29 лютого в ефірі ICTV2 — прем’єра документального фільму «Крим. Остання цитадель»

29 лютого в ефірі ICTV2 — прем’єра документального фільму «Крим. Остання цитадель»

22 Лютого 2024
993
22 Лютого 2024
16:46

29 лютого в ефірі ICTV2 — прем’єра документального фільму «Крим. Остання цитадель»

993
Автори фільму поговорили з моряками тральщика «Черкаси», який єдиний у 2014 році чинив опір окупантам, заважаючи їм проголосити Крим російським.
29 лютого в ефірі ICTV2 — прем’єра документального фільму «Крим. Остання цитадель»
29 лютого в ефірі ICTV2 — прем’єра документального фільму «Крим. Остання цитадель»

29 лютого о 21:50 в ефірі ICTV2 відбудеться прем'єра документального фільму «Крим. Остання цитадель», який створили режисер Андрій Мозговий та команда «Фактів тижня». Про це канал повідомив «Детектор медіа» пресрелізом.

Фільм приурочений до 10-ї річниці анексії Криму і початку війни Росії проти України.

Під час роботи над стрічкою її автори поспілкувалися з моряками українського тральщика «Черкаси». Навесні 2014-го протягом кількох тижнів команда судна, заблокованого у водах озера Донузлав, єдина чинила опір окупантам, заважаючи їм оголосити півострів російським.

Кадр із фільму «Крим. Остання цитадель»

«Історії цих моряків вражають. На тлі масових зрад колег, хаосу, безвладдя, відсутності наказів з Києва, захоплень адмінбудівель та військових частин, екіпаж просто тримав оборону. З палками в руках. Розуміючи, що вже на мушці у ракетного корабля РФ», — прокоментувала авторка сценарію Олена Зоріна

Творці стрічки розповідають історію опору моряків «Черкас», паралельно відтворюючи події, які відбувались у Криму наприкінці лютого — початку березня 2014-го. Авторам фільму вдалося знайти невідомі деталі тодішніх подій, які розказали зокрема ті, хто в ті часи ухвалював рішення.

Серед іншого, глядачам розкажуть про таємний військовий план Києва з укріплення півострова, який з’явився незадовго до появи «зелених чоловічків» і навіть почав розгортатись, але раптово був зупинений.

Також у центрі сюжету — історія про надсекретну спецоперацію з доправлення у вже захоплений український штаб у Севастополі нинішнього командувача ВМС України.

«А чи можна було не допустити анексії? 10 років минуло, а це питання досі головний тригер. Бо від нього тягнуться ниточки до повномасштабного вторгнення.  До того, де ми знаходимося зараз. Власне, ми опинились тут, в цій ситуації, тому що на це запитання чіткої державної відповіді так і не прозвучало. У цьому фільмі ми шукаємо свої версії. І розмірковуємо про те, яку вагу має готовність чинити опір», — прокоментувала керівниця програми «Факти тижня» Оксана Соколова.

Як раніше писав «Детектор медіа», до другої річниці повномасштабного російського військового вторгнення в Україні презентували документальний серіал «Військова», в якому представлені реальні історії жінок, що стали на захист держави. Перший епізод серіалу, присвячений військовослужбовиці з позивним Fox, виклали на ютубі. 

Пресслужба 26-ї артилерійської бригади ім. генерала-хорунжого Романа Дашкевича зняла документальний фільм «Бахмут. 26 артилерійська бригада». 

Документальний фільм Суспільного «Домівка на спині» змагатиметься за перемогу в Національному конкурсі Doc Kyiv Fest

Фото: ICTV

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
993
Читайте також
19.12.2023 17:04
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 064
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду