Канал «Рада» пояснює, що не може самостійно виробляти марафон, бо його студії в урядовому кварталі, немає корпунктів, а техніка застаріла

Канал «Рада» пояснює, що не може самостійно виробляти марафон, бо його студії в урядовому кварталі, немає корпунктів, а техніка застаріла

1 Березня 2024
3624
1 Березня 2024
15:23

Канал «Рада» пояснює, що не може самостійно виробляти марафон, бо його студії в урядовому кварталі, немає корпунктів, а техніка застаріла

3624
Саме тому парламентський телеканал замовляє виробництво марафону «Єдині новини» в компанії «Кінокіт».
Канал «Рада» пояснює, що не може самостійно виробляти марафон, бо його студії в урядовому кварталі, немає корпунктів, а техніка застаріла
Канал «Рада» пояснює, що не може самостійно виробляти марафон, бо його студії в урядовому кварталі, немає корпунктів, а техніка застаріла

Державна аудиторська служба розпочала перевірку правомірності процедури закупівлі парламентського каналу «Рада», який на початку січня уклав нову угоду на створення телепродукту для марафону «Єдині новини» на 2024 рік на 104,9 млн гривень із компанією «Кінокіт». У відповідь телеканал «Рада» надав свої пояснення і розказав, чому не може самостійно виробляти марафон, а замовляє цю послугу. Про це йдеться на сайті «Прозорро».

Канал «Рада» звертає увагу на те, що всі локації його студій «знаходяться в урядовому кварталі, доступ до якого є обмежений в умовах воєнного стану, що в свою чергу унеможливлює здійснення безперебійного наповнення телевізійними програмами (передачами) марафону та запрошення до студії експертів та гостей».

Крім цього, на телеканалі кажуть, що він не має резервної облаштованої «студії в укритті (бомбосховищі), в яку можна оперативно перенести ефір у разі повітряної тривоги під час загрози ракетних ударів». Також немає  сучасної техніки, автопарку для відряджень та спецрепортажів.  У каналу відсутні кореспондентські пункти в інших містах країни.

Саме тому й було ухвалене рішення про конкурс з-поміж підрядників.

«З метою здійснення закупівлі послуг зі створення (виробництва) аудіовізуальних творів (телевізійних програм) для забезпечення цілодобового інформаційного марафону “Єдині новини #UАразом” загальним хронометражем не менше 62000 хвилин, що включає в себе розробку творчої концепції та передбачає частковий технологічний цикл виробництва, для цілей телеканалу “Рада” на 2024 рік», — ідеться у відповіді каналу на сайті «Прозорро».

Бюджети для підрядників на виробництво марафону, як повідомляє «Рада», з-поміж іншого розраховувались на підставі  аналогічних послуг в інших медіагруп: «Ціна 1 хвилини послуг у вказаних договорах, укладених в ДП “Мультимедійна платформа іномовлення України” у 2023 році, коливалась від 2 071,12 грн до 3 260,50 гривень. Ціна 1 хвилини послуг в договорі, укладеному державним підприємством “Парламентський телеканал “Рада” в 2022 році для потреб 2023 року становила 1599,00 гривень».

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв  коментарі «Детектор медіа» сказав, що законопроєкт про діяльність каналу «Рада», який має підготувати Міністерство культури та інформаційної політики, до комітету гуманітарної та інформполітики не надходив.

Як уже повідомляв «Детектор медіа», на 2024 рік зросло фінансування парламентських медіа: каналу «Рада» та газети «Голос України» — 198,29 млн грн (на 2023 рік фінансування становило 192,9 млн грн). «Рада» є одним із виробників марафону. А згідно з тендерами цього року, майже кожен із комерційних каналів отримав за створення марафону понад 100 млн грн (лише «Інтеру» дісталося 97 млн грн). Певно, на виробництво марафону розраховане й фінансування «Ради» на наступний рік. Як пише Дмитро Воюта з Центру демократії та верховенства права, з цих коштів 169,2 млн грн спрямовані безпосередньо на канал «Рада», а 29,1 млн грн відведені на фінансування «Голосу України». Як звертає увагу автор, у 2024 році 45,9 млн грн можуть піти на виробництво та поширення телевізійних програм, що висвітлюють діяльність Верховної Ради України. А 123,3 млн грн заплановані на послуги зі створення (виробництва) аудіовізуальних творів для забезпечення цілодобового інформаційного марафону.

Нагадаємо, парламентський телеканал «Рада» 2 січня уклав нову угоду на створення телепродукту для марафону «Єдині новини» на 2024 рік на 104,9 млн гривень із компанією «Кінокіт».

Як свідчить інформація із сайту телеканалу «Рада», компанія «Кінокіт» перемогла в мистецькому конкурсі на виробництво телемарафону, який парламентський канал оголосив 24 листопада 2023 року. Чи були конкуренти на конкурсі в «Кінокіта», інформації немає (торік, як з’ясував «ДМ», компанія перемогла на мистецькому конкурсі з-поміж трьох претендентів).

За даними журналістів Bihus.Info, компанія «Кінокіт» пов’язана з колишнім заступником голови Офісу Президента Кирилом Тимошенком. Співвласниками компанії «Кінокіт» є колишній генпродюсер «1+1» Володимир Оселедчик та акторка з Одеси Юлія Дроздова. Обоє пов'язані з Українською кіношколою, яку заснувала дружина Кирила Тимошенка — Альона Тимошенко (Оселедчик є лектором, а Дроздова там навчалась). 25 січня 2023 року Кирило Тимошенко звільнився з посади заступника керівника Офісу Президента.

Компанія «Кінокіт» виробляє контент для телеканалу «Рада» з кінця 2021 року. Загалом, за даними «Наших грошей», за час повномасштабної війни канал «Рада» заплатив «Кінокіту» за виробництво продукту для телемарафону вже 253 млн грн

За даними моніторингу «Детектора медіа», у жовтні–грудні 2022 року державний канал «Рада» був лідером з виробництва політичного піару серед каналів телемарафону, а у березні–вересні 2022-го Кирило Тимошенко разом з іншими працівниками Офісу Президента Андрієм Єрмаком та Михайлом Подоляком значно випередили інших політиків за кількістю піару, отриманого в ефірі телемарафону, зокрема й телеканалу «Рада».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3624
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перцю
56 дн. тому
Саме по такій схемі працює суспільне. Аутсорс там звучить на кожному кроці. Куми і дружбани роблять гарний ОТСОС (аутсорс) Суспільному.
Перець
57 дн. тому
Цікаво - а звідки у компанії Кінокіт сучасна техніка, транспорт, обладнання студії? Чи не з державних замовлень? Так може треба було одразу на ці гроші закупити необхідне обладнання замість годувати шабаїв? А то це біг по колу - платити шабаям космічні суми за контент, з котрих вистачає ще й на техніку, а потім плакатись, що в самих нічого немає? Ви назвали цей схематоз аутсорсом? Ну-ну. Пилосос так пилосос.
О-о-о-ооооооо !!!!!!!!!
57 дн. тому
Виявляється , є ті , хто вміє набагато краще плакатись про телевізійні злидні , ніж Суспільне!!!! Я їх починаю поважати !!!
Буба
57 дн. тому
А у переселенців допомогу забрали. Ну не сучари, а?!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду