Чотири українські фільми презентують на Манчестерському кінофестивалі

Чотири українські фільми презентують на Манчестерському кінофестивалі

14 Березня 2024
900
14 Березня 2024
21:24

Чотири українські фільми презентують на Манчестерському кінофестивалі

900
У конкурсних програмах Narrative Feature та Documentary Feature візьмуть участь стрічки «Назавжди-назавжди», «Довбуш», «Ти мене любиш?» та «Сонце, що встає».
Чотири українські фільми презентують на Манчестерському кінофестивалі
Чотири українські фільми презентують на Манчестерському кінофестивалі

Чотири українські фільми покажуть у двох програмах Манчестерського кінофестивалю. Про це «Детектору медіа» повідомила британсько-українська громадська неприбуткова організація Talented U, яка є партнером події. 

Покази фільмів відбудуться з 15 по 24 березня в манчестерському кінотеатрі ODEON Manchester Great Northern.

Три українські стрічки візьмуть участь у конкурсній програмі Narrative Feature:

  • «Назавжди-назавжди» режисерки Анни Бурячкової (16 березня о 17:40)

У повнометражному ігровому фільмі йдеться про київських підлітків 1990-их, дорослішання, перше кохання та досвід виживання. Стрічка стала копродукцією України та Нідерландів. Сценарій Бурячкова написала спільно з режисеркою Мариною Степанською. Головні ролі виконали Аліна Чебан, Артур Алієв, Захар Шадрін та Єлизавета Цілик. У фільмі також знялася актриса театру та кіно, телеведуча й інфлюенсерка Даша Малахова.

Світова прем'єра картини відбулася торік у межах 80-го Венеційського кінофестивалю.

У жовтні 2023-го фільм «Назавжди-назавжди» брав участь у 16-му Фестивалі кіно Центральної та Східної Європи CinEast у Люксембурзі. У листопаді минулого року стрічку відзначили призом на 33-му кінофестивалі Film Festival Cottbus у німецькому Котбусі.

  • «Довбуш» режисера Олеся Саніна (17 березня о 15:00)

Стрічка розповідає про найвідомішого з опришківських ватажків у Карпатах Олексу Довбуша. Жорстоке правління місцевих магнатів змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. У пошуках помсти панам за вбивство батьків Довбушів брати стають ворогами один одному. Один прагне грошей та слави, а другий — боротьби за справедливість для людей. 

Бюджет фільму становить понад 120 млн грн, з них 65 млн — це державне фінансування. Знімальний процес розпочався в серпні 2018 року і тривав п’ять років.

«Довбуш» став найкасовішим українським ігровим фільмом 2023 року. Права на показ стрічки придбали понад 20 країн.

  • «Ти мене любиш?» режисерки Тоні Ноябрьової (18 березня о 20:10)

Фільм оповідає історію дорослішання, яка розгортається напередодні падіння СРСР. 17-річна Кіра стає свідком розлучення батьків, розпаду однієї країни та народження іншої.

Зйомки стрічки проходили в Україні й були завершені за чотири дні до початку повномасштабного вторгнення Росії. Фільм брав участь у секції Work in progress Каннського та Стокгольмського кінофестивалів на майданчиках Tallin Black Nights та Ukraine Now, які представляли сучасне українське кіно, а також в офіційній програмі Work in progress фестивалю у Сан-Себастьяні. Світова прем'єра відбулася у 2023 році в межах програми Panorama Берлінського міжнародного кінофестивалю.

22 березня о 17:50 в межах програми Documentary Feature також відбудеться показ дебютної документальної стрічки режисерки Альони Капоріної «Сонце, що встає» («The Rising Sun»).

«Ні родини, ні домівки, ні мови... Позаду щасливе життя, зруйноване Росією. Попереду темрява, невідомість і страх. Це карколомна історія молодої жінки, яка разом із маленьким сином і великою власною трагедією опинилася у Великій Британії через війну в Україні», — йдеться в описі фільму. 

Зазначимо, Манчестерський кінофестиваль — це один із найбільших фестивалів Великої Британії, який проводить покази кіно з усього світу. До програми входять стрічки як відомих режисерів, так і режисерів-початківців.

Фото: Talented U

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
900
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду