detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
08.03.2024 17:57
Оксана Марченко відкрила в Росії кіностудію, — «Схеми»
Оксана Марченко відкрила в Росії кіностудію, — «Схеми»
Як встановили журналісти, директором компанії став колишній продюсер шоу «Україна має талант» Олексій Басманов.

Колишня українська телеведуча, дружина підозрюваного в держзраді екснардепа Віктора Медведчука Оксана Марченко, яку підозрюють у фінансуванні окупаційних військ, стала власницею компанії в Росії, яка займається виробництвом кінофільмів. Про це повідомляють журналісти проєкту «Схеми».

Відповідно до даних із реєстру юридичних осіб Російської Федерації, восени 2023 року в Росії зареєстрували компанію «Вервица Фильм». Профіль її діяльності — виробництво кінофільмів, відеофільмів і телевізійних програм. У лютому 2024 року компанія зареєструвала домен vervica-film.ru (поки що неактивний).

Засновниками компанії є російське підприємство «Ренессанс» (99,99%) та громадянин РФ Олексій Басманов (0,01%).

Віктор Медведчук вказував у своїй декларації за 2021 рік, що бенефіціарною власницею «Ренессансу» є його дружина Оксана Марченко. Ця ж компанія досі фігурує серед засновників інших структур подружжя в Росії, зокрема в нафтовидобувній компанії «НЗНП Трейд», що освоює Гавриківське родовище в Ханти-Мансійському автономному окрузі.

Олексій Басманов — уродженець Росії, проте працював в Україні і був лінійним продюсером шоу «Україна має талант», де працював разом з Марченко.

Отримати коментарі Олексія Басманова та Оксани Марченко журналістам наразі не вдалось. Водночас колишні колеги Басманова розповіли, що він долучався до виробництва фільмів із циклу «Паломниця» Оксани Марченко, і ця робота йому дуже подобалася.

Нагадаємо, в січні 2024 року Марченко презентувала другий сезон свого проєкту «Паломниця», в якому розповіла про три «дива», які з нею трапились: зокрема, її чоловіка Медведчука віддали на обмін, тому що Богородиця «запросила його на свій день народження», а мощі грецького святителя Спиридона врятували її від рубців на її «найбільш видному місці» — в зоні декольте.

Оксана Марченко — українська ексведуча, дружина підозрюваного в держзраді екснардепа Віктора Медведчука. Напередодні повномасштабного вторгнення Росії вона виїхала з України до Білорусі, а вже наприкінці листопада 2022 року її з чоловіком помітили в тимчасово окупованому Криму.

У лютому 2023 року  СБУ повідомила про підозру Оксані Марченко через фінансування окупаційних військ. За даними відомства, Марченко є кінцевою бенефіціаркою мережі київських компаній і підприємства в Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВС Росії в окупованому Криму.  11 квітня її оголосили в розшук. Велика Британія наклала на Марченко санкції.

У серпні 2022 року суд арештував три, а згодом ще дві земельні ділянки на Львівщині, на яких будували туристичну інфраструктуру, та повернув державі земельні ділянки на березі Дніпра, які незаконно перебували у власності Марченко. Крім того, суд заарештував майно Марченко на понад 5,6 млрд грн, її «приховані» активи на понад 440 млн гривень, а також корпоративні права Марченко в Запорізькому заводі феросплавів вартістю понад 1 млрд грн. Також заарештовано акції Марченко в семи підприємствах припортової інфраструктури в Одеській області та інше майно ексведучої загальною вартістю понад 303 млн гривень.

Фото: Оксана Марченко / кадр з фільму «Паломниця» 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY