«Книга року BBC»-2023 оголосила переможців

«Книга року BBC»-2023 оголосила переможців

14 Грудня 2023
1375
14 Грудня 2023
19:20

«Книга року BBC»-2023 оголосила переможців

1375
Церемонія нагородження відбулась у книгарні Readeat у Києві.
«Книга року BBC»-2023 оголосила переможців
«Книга року BBC»-2023 оголосила переможців

Журі премії «Книга року ВВС» визначило лауреатів 2023 року. Про це повідомляє «BBC News Україна».

Переможців оголосили на церемонії в книгарні Readeat у Києві. Ними стали:

  •  «Драбина» Євгенії Кузнєцової (Видавництво Старого Лева, Львів, 2023) — Книга року ВВС 2023
  • «Анна Ярославна: київська князівна – королева Франції» Івана Малковича (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, Київ, 2023) — Дитяча Книга року ВВС 2023
  • «Пригоди української літератури (від романтизму до постмодернізму)» Ростислава Семківа (Темпора, Київ, 2023) — Книга року ВВС 2023 у номінації «Есеїстика».

«Дуже часто книга, яка перемагає в нашому конкурсі, потім стає бестселером. Але цього року народне визнання нас випередило. “Драбина” Євгенії Кузнєцової вже довгий час стоїть на видночолі в кожній українській книгарні. Це по-справжньому народний роман про війну, який не міг не стати Книгою року ВВС 2023», — сказала головна редакторка «BBC News Україна» та голова журі премії Марта Шокало.

Світлана Пиркало, радниця культурної програми ЄБРР та членкиня журі премії, сказала про книгу «Анна Ярославна: київська князівна — королева Франції»: «За одинадцять років існування категорії “Дитяча Книга Року ВВС” ми відзначили широкий спектр літератури для наших наймолодших читачів — від веселих казок до динамічних пригодницьких повістей. Цьогорічний переможець оповідає про епізод давньої історії, який демонструє приналежність України до ширшої європейської культури. Але це також історія про подорож у невідоме, подолання нових викликів і, врешті-решт, історія кохання. Книга Івана Малковича з її прекрасними ілюстраціями принесе насолоду всій родині».

Коментуючи переможця в номінації «Есеїстика», Марта Шокало зазначила: «Книжки бувають хороші, а бувають — як "Пригоди української літератури" — віхові. Ростислав Семків створив захопливу літературознавчу оповідь, яка нагадує про силу літератури в часи великих потрясінь. Годі уявити книжку, яка би більше пасувала суті нашого конкурсу, як ця».

Переможець у кожній номінації отримає 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті. Видавці книжок-переможців матимуть право використовувати логотипи «Книги року BBC» у наступних виданнях.

До журі «Книги року BBC»-2023 входили:

Віра Агеєва, професорка Національного університету України «Києво-Могилянська академія»;

Віталій Чепинога, блогер;

Віталій Чернецький, професор Канзаського університету;

Світлана Пиркало, культурна радниця ЄБРР;

Марта Шокало, головна редакторка «BBC News Україна».

Перемогу в конкурсі читацьких рецензій — звання «Читач року 2023» та електронну книгу Kindle — здобули: Поліна Бойко за рецензію на книгу Івана Малковича «Анна Ярославна: київська князівна — королева Франції» і Лідія Лацік за рецензію на книгу Ірини Озимок «У міста є Я».

Нагадаємо, у 2022 році переможцем премії «Книга року BBC» став Андрій Сем’янків (MED Goblin) із книжкою «Танці з кістками» (Київ: «Віхола», 2022). У номінації «Дитяча книга року» переміг Андрій Бачинський з книжкою «Примари Чорної діброви» (Львів: «Видавництво Старого Лева», 2022). Премію у номінації «Есеїстика» отримав Павло Казарін за книжку «Дикий Захід Східної Європи» (Харків: «Віват», 2022).

Фото: BBC

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1375
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду