Дмитра Табачника засудили на 15 років за держзраду та пособництво державі-агресорці

Дмитра Табачника засудили на 15 років за держзраду та пособництво державі-агресорці

21 Березня 2024
1168
21 Березня 2024
16:33

Дмитра Табачника засудили на 15 років за держзраду та пособництво державі-агресорці

1168
Ексміністра освіти часів Януковича судили заочно. Разом з Табачником отримав судовий вирок колишній очільник Державної реєстраційної служби Дмитро Ворона.
Дмитра Табачника засудили на 15 років за держзраду та пособництво державі-агресорці
Дмитра Табачника засудили на 15 років за держзраду та пособництво державі-агресорці

Топпосадовців часів Януковича — ексміністра освіти і науки Дмитра Табачника та екскерівника Державної реєстраційної служби Дмитра Ворону — засуджено за трьома статтями Кримінального кодексу України, зокрема суд визнав їх винними у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, сприянні державі-агресорці Росії й порушенні законів та звичаїв війни. Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia, тобто за відсутності обвинуваченого. Уперше таку процедуру було застосовано у 2017 році під час заочного суду над президентом-утікачем Віктором Януковичем.

У Табачника та Ворони вже конфісковано майно сумарно на понад 200 млн доларів, інформує СБУ.

І Табачник, і Ворона втекли з України ще до повномасштабного вторгнення і перебувають зараз у Росії та навідуються на тимчасово захоплені території, «де проводять підривну діяльність проти України».

«Вони перебувають на прямому зв’язку з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Олегом Козловим. За його координації Табачник регулярно надавав окупантам власні прогнози щодо розвитку суспільно-політичної ситуації в Україні після початку повномасштабного вторгнення РФ, також (..) консультував гауляйтерів Сальдо і Балицького з питань проведення псевдореферендумів у тимчасово окупованих районах Херсонської та Запорізької областей», — інформує СБУ.

Як встановило слідство, «ще одним завданням Табачника було надання місцевим колаборантам «методичної» допомоги з переформатування освітньої галузі за російськими «стандартами».

Ексміністра призначили «радником» очільників тимчасового захопленої частини Херсонської області Володимира Сальдо і Запорізької — Євгена Балицького, яких колишній соратник Януковича консультував щодо технології проведення псевдореферендумів. Згідно з інформацією СБУ, Табачник навіть увійшов до місцевого осередку путінської партії «Єдина Росія».

Ще одним завданням зрадника було надання Сальдо та Балицькому методичної допомоги з переформатування освітньої галузі за російськими стандартами.

Як встановило розслідування, Ворона також був радником Балицького. Саме він підготував звернення до Володимира Путіна, в якому пропонував нагородити російських військових і колаборантів, що брали участь у захопленні частини півдня України. Ворона також допомагав загарбникам створювати так звані органи влади. Згодом він став «сенатором РФ від Запорізької області» та переїхав до Москви.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1168
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду