Український інститут, кіноакадемія та Держкіно закликали не допустити проведення Європейського кінофестивалю в Росії

Український інститут, кіноакадемія та Держкіно закликали не допустити проведення Європейського кінофестивалю в Росії

31 Жовтня 2023
547
31 Жовтня 2023
15:39

Український інститут, кіноакадемія та Держкіно закликали не допустити проведення Європейського кінофестивалю в Росії

547
Раніше з аналогічною заявою виступив Мінкульт.
Український інститут, кіноакадемія та Держкіно закликали не допустити проведення Європейського кінофестивалю в Росії
Український інститут, кіноакадемія та Держкіно закликали не допустити проведення Європейського кінофестивалю в Росії

Український інститут, Українська кіноакадемія та Держкіно відреагували на заяву представництва ЄС в Росії про відновлення Фестивалю європейського кіно в РФ і закликали не допустити проведення фестивалю, передає «УП.Культура».

Український інститут підтримав заклик відмовитися від проведення фестивалю. У своєму зверненні інститут нагадав, що Росія використовує всі можливі сфери впливу для того, щоб проводити дезінформаційні кампанії — зокрема, спорт, культуру та науку. 

«Ми цінуємо усю підтримку наших європейських партнерів та впевнені, що ця допомога є щирою та усвідомленою, а тому вважаємо прикрим непорозумінням поширення повідомлення про відновлення Фестивалю європейського кіно в Росії. 

Ми переконані, що вся європейська спільнота має бути об'єднана та послідовна у боротьбі зі злом, яким сьогодні є країна-терорист. Відновлення культурної співпраці в таких умовах є неприпустимими», — додали в Українському інституті.

Також закликала відмовитися від проведення фестивалю Українська кіноакадемія.

«Проведення міжнародних фестивалів в Росії, тим паче підтримка та організація таких фестивалів представниками інших країн чи міжнародними організаціями, є рівносильним запереченню, применшенню і тривіалізації воєнних злочинів Росії проти України», — відреагували в Українській кіноакадемії.

Державне агентство України з питань кіно заявило, що обурене  проведенням фестивалю. Агентство висловило вдячність усім компаніям, які раніше відгукнулися на заклик бойкотувати російський кінематограф. Серед них кінокомпанії Disney, Warner Bros, Sony Pictures, Paramount Pictures i Universal Pictures, стримінгові сервіси Netflix і HВО та відеохостинг YouTube. А також подякували міжнародним фестивалям, на яких не були представлені російські фільми.

«Незважаючи на всі заклики, ми, на жаль, знову бачимо факти співпраці з росією і тому закликаємо світ припинити будь-яку співпрацю з представниками “російської культури”. Несправедливо говорити, що мистецтво поза політикою, тоді як російські ракети знищують українські театри, кіно та музеї. Допущення до участі на міжнародних фестивалях російських фільмів — це підтримка агресора», — написали в Держкіно.

Також у Держкіно зазначили, що вже звернулися до МЗС, правоохоронних органів України та профільних організацій Європейського Союзу з проханням звернутися до дипломатичних представництв країн, чиї фільми представлені на Фестивалі європейського кіно в Росії. Головна мета — не допустити проведення фестивалю в РФ.

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики України вже відреагувало на повідомлення представництва Євросоюзу в РФ про повернення Фестивалю європейського кіно в Росію, заявивши, що вважає це «прикрим непорозумінням». 

Нагадаємо, 27 жовтня стало відомо, що Євросоюз вирішив провести скасований у 2022 році Фестиваль європейського кіно в Росії попри її збройну агресію проти України. 

Посол Євросоюзу в Росії Роланд Ґалгараґ заявив, що навіть у контексті російської війни проти України ЄС хоче показати, що відносини між європейцями та росіянами можуть тривати.

Захід пройде онлайн з 1 по 15 листопада від слоганом «Кіно об’єднує!». У межах програми фестивалю покажуть 21 стрічку з Бельгії, Франції, Німеччини, Іспанії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Чехії, Данії та інших країн ЄС, а також два фільми спільного виробництва російських та європейських кіностудій.

Фото: sage.com

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
547
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду