У Раді зареєстрували законопроєкт щодо спрямування бюджету Держкіно на потреби оборони

У Раді зареєстрували законопроєкт щодо спрямування бюджету Держкіно на потреби оборони

9 Лютого 2024
1347
9 Лютого 2024
14:36

У Раді зареєстрували законопроєкт щодо спрямування бюджету Держкіно на потреби оборони

1347
Таку ж вимогу через недовіру до керівництва Держкіно раніше висувала українська кіноспільнота у відкритому листі до влади. Лист, скерований президенту, уряду та парламенту, зібрав понад 700 підписів.
У Раді зареєстрували законопроєкт щодо спрямування бюджету Держкіно на потреби оборони
У Раді зареєстрували законопроєкт щодо спрямування бюджету Держкіно на потреби оборони

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує скерувати на потреби Сил оборони 589,6 млн гривень бюджетних коштів, виділених  Державному агентству з питань кіно на підтримку кінематографії.

Кіноспільнота вже надіслала у владні інституції відкритий лист з аналогічною вимогою і очікує на реакцію. Про це «Детектору медіа» повідомив кінопродюсер Денис Іванов.

Як свідчить карта законопроєкту на сайті ВР, його зареєстрували ще 31 січня, ініціаторами виступили депутати фракції «Європейська солідарність».

Законопроєкт передбачає внесення змін до додатку №3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік». Він пропонує зменшити видатки в розмірі 589 676,4 тисяч гривень на підтримку кінематографії, у тому числі документування воєнних злочинів, головним розпорядником яких є Державне агентство України з питань кіно.

Ці кошти пропонують спрямувати на потреби сектору безпеки і оборони, збільшивши видатки за бюджетною програмою 2101150 «Розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання», головним розпорядником якої є Міністерство оборони.

«Останні роки некомпетентної та недоброчесної роботи керівництва Держкіно переконують, що виділені кошти будуть використані неефективно та з численними порушеннями. Досі Держкіно працює без затвердженої стратегії та ухвалює рішення про використання коштів украй неефективно. Зважаючи на зазначене, перерозподіл частини видатків з державної підтримки кінематографії на фінансування сектору безпеки і оборони є вкрай необхідним», — ідеться в пояснювальній записці.

В обґрунтуванні законопроєкту його автори посилаються на відкритий лист представників української кіноспільноти, які закликали президента, Верховну Раду та уряд перенаправити цю ж суму, 589,6 млн гривень, передбачених у держбюджеті для Держкіно, на потреби Сил оборони.

Кінопродюсер Денис Іванов повідомив у коментарі «Детектору медіа», що після збору підписів лист скерували 1 лютого на розгляд Президенту України, Голові Верховної Ради та Прем’єр-міністру.

Лист зібрав понад 700 підписів кінематографістів та кіноорганізацій. Серед них є режисери Олег Сенцов, Олесь Санін, Наталка Ворожбит, Ірина Цілик, Ярослав Лодигін, Наріман Алієв, Володимир Тихий, Марина Степанська, Христина Сиволап, Валентин Васянович та інші,  кінооператори Ярослав Пілунський, Сергій Михальчук, Андрій Котляр, Юрій Грузінов, продюсери Володимир Яценко, Ольга Бесхмельниціна, Наталія Лібет, Денис Іванов, сценарист Андрій Кокотюха, актори Роман Ясіновський, Наталія Васько та інші. 

Свої підписи залишили також українські кіноорганізації — Українська кіноакадемія, кінообʼєднання «Вавилон’13», ГО «Сучасне українське кіно СУК», Українська гільдія режисерів, ГО «Мистецтво кіно», ГО «86», ГО UMIND.

За словами Дениса Іванова, кіноспільнота очікує наразі на реакцію влади. «Процедура запущена. Добре, що нас хоч хтось почув у Верховній Раді», — прокоментував продюсер зареєстрований законопроєкт.

Іванов розповів також, що кінематографісти планують продовжувати кампанію на підтримку цієї теми в суспільстві,  проте не став розкривати деталі подальших планів. 

«Це принципове питання для кіноспільноти. Надто багато кінематографістів служить у війську — тож ми знаємо безпосередньо про потреби військових», — сказав Іванов.

Він додав, наразі українські кінематографісти отримали дуже багато запитів від профільної закордонної преси, яка висвітлювала вже попередні акти недовіри керівництву Держкіно. «Іде зацікавлення від міжнародної галузевої преси з питанням, що ж відбувається», — каже Іванов.

Щодо подальших дій кіноспільноти, Іванов нагадав, що Національна спілка кінематографістів продовжує судовий процес щодо Ради з державної підтримки кінематографії, адже вибори до Ради, які мали оголосити ще в березні минулого року, незаконно відклали.

Нагадаємо, у відкритому листі, оприлюдненому 24 січня, представники української кіноспільноти закликають владу переспрямувати на Сили оборони кошти, виділені з держбюджету цьогоріч Державному агентству України з питань кіно. Причиною такого заклику стала недовіра кіноспільноти до інституції, що розпоряджається коштами на підтримку кінематографії, та особисто до очільниці Держкіно Марини Кудерчук.

Автори листа закликали владу звільнити керівництво Держкіно та провести прозорий конкурс на посаду нового очільника Держкіно і членів Ради з державної підтримки кінематографії. Крім того, кіноспільнота закликає прозоро та за участі громадськості розробити новий проєкт Стратегії розвитку кіно.

Лист зібрав понад 700 підписів кінематографістів — як військовослужбовців, так і цивільних. 

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України призначив Марину Кудерчук головою Державного агентства України з питань кіно у січні 2020 року. А вже у червні того ж року Національна спілка кінематографістів звернулася до української влади з відкритим листом, де йшлося про те, що Кудерчук не має права працювати на посаді керівниці Держкіно.

Восени 2022-го Національна спілка кінематографістів оприлюднила відкритий лист із закликом звільнити голову Державного агентства України з питань кіно Марину Кудерчук «за поглиблення кризи в українському кінематографі». 

Фото з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1347
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду