Юрій Щербак презентував свою книгу про відносини між українським та польським народами

Юрій Щербак презентував свою книгу про відносини між українським та польським народами

8 Лютого 2024
844
8 Лютого 2024
14:30

Юрій Щербак презентував свою книгу про відносини між українським та польським народами

844
Автор вважає книгу документом тих складних подій та обставин, у яких опинилася Україна через повномасштабне вторгнення Росії, і допомоги поляків українцям.
Юрій Щербак презентував свою книгу про відносини між українським та польським народами
Юрій Щербак презентував свою книгу про відносини між українським та польським народами

У Києві презентували книгу «Україна в обіймах Польщі. Реалії і пророцтва». У ній автор — відомий український письменник і дипломат Юрій Щербак —  розповідає про події у Польщі, де він опинився на початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну, ставши свідком того, як польський народ допомагав українцям. Про це повідомляє Укрінформ.

Крім того, у книзі зібрані статті Щербака, які вийшли у польських медіа, світлини й цікаві факти про діяльність очолюваних ним організацій — Українсько-польського інформаційно-аналітичного центру «Незалежний Медіа Форум» та Польсько-української фундації «Concordia».

Автор книги розповів, що вона для нього важлива насамперед тим, що стала документом складних обставин, у яких опинилася українська нація з початком широкомасштабного вторгнення Росії.

«Я був свідком тих подій, коли мільйони українських громадян перейшли кордон, і Польща була першою країною, яка їх прихистила. Ідея цієї книги виникла як плід величезної трагедії України, бо відбулась фактично демографічна катастрофа, оскільки з України виїжджало насамперед генетичне багатство — наші діти, які, на жаль, не усі повернуться в Україну і збагатять генофонд тих народів, куди вони переїхали. Але з іншого боку у перші часи війни це також було і неймовірне явище та відчуття — бачити величезні колони автомобілів і автобусів на польському кордоні, бачити ту допомогу, яку надають нам поляки. Все це вимагає ще багатьох досліджень і книжок», — розповів Щербак, представляючи книгу в Медіацентрі «Україна — Укрінформ».

За даними польських джерел, відзначив письменник, 77% поляків допомагали українським біженцям, прості люди зібрали 10 млрд польських злотих допомоги для України в той час, як сама держава надала українцям 16 млрд злотих.

«Підтримка Польщі була такою великою і всеохоплюючою, що це важко не оцінити. Вони зустрічали українців як рідних: з українськими прапорами, розмовляли українською мовою, щоб максимально підтримати біженців», — згадав Щербак.

На жаль, з часом ця підтримка, за його словами, згасла і змінилася більш прагматичним ставленням, але у перші місяці це був вираз глибинних і справжніх почуттів польського народу до українського. Тому зараз, підкреслив автор книги, нам потрібно думати про зміцнення нашого союзу, бо тільки він зможе протистояти тоталітарній силі Росії.

Президент Глобальної організації союзницького лідерства, доктор юридичних наук, професор Володимир Ліпкан звернув увагу на те, що автор книги дуже компетентно упосліджує тих політиків, які, маючи намір до загравання з електоратом, прагнуть поставити під сумнів ті важливі події, які історично зумовлюють об’єднання українського та польського народів у довговічний і стратегічний союз.

«Автор виявляє у своїй книзі ті наукові дослідження, які говорять про можливість і здатність українського і польського народів перемогти у цій війні. Він, зокрема, вказує на достойників і негідників, на тих, хто допомагає українській державності, і тих, хто її руйнує. Саме така специфіка наукової точності зберігається у його книзі», — резюмував Ліпкан.

Книга «Україна в обіймах Польщі. Реалії і пророцтва» є тридцятою в авторському доробку Юрія Щербака. Нині вона видана українською мовою тиражем 1000 примірників. Однак планується її видання і польською, позаяк більшість статей та вражень автора, які лягли в основу книги, були надруковані ним у польських медіа польською мовою.

Книга видана у співпраці Міністерства культури та інформаційної політики України з ДП «Центр захисту інформаційного простору України» в межах проєкту «Книга для зміцнення національної єдності». Її видано в серії «Бібліотека журналу «Пам’ятки України» з передмовою Андрія Бережини й Владислава Дяденчука.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що у видавництві Vivat вийшла книга митця та військовослужбовця Анатолія Дністрового «Битва за життя: щоденник 2022 року».

Також ми писали, що вийшла друком англомовна версія книги чернігівського журналіста Павла Солодовника «Боротьба нескорених: хроніка війни і злочини російських окупантів на Чернігівщині». 

Випуск в Україні книжкової продукції у 2023 році збільшився у порівнянні з 2022-им на 73% за кількістю видань, а за тиражами — на 203%. Торік іноземними мовами було перекладено понад сто українських книжок.

Письменник Олександр Михед із книжкою «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення» став лауреатом Премії імені Юрія Шевельова у 2023 році.

Фото mediacenter.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
844
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду