Ексзаступник голови ОПУ Кирило Тимошенко став радником міністра оборони

Ексзаступник голови ОПУ Кирило Тимошенко став радником міністра оборони

8 Березня 2024
981
8 Березня 2024
20:18

Ексзаступник голови ОПУ Кирило Тимошенко став радником міністра оборони

981
У Міноборони Тимошенко відповідатиме за інформаційну політику та комунікації.
Ексзаступник голови ОПУ Кирило Тимошенко став радником міністра оборони
Ексзаступник голови ОПУ Кирило Тимошенко став радником міністра оборони

Колишній заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко з 1 березня почав працювати радником міністра оборони Рустема Умєрова. Він відповідатиме за інформаційну політику та комунікації. Спочатку про це NV повідомили джерела, а пізніше цю інформацію виданню офіційно підтвердили в Міністерстві оборони.

У пресслужбі МО у відповідь на запит NV повідомили, що Тимошенко з 1 березня 2024 року обіймає посаду штатного радника міністра оборони — на підставі відповідного наказу про його призначення.

«Основний напрямок діяльності Кирила Тимошенка — медіа та комунікації, координація інформаційної політики в Міністерстві оборони та підпорядкованих Міноборони структурах, а також побудова єдиного інформаційного порядку денного в Силах оборони України на час дії воєнного стану», — додали у пресслужбі МО.

Як розповіли виданню три незалежні джерела, ексзаступник голови ОПУ вже кілька тижнів працює з міністром Умєровим. «Він регулярно приходить до міністерства, фактично вже працює у відомстві, має наради з Умєровим, має там кабінет і заводить у відомство свою команду», — повідомив один з урядових співрозмовників.

«Детектор медіа» звернувся до Кирила Тимошенка по коментар.

Кирило Тимошенко звільнився з посади заступника керівника Офісу президента в січні 2023 року. На цій посаді він працював із 21 травня 2019 року, у сферу його відповідальності входила інформаційна політика. З 2020 року Тимошенко опікувався також регіональною політикою, зокрема «Великим будівництвом» — однією з наймасштабніших ініціатив президента Володимира Зеленського.

За час перебування на посаді Тимошенко кілька разів потрапляв у скандали та підозри в корупції.

Зокрема, у 2021 році видання «Бабель» повідомило, що компанія GoodMedia, яку колись створив Тимошенко і якою на той час володіла його дружина, отримала кілька мільйонів гривень від структур Ріната Ахметова, Олександра Гереги та інших великих бізнесменів за їхню представленість на форумі «Україна 30», ініціатором якого був президент Володимир Зеленський. Тоді Кирило Тимошенко заявив, що не вбачає будь-яких порушень у причетності компанії до організації форуму.

Компанія GoodMedia також займалася створенням піар-фільму про святкування Дня Незалежності «30 років незалежності. За лаштунками». Його поява в етері загальнонаціональних телеканалів викликала в медіаспільноти підозри, що фільм був примусово нав'язаний Офісом президента.  

У жовтні 2021 року НАЗК розпочало перевірку щодо конфлікту інтересів через діяльність компанії GoodMedia. 

Також, за даними видання Bihus.Info, Кирило Тимошенко також пов'язаний з  колишніми й теперішніми власниками продакшн-компанії «Кінокіт», яка виробляє за державні кошти контент (зокрема ефірні блоки телемарафону «Єдині новини») для парламентського телеканалу «Рада». За даними Dozorro, за 2023 рік держава виплатила компанії «Кінокіт» на замовлення телеканалу «Рада» 80,4 млн грн — менше 10% від усієї суми, виділеної на інформаційні марафони «Єдині новини» та «FreeДом». Сам Тимошенко в січні 2024 року заперечив зв’язок з компанією «Кінокіт».

Крім того, у грудні 2022 року «Українська правда» виявила, що Тимошенко кілька місяців їздить на Porsche Taycan вартістю близько 100 000 доларів. Тоді НАЗК розпочало перевірку щодо цього факту.

Згодом журналісти Bihus.Info з’ясували, що Тимошенко використовує як службове авто Chevrolet Tahoe, яке компанія General Motors передала Україні для гуманітарних цілей і вивезення людей із зони бойових дій. Тоді Тимошенко заявив, що відмовився від використання службового авто, і пообіцяв, що машину найближчим часом передадуть у прифронтові регіони.

В липні 2023 року НАЗК виявило, що заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко використовував свої повноваження  в особистих інтересах. Зокрема, тричі безплатно проживав у готельному комплексі Emili Resort на Львівщині, безкоштовно брав на прокат Porsche Taycan, а також просив Держприкордонслужбу надати дозвіл на виїзд своєму підлеглому нібито для службового відрядження.

До роботи в команді Володимира Зеленського Тимошенко був помічником-консультантом на громадських засадах позафракційного народного депутата Андрія Денисенка. 

У 2016 році Тимошенко заснував одну з найбільших в Україні агенцій GoodMedia, якою нині володіє його дружина Альона Тимошенко. Агенція, зокрема, виробляла відеорекламу про досягнення уряду Володимира Гройсмана, ролики на замовлення Міністерства інформаційної політики, посткарди для країн-учасниць «Євробачення», фільм «Битва за Дніпро» про роль команди Ігоря Коломойського в подіях 2014 року, телефільм «5 днів з Кононенком» про народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка, який показали 5 канал і Прямий канал, відеоролик Володимира Зеленського на стадіоні з викликом Петра Порошенка на дебати.

Також він відповідав за інавгурацію Зеленського, а раніше — за інавгурацію Порошенка.

Фото: Кирило Тимошенко / glavcom.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
981
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду