Держкіно оголосило 19-ий конкурсний відбір кінопроєктів і наразилось на критику з боку частини кіноспільноти

Держкіно оголосило 19-ий конкурсний відбір кінопроєктів і наразилось на критику з боку частини кіноспільноти

4 Березня 2024
905
4 Березня 2024
17:36

Держкіно оголосило 19-ий конкурсний відбір кінопроєктів і наразилось на критику з боку частини кіноспільноти

905
Подавати заявки можна до 12 квітня включно.
Держкіно оголосило 19-ий конкурсний відбір кінопроєктів і наразилось на критику з боку частини кіноспільноти
Держкіно оголосило 19-ий конкурсний відбір кінопроєктів і наразилось на критику з боку частини кіноспільноти

Державне агентство України з питань кіно оголосило 19-ий конкурсний відбір (пітчинг) кінопроєктів, а також повідомило, як Рада з державної підтримки кінематографії розподілила кошти загального фонду державного бюджету за формами державної підтримки у 2024 році.

Заявки на участь у конкурсному відборі можна подавати від сьогодні до 18:00 12 квітня 2024 року включно.

У своєму повідомленні Держкіно перелічило напрями конкурсного відбору:

1. Документування воєнних злочинів та про героїзм служб, які захищають, забезпечують/підтримують життєдіяльність суспільства, країни під час війни, а також героїзм людей різних професій та волонтерів:

• неігрові повнометражні фільми-дебюти — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• неігрові телефільми — державна підтримка до 50% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• неігрові фільми міжнародної копродукції — державна підтримка до 80% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• неігрові телесеріали — державна підтримка до 50% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• неігрові фільми — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму.

2. Фільми про історичні постаті в державотворенні України, сучасних героїв українського народу та про події, що висвітлюють історію України:

• ігрові повнометражні фільми-дебюти — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• ігрові повнометражні фільми спільного виробництва (мажоритарна копродукція) — державна підтримка до 80% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• ігрові повнометражні фільми спільного виробництва (міноритарна копродукція) — розмір державної підтримки обумовлено нормами Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництва та іншими міжнародними договорами, ратифікованими Україною;

• ігрові повнометражні (для широкої глядацької аудиторії) — державна підтримка до 80% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• ігрові повнометражні фільми художньої та культурної значущості (авторські) — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• ігрові телефільми — державна підтримка до 50% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• ігрові телесеріали — державна підтримка до 50% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• ігрові повнометражні для дитячої аудиторії — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму.

3. Фільми з тематикою патріотичного виховання дітей та молоді на українській історії, культурі, традиціях та цінностях для формування ціннісних орієнтирів та почуття патріотизму:

• анімаційні телесеріали — державна підтримка до 50% загальної кошторисної вартості виробництва фільму.

• анімаційні повнометражні фільми-дебюти — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• анімаційні повнометражні фільми (для широкої глядацької аудиторії) — державна підтримка до 80% загальної кошторисної вартості виробництва фільму.

• анімаційні повнометражні фільми (авторські) — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму.

Крім того, у своєму повідомленні Держкіно інформує, що Рада з державної підтримки кінематографії рішенням №18 (протокол № 1) від 26.01.2024 року розподілила кошти загального фонду державного бюджету за формами державної підтримки у 2024 році у такому обсязі:

1. Виробництво (створення) та розповсюдження документальних, просвітницьких, анімаційних фільмів, фільмів для дитячої аудиторії (з урахуванням художньої та культурної значущості), фільмів художньої та культурної значущості (авторських фільмів) та фільмів-дебютів в обсязі до 100% включно із загальною кошторисною вартістю виробництва відповідного фільму — 211 606,63 тис. грн;

2. Виробництво (створення) та розповсюдження фільму (ігрового, анімаційного тощо), обсяг яких не може перевищувати 80% загальної кошторисної вартості виробництва фільму, за умови підтвердження заявником наявності в нього коштів, необхідних для фінансування виробництва фільму, в обсязі не менш як 20% загальної кошторисної вартості виробництва (створення) відповідного фільму — 174 352,90 тис. грн;

3. Виробництво (створення) та розповсюдження телевізійного фільму, телевізійного серіалу, обсяг яких не може перевищувати 50% загальної кошторисної вартості виробництва телевізійного фільму, телевізійного серіалу за умови підтвердження заявником наявності в нього коштів, необхідних для фінансування виробництва телевізійного фільму, телевізійного серіалу, в обсязі не менш як 50% загальної кошторисної вартості виробництва (створення) відповідного телевізійного фільму, телевізійного серіалу — 45 000,00 тис. грн.

Оголошення Держкіно чергового конкурсного відбору кінопроєктів викликало в соцмережах критику з боку частини кіноспільноти.

«Сором і некомпетентність, а ще цинізм завуальовувати дерибан державних грошей під документування воєнних злочинів», — прокоментувала допис Держкіно продюсерка та співзасновниця Української кіноакадемії Юлія Сінькевич.

«Нагадаю, що каденція Ради з держпідтримки кінематографії, яка оголошує пітчинги і затверджує їх результати, завершилась давно, отже, всі її рішення можуть бути оскаржені в суді. Щоб прикрити цей нелегітимний триндець, Держкіно вдалося до чого? До "патріотичного виховання". (…) Це просто ганебно»,вважає кінознавиця та журналістка Дар’я Бадьор.

«…Тут, маючи реальну загрозу втрати держави, ця купка корумпантів і їх спільників хочуть пиляти досить значні суми, прикриваючись високими гаслами про виховання, патріотизм і документування! У той час, як тисячі приватних ініціатив роблять це, не отримуючи від держави ні керунку, ні фінансової підтримки», — зазначила кастинг-директорка Алла Самойленко.

Читайте також:

Як раніше писав «Детектор медіа», у відкритому листі, оприлюдненому 24 січня цього року, представники української кіноспільноти закликали владу переспрямувати на Сили оборони кошти, виділені з держбюджету цьогоріч Державному агентству України з питань кіно. Причиною такого заклику стала недовіра кіноспільноти до інституції, що розпоряджається коштами на підтримку кінематографії, та особисто до очільниці Держкіно Марини Кудерчук.

На початку лютого стало відомо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує скерувати на потреби Сил оборони 589,6 млн гривень бюджетних коштів, виділених  Державному агентству з питань кіно на підтримку кінематографії. Ініціаторами реєстрації виступили депутати фракції «Європейська солідарність».

Фото: фейсбук-сторінка Держкіно

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
905
Читайте також
04.10.2023 13:37
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 300
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду