Андрій Коваленко, ЦПД: Ворог взяв на озброєння тікток як головний інструмент поширення дезінформації

Андрій Коваленко, ЦПД: Ворог взяв на озброєння тікток як головний інструмент поширення дезінформації

23 Квітня 2024
638
23 Квітня 2024
08:53

Андрій Коваленко, ЦПД: Ворог взяв на озброєння тікток як головний інструмент поширення дезінформації

638
В цій соцмережі недостатньо українського та проукраїнського контенту, вважає керівник Центру протидії дезінформації при РНБО.
Андрій Коваленко, ЦПД: Ворог взяв на озброєння тікток як головний інструмент поширення дезінформації
Андрій Коваленко, ЦПД: Ворог взяв на озброєння тікток як головний інструмент поширення дезінформації

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко вважає тікток ще більш загрозливим, ніж телеграм, як платформу для поширення ворожої дезінформації. На його думку, в тіктоку мало українського та проукраїнського контенту, тому медіа й активні громадяни мають почати його продукувати. Про це він сказав під час круглого столу на тему «Роль українських медіа в протидії дезінформації та інформаційним маніпуляціям під час війни», який відбувся 22 квітня в національному інформагентстві «Укрінформ».

«Говорячи про інструменти поширення дезінформації, всі кажуть про телеграм-канали. А я сконцентрую свою увагу на тікток-каналах, де, на жаль, проукраїнського й українського контенту зараз дуже мало. У 2022 році багато військових та цивільних продукували контент у цю соцмережу, а зараз ми суттєво провисаємо в цьому плані, оскільки ворог взяв на озброєння тікток як головний інструмент поширення дезінформації в Україні. Дуже часто відео з тіктоку потім поширюють через вайбер-канали й телеграм-канали», — сказав Андрій Коваленко.

Тому, вважає він, українські медіа мають почати продукувати контент і для тіктоку, і для соцмереж загалом, щоб поширювати в них українські наративи.

«Я вважаю, що медіа мають реагувати на запити суспільства в першу чергу і підлаштовувати під них свою роботу. Якщо суспільство споживає контент у форматі коротких повідомлень, як у телеграмі, медіа мають підлаштуватися і в цьому також, щоб вибити анонімність з телеграму зокрема своїм офіційним продуктом у цій соцмережі, поки по ній не буде ухвалено рішення на законодавчому полі, — вважає керівник ЦПД. — Спостерігаючи за роботою західних, європейських медіа, можу сказати, що вони досить креативно працюють у тому ж тіктоці. У США зараз ухвалене певне рішення щодо тіктоку, але це не завадило The New York Times робити продукт під тікток, під окрему категорію авдиторії. Це саме можна сказати і про ютуб, і про використання соцмереж загалом для просування необхідних меседжів».

Нагадаємо, що в межах круглого столу обговорили проблему дезінформації. Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк сказала, що за 10 років від початку війни Росії проти України ми переконали себе, що знаємо про дезінформацію все і вміємо з нею боротися, але тим самим лише зробили себе вразливими. Заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Сергій Демедюк вважає, що головна проблема — це недовіра до офіційних джерел інформації. А народний депутат та очільник парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв сказав, що свобода слова не має нічого спільного з анонімністю і саме це є перевагою класичних медіа — читач знає, що їхня інформація перевірена. 

Участь у круглому столі взяли також речник Головного управління розвідки Андрій Юсов, представник департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко, експертка з перевірки фактів StopFake Олена Полулях, а також медійники, зокрема й представники «Детектора медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
638
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
OREST
8 дн. тому
РНБО має невідкладно почати розроблювати заходи по 100% суверенізації усього українського інтернет-простору.Тобто: нарешті увести білі списки дозволених сайтів,моніторити їх у режимі 24/7,жорстко карати кожного за будь-які запити до ворожого контенту та так званих VPN-сервісів,якщо вони не будуть виконувати вимоги чинного законодавства щодо заборони доступу до кацапонета.Відкрити потрібно також і офіс дружнього нам Фейсбуку у Києві,і також представництва інших соціальних мереж,доступ до яких повине відбуватися виключно через українське "дзеркало" цих сайтів з повною неможливістю обходу незаконними методами,такими,як ті ж VPN-cepвіси че бравзер Tor
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду