detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
12.03.2024 12:23
КМІС: Більшість українців виступає за усунення російської мови з офіційного спілкування
КМІС: Більшість українців виступає за усунення російської мови з офіційного спілкування
84% опитаних громадян, за даними соціологів, вважають, що утисків російськомовного населення в Україні немає.

Більшість опитаних українців — 66% — виступає за те, щоб усунути російську мову з офіційного спілкування. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у лютому цього року.

«Тільки 3% респондентів вважають, що російська мова має отримати статус другої державної. І 24% припускають можливість того, щоб російська мова була офіційною в регіонах, більшість населення яких цього хоче», — йдеться у звіті за підсумками соціологічного дослідження.

При цьому серед 24% тих, хто підтримує офіційний статус російської мови в окремих регіонах, 15% проти того, щоб вона стала офіційною саме в їхньому регіоні. Хотіли б зробити російську офіційною у своєму регіоні 7% респондентів, іще 1% не визначився зі своєю позицією.

«Отже, на початку 2024 року в Україні є 10% тих, хто хотів би бачити російську мову або офіційною у своїй області, або взагалі другою державною. Водночас 81% або хоче її усунення з офіційного спілкування на всій території, або проти її використання у своєму регіоні», — констатують соціологи.

Зазначається, що на півдні країни 69% опитаних громадян підтримують повне усунення російської з офіційної сфери. Водночас 18% респондентів у південних областях хочуть, щоб російська мова була або офіційною в їхньому регіоні, або взагалі стала державною.

У східних регіонах країни 52% опитаних підтримують повне усунення російської мови з офіційної сфери. На противагу цьому 34% опитаних хочуть, щоб російська мова або була офіційною в їхньому регіоні, або взагалі стала державною у країні.

«Важливо, що в Україні зберігається позитивне або нейтральне ставлення до російськомовних співгромадян, однак довгостроковим курсом є розбудова української мови як важливої складової та символу української громадянської нації. Примітною є зміна парадигми сприйняття української мови у віковому розрізі. Ще на початку 2000-х років (та й пізніше) українська мова в багатьох асоціювалася як мова старших людей та людей із сільської місцевості (мова “бабусь і дідусів”). Нині ми бачимо, що найбільше наполягають на єдиному державному та офіційному статусі української мови наймолодші українці», — прокоментував результати опитування виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

За результатами опитувань КМІС, проведених наприкінці 2023 року, 84% українців загалом і 81% російськомовних громадян зокрема вважають, що утисків російськомовного населення в Україні немає.

Опитування проводили з 17 до 23 лютого в межах всеукраїнського опитування громадської думки «Омнібус» методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів і подальшим статистичним зважуванням). Опитано 1 052 респонденти, які проживають в усіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводили з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, що контролювалася урядом України. Статистична похибка вибірки — 1,5–3,4%.

Нагадаємо, на кінець 2023 року більшість українців — 69% — дотримувалися думки, що українське суспільство потроху долає внутрішні суперечності та рухається до стану згуртованої політичної нації. Згідно з дослідженнями КМІС, таке переконання мала більшість опитаних у всіх регіонах України, хоч відносно більше таких на заході (74%) і в центрі (39%). 

Фото: Макс Требухов, LB.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY