У парламенті зареєстрували постанову про канал «Рада» та допуск 100 журналістів на парламентські засідання

У парламенті зареєстрували постанову про канал «Рада» та допуск 100 журналістів на парламентські засідання

3 Квітня 2024
3093
3 Квітня 2024
15:57

У парламенті зареєстрували постанову про канал «Рада» та допуск 100 журналістів на парламентські засідання

3093
Народні депутати вимагають припинити виділяти кошти каналу «Рада» на виробництво телемарафону.
У парламенті зареєстрували постанову про канал «Рада» та допуск 100 журналістів на парламентські засідання
У парламенті зареєстрували постанову про канал «Рада» та допуск 100 журналістів на парламентські засідання

У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови №11140 «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про деякі питання висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану” щодо удосконалення порядку висвітлення», ініціаторами якої є здебільшого опозиційні народні депутати: Ірина Геращенко, Володимир В’ятрович, Микола Княжицький та інші.

Автори постанови пропонують виключити можливість фінансування з джерел, передбачених на фінансування висвітлення роботи Верховної Ради, створення інформаційних та інформаційно-аналітичних матеріалів (у тому числі телемарафонів загальнодержавного значення), спрямованих на виконання рішень та нормативно-правових актів щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану.

Крім того, народні депутати пропонують забезпечити фінансування Державного підприємства «Парламентський телеканал «Рада» виключно на потреби висвітлення діяльності Верховної Ради України, її органів, депутатських фракцій (депутатських груп) та позафракційних народних депутатів України.

Також хочуть у дні проведення відкритого пленарного засідання відновити допуск акредитованих представників медіа (журналістів, операторів, фотокореспондентів у кількості не більше двох акредитованих представників одного медіа) до адміністративного будинку Верховної Ради України (м. Київ, вул. Грушевського, 5), але виключно до кулуарів третього поверху пленарної частини парламенту.

Щоб потрапити до будівлі парламенту, представники медіа мають отримати на посту охорони комендатури охорони Верховної Ради України відповідну разову перепустку, що підлягає поверненню на зазначений пост охорони протягом цього робочого дня, але не пізніше ніж через годину після його завершення. Автори постанови пропонують допускати в день пленарного засідання в кулуари третього поверху будівлі парламенту не більше 100 представників медіа. Допуск акредитованих журналістів проводити в порядку ротації.

Нагадаємо, у вересні 2022 року було ухвалено Постанову «Про деякі питання висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану», якою обмежили допуск журналістів до парламенту.

У лютому 2024 року громадські організації та медіа виступили зі спільною заявою, в якій закликають Верховну Раду повернути журналістам доступ на засідання та в кулуари парламенту. 

Як писав «Детектор медіа», 15 грудня 2021 року канал «Рада» оновив формат мовлення, перетворившись із парламентського мовника на інформаційний.

Компанія ТОВ «Кінокіт» виробляє інформаційне мовлення каналу «Рада» для телемарафону «Єдині новини».

Канал «Рада» пояснив, що не може самостійно виробляти марафон, бо його студії розміщено в урядовому кварталі, немає корпунктів, а техніка застаріла. Тому телеканал «Рада» 2 січня уклав нову угоду на створення телепродукту для марафону «Єдині новини» на 2024 рік на 104,9 млн гривень із компанією «Кінокіт». Сам канал «Рада» знімає засідання Верховної Ради і розміщує їх на своєму ютуб-каналі через кілька днів, оскільки пряма трансляція засідань на період воєнного стану заборонена.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3093
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду