detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
04.03.2024 17:36
Держкіно оголосило 19-ий конкурсний відбір кінопроєктів і наразилось на критику з боку частини кіноспільноти
Держкіно оголосило 19-ий конкурсний відбір кінопроєктів і наразилось на критику з боку частини кіноспільноти
Подавати заявки можна до 12 квітня включно.

Державне агентство України з питань кіно оголосило 19-ий конкурсний відбір (пітчинг) кінопроєктів, а також повідомило, як Рада з державної підтримки кінематографії розподілила кошти загального фонду державного бюджету за формами державної підтримки у 2024 році.

Заявки на участь у конкурсному відборі можна подавати від сьогодні до 18:00 12 квітня 2024 року включно.

У своєму повідомленні Держкіно перелічило напрями конкурсного відбору:

1. Документування воєнних злочинів та про героїзм служб, які захищають, забезпечують/підтримують життєдіяльність суспільства, країни під час війни, а також героїзм людей різних професій та волонтерів:

• неігрові повнометражні фільми-дебюти — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• неігрові телефільми — державна підтримка до 50% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• неігрові фільми міжнародної копродукції — державна підтримка до 80% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• неігрові телесеріали — державна підтримка до 50% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• неігрові фільми — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму.

2. Фільми про історичні постаті в державотворенні України, сучасних героїв українського народу та про події, що висвітлюють історію України:

• ігрові повнометражні фільми-дебюти — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• ігрові повнометражні фільми спільного виробництва (мажоритарна копродукція) — державна підтримка до 80% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• ігрові повнометражні фільми спільного виробництва (міноритарна копродукція) — розмір державної підтримки обумовлено нормами Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництва та іншими міжнародними договорами, ратифікованими Україною;

• ігрові повнометражні (для широкої глядацької аудиторії) — державна підтримка до 80% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• ігрові повнометражні фільми художньої та культурної значущості (авторські) — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• ігрові телефільми — державна підтримка до 50% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• ігрові телесеріали — державна підтримка до 50% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• ігрові повнометражні для дитячої аудиторії — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму.

3. Фільми з тематикою патріотичного виховання дітей та молоді на українській історії, культурі, традиціях та цінностях для формування ціннісних орієнтирів та почуття патріотизму:

• анімаційні телесеріали — державна підтримка до 50% загальної кошторисної вартості виробництва фільму.

• анімаційні повнометражні фільми-дебюти — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму;

• анімаційні повнометражні фільми (для широкої глядацької аудиторії) — державна підтримка до 80% загальної кошторисної вартості виробництва фільму.

• анімаційні повнометражні фільми (авторські) — державна підтримка до 100% загальної кошторисної вартості виробництва фільму.

Крім того, у своєму повідомленні Держкіно інформує, що Рада з державної підтримки кінематографії рішенням №18 (протокол № 1) від 26.01.2024 року розподілила кошти загального фонду державного бюджету за формами державної підтримки у 2024 році у такому обсязі:

1. Виробництво (створення) та розповсюдження документальних, просвітницьких, анімаційних фільмів, фільмів для дитячої аудиторії (з урахуванням художньої та культурної значущості), фільмів художньої та культурної значущості (авторських фільмів) та фільмів-дебютів в обсязі до 100% включно із загальною кошторисною вартістю виробництва відповідного фільму — 211 606,63 тис. грн;

2. Виробництво (створення) та розповсюдження фільму (ігрового, анімаційного тощо), обсяг яких не може перевищувати 80% загальної кошторисної вартості виробництва фільму, за умови підтвердження заявником наявності в нього коштів, необхідних для фінансування виробництва фільму, в обсязі не менш як 20% загальної кошторисної вартості виробництва (створення) відповідного фільму — 174 352,90 тис. грн;

3. Виробництво (створення) та розповсюдження телевізійного фільму, телевізійного серіалу, обсяг яких не може перевищувати 50% загальної кошторисної вартості виробництва телевізійного фільму, телевізійного серіалу за умови підтвердження заявником наявності в нього коштів, необхідних для фінансування виробництва телевізійного фільму, телевізійного серіалу, в обсязі не менш як 50% загальної кошторисної вартості виробництва (створення) відповідного телевізійного фільму, телевізійного серіалу — 45 000,00 тис. грн.

Оголошення Держкіно чергового конкурсного відбору кінопроєктів викликало в соцмережах критику з боку частини кіноспільноти.

«Сором і некомпетентність, а ще цинізм завуальовувати дерибан державних грошей під документування воєнних злочинів», — прокоментувала допис Держкіно продюсерка та співзасновниця Української кіноакадемії Юлія Сінькевич.

«Нагадаю, що каденція Ради з держпідтримки кінематографії, яка оголошує пітчинги і затверджує їх результати, завершилась давно, отже, всі її рішення можуть бути оскаржені в суді. Щоб прикрити цей нелегітимний триндець, Держкіно вдалося до чого? До "патріотичного виховання". (…) Це просто ганебно»,вважає кінознавиця та журналістка Дар’я Бадьор.

«…Тут, маючи реальну загрозу втрати держави, ця купка корумпантів і їх спільників хочуть пиляти досить значні суми, прикриваючись високими гаслами про виховання, патріотизм і документування! У той час, як тисячі приватних ініціатив роблять це, не отримуючи від держави ні керунку, ні фінансової підтримки», — зазначила кастинг-директорка Алла Самойленко.

Читайте також:

Як раніше писав «Детектор медіа», у відкритому листі, оприлюдненому 24 січня цього року, представники української кіноспільноти закликали владу переспрямувати на Сили оборони кошти, виділені з держбюджету цьогоріч Державному агентству України з питань кіно. Причиною такого заклику стала недовіра кіноспільноти до інституції, що розпоряджається коштами на підтримку кінематографії, та особисто до очільниці Держкіно Марини Кудерчук.

На початку лютого стало відомо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує скерувати на потреби Сил оборони 589,6 млн гривень бюджетних коштів, виділених  Державному агентству з питань кіно на підтримку кінематографії. Ініціаторами реєстрації виступили депутати фракції «Європейська солідарність».

Фото: фейсбук-сторінка Держкіно

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY