detector.media
Захар Злива
«Детектор медіа»
21.03.2024 16:33
Дмитра Табачника засудили на 15 років за держзраду та пособництво державі-агресорці
Дмитра Табачника засудили на 15 років за держзраду та пособництво державі-агресорці
Ексміністра освіти часів Януковича судили заочно. Разом з Табачником отримав судовий вирок колишній очільник Державної реєстраційної служби Дмитро Ворона.

Топпосадовців часів Януковича — ексміністра освіти і науки Дмитра Табачника та екскерівника Державної реєстраційної служби Дмитра Ворону — засуджено за трьома статтями Кримінального кодексу України, зокрема суд визнав їх винними у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, сприянні державі-агресорці Росії й порушенні законів та звичаїв війни. Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia, тобто за відсутності обвинуваченого. Уперше таку процедуру було застосовано у 2017 році під час заочного суду над президентом-утікачем Віктором Януковичем.

У Табачника та Ворони вже конфісковано майно сумарно на понад 200 млн доларів, інформує СБУ.

І Табачник, і Ворона втекли з України ще до повномасштабного вторгнення і перебувають зараз у Росії та навідуються на тимчасово захоплені території, «де проводять підривну діяльність проти України».

«Вони перебувають на прямому зв’язку з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Олегом Козловим. За його координації Табачник регулярно надавав окупантам власні прогнози щодо розвитку суспільно-політичної ситуації в Україні після початку повномасштабного вторгнення РФ, також (..) консультував гауляйтерів Сальдо і Балицького з питань проведення псевдореферендумів у тимчасово окупованих районах Херсонської та Запорізької областей», — інформує СБУ.

Як встановило слідство, «ще одним завданням Табачника було надання місцевим колаборантам «методичної» допомоги з переформатування освітньої галузі за російськими «стандартами».

Ексміністра призначили «радником» очільників тимчасового захопленої частини Херсонської області Володимира Сальдо і Запорізької — Євгена Балицького, яких колишній соратник Януковича консультував щодо технології проведення псевдореферендумів. Згідно з інформацією СБУ, Табачник навіть увійшов до місцевого осередку путінської партії «Єдина Росія».

Ще одним завданням зрадника було надання Сальдо та Балицькому методичної допомоги з переформатування освітньої галузі за російськими стандартами.

Як встановило розслідування, Ворона також був радником Балицького. Саме він підготував звернення до Володимира Путіна, в якому пропонував нагородити російських військових і колаборантів, що брали участь у захопленні частини півдня України. Ворона також допомагав загарбникам створювати так звані органи влади. Згодом він став «сенатором РФ від Запорізької області» та переїхав до Москви.

Читайте також:

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY