громадської думки, найбільшою проблемою після війни та існування РФ українці вважають корупцію. «Ворог знає про це, і ми не можемо його недооцінювати. І саме з цим, на жаль, пов'язані їх інформаційно-психологічні операції. Перекручуються будь-які здобутки наших антикорупційних органів», — констатувала Красноступ, зауваживши, що держава продовжує боротися з корупцією, попри операції російської пропаганди.

Своєю чергою керівник відділу координації державної інформаційної політики із запобігання корупції НАЗК Павло Бульдович сказав, що тема корупції має потужний деконсолідуючий потенціал, і саме тому російська пропаганда так активно її експлуатує.

Представник НАЗК пояснив, чому Росія так активно експлуатує саме тему корупції в Україні: «Живильною основою для поширення дезінформаційних наративів традиційно є найбільш гострі точки суспільного розколу, точки напруги, найбільш вкорінені глибокі проблеми, які збурюють суспільство і розʼєднують його. Тому корупція є ідеальною темою для дезінформації. У сприйнятті українців корупція — це не лише правопорушення, це — і про низьку управлінську якість, і про відчуженість держави і суспільства, про поділ на чужих і своїх у межах однієї спільноти. У логіці пропаганди, якщо корупція турбує українців більше за війну, то її носії — державна влада, публічні посадовці — страшніші за ворога. Отже, треба направити суспільну енергію не проти ворога, а проти власної держави».

Дослідження Центру «Аналіз російських інформаційних загроз на тему корупції в українському медіапросторі» можна почитати тут.

У грудні 2023 року повідомлялось про те, що корупція та війна лишаються для українців основними проблемами країни. Причому корупція в питаннях майбутнього відновлення турбує населення навіть більше, ніж повторення воєнних дій. Такі дані презентувала Transparency International Ukraine у другій хвилі соціологічного дослідження.

Водночас, згідно із соціологічним дослідженням КМІС, більшість українців бачать позитивні зрушення в боротьбі з корупцією.

Читайте також:

Фото: Getty Images, «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1270
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду